Ce este curentul jet, fenomenul care ne trece de la iarnă la vară în câteva ore: „Apar diferențe foarte mari de temperatură”

0
Publicat:

Oscilațiile de temperatură din ultima perioadă în România sunt puse pe seama curentului jet care, în prezent, se află deasupra țării noastre. Meteorologii arată cum ajungem într-un timp scurt de la valori termice de iarnă la vară.

Oscilații termice periculoase în România FOTO Shutterstock
Oscilații termice periculoase în România FOTO Shutterstock

Specialiștii spun că o graniță între masele de aer provoacă în prezent aceste diferențe uriașe în ceea ce privește vremea, nu doar în țara noastră, ci în toată Europa.  

Această graniță separă aerul cald de vară din sud-vest de aerul rece de toamnă din nord-est.

Granița între masele de aer care împarte Europa în două are legătură cu poziția curentului jet. Această bandă de vânturi puternice de mare altitudine se află în prezent deasupra României. 

Curentul cu jet șerpuiește în valuri în jurul globului, iar zonele de joasă presiune se formează în "depresiunile" curentului și zonele de înaltă presiune în zonele "de creastă" ale curentului. În cele din urmă, curentul jet separă vremea însorită și caldă de vremea rece și umedă, iar în această perioadă a anului apar aceste diferențe foarte mari de temperatură dintre cele două zone”, anunță meteoradar.ro, citat de Antena 3.

Se așteaptă o încălzire anormală a vremii

Astfel, după zilele cu temperaturi neobișnuit de scăzute, meteorologii români anunță o încălzire anormală. În weekend sunt așteptate 27-28 grade Celsius în sudul țării.

Joi, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea se va încălzi în toată țara. Cerul va fi variabil, cu înnorări spre sfârșitul intervalului în nord, unde izolat va ploua slab. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă și în regiunile estice. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 19 și 26 grade, iar cele minime se vor situa între 2 și 15 grade. Dimineața și noaptea, izolat se va forma ceață.

Și în București se anunță vreme frumoasă și se va încălzi. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 24 grade, iar cea minimă va fi de 8…11 grade.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite