Cod galben de inundaţii pe râuri din şapte judeţe, în următoarele 48 de ore. Ce zone sunt vizate

0
Publicat:

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până joi după-amiaza, pe râuri din şapte judeţe, relatează Agerpres.

Pericol de inundație în mai multe județe FOTO Arhivă ISU Vâlcea
Pericol de inundație în mai multe județe FOTO Arhivă ISU Vâlcea

Potrivit hidrologilor, în intervalul 18 aprilie, ora 12.00 - 20 aprilie, ora 12.00, se pot depăşi Cotele de atenţie pe anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Nera (judeţul Caraş-Severin), Jiu (judeţul Gorj), Motru (judeţele: Gorj şi Mehedinţi) şi Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi).

De asemenea, acelaşi cod va fi valabil în perioada 19 aprilie, ora 3:00 - 20 aprilie, 12:00, pe râurile mici din Dobrogea, în judeţele Constanţa şi Tulcea, unde fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare. Atenţionarea hidrologică vizează, în principal, fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale. 

Cod galben de ploi în patru județe

Ploi şi intensificări ale vântului, în centrul, sudul şi estul ţării anunță meteorologii până joi seară. Un cod galben de ploi abundente este valabil până miercuri în judeţele Tulcea, Constanţa, Călăraşi şi Ialomiţa.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat, marți, ploi moderate cantitativ în centrul, sudul şi estul ţării, până joi seară, iar în Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii de Curbură, la altitudini mai mari de 1.700 de metri, lapoviţă şi ninsoare. Vântul va avea unele intensificări în est şi sud-est şi la munte. Judeţele Tulcea, Constanţa, Călăraşi şi Ialomiţa se vor afla sub atenţionare cod galben de ploi abundente, până miercuri seară. În Bucureşti, vor mai fi ploi, chiar cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice.

Informarea meteo este valabilă de marţi, de la ora 18.00, până joi, la ora 20.00, și vizează ploi moderate cantitativ şi intensificări ale vântului.

Astfel, în intervalul menţionat, local şi temporar va ploua în centrul, sudul şi estul ţării. Se vor acumula cantităţi de apă de 10-15 l/mp, îndeosebi în zonele de deal şi de munte. Pe arii restrânse, mai ales pe parcursul zilei de joi, vor fi descărcări electrice şi grindină.

În Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii de Curbură, la altitudini de peste 1.700 de metri, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare şi se va depune strat de zăpadă.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite