Cât mai stă în România valul de aer tropical. Anunțul ANM despre ce ne așteaptă, unde ninge

0
Publicat:

Vreme anormal de caldă se anunță în continuare în țara noastră. Valul de aer tropical ne răsfață cu temperaturi de primăvară. De altfel, până la mijlocul lunii februarie, meteorologii anunță temperaturi mai mari cu 101-5 grade Celsius decât normalul perioadei.

Vreme deosebit de caldă FOTO Shutterstock
Vreme deosebit de caldă FOTO Shutterstock

Ieri, 6 februarie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), s-au înregistrat cele mai ridicate valori termice din luna februarie.

"Masa de aer caldă va fi de interes pentru toată această săptămână, pentru că vorbim de temperaturi maxime zilnice în fiecare zi, cuprinse în general între 8 până la 19-20 grade Celsius. Semnalul este că, cel puțin până la jumătatea acestei luni, vorbim de o vreme mult mai caldă pentru perioada în care ne aflăm, maximele fiind mai ridicate, cu mai mult de 10°-15° față de normalul datei din calendar”, a explicat la Antena 3, Elena Mateescu, directorul ANM.

Ieri dimineață, la 64 de stații din nou, temperaturile minime au atins cele mai ridicate valori pentru o zi de 6 februarie, de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră. Au fost 22 grade la Calafat, Băileşti, Bechet, Zimnicea, 20-21 în Capitală.

Vântul bate cu putere

Miercuri, 7 februarie, valorile de temperatură vor fi cu mult peste normele specifice perioadei, astfel că temperaturile maxime se vor încadra între 8 grade în estul Transilvaniei și 19…20 de grade, izolat în regiunile sudice, iar minimele între -2 și 8 grade. Cerul va fi mai mult senin în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest va prezenta înnorări temporare. Vor fi ploi slabe local în Maramureș și izolat în Crișana și Transilvania. În Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali, trecător se vor semnala precipitații slabe predominant sub formă de ploaie. Vântul va prezenta intensificări la munte, cu viteze mai mari pe crestele Carpaților Orientali (rafale de 80…100 km/h), dar local și temporar și în zonele joase de relief (rafale de 45…55 km/h). Dimineața și noaptea, izolat va fi ceață, îndeosebi în vestul și centrul teritoriului.

În București, temperatura maximă va fi de 16…18 grade, iar minima de 3…5 grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general moderat (rafale de până la 40 km/h).

Precipitații mixte la munte

Și joi, 8 februarie, valorile de temperatură se vor menține peste mediile multianuale specifice perioadei. Cerul va fi mai mult senin în sudul și sud-estul teritoriului, dar cu înnorări temporare în rest. Va ploua slab, local în Maramureș și izolat în Crișana, Transilvania și nordul Moldovei, iar în Carpații Orientali și în Munții Apuseni, la altitudini de peste 1700, trecător vor fi precipitații mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă, unde vor fi rafale în general de 60…80 km/h, dar pe arii restrânse și în nord-vest, centru și sud (viteze de 40…50 km/h). Temperaturile maxime se vor încadra în general între 8 și 18 grade, iar minimele între -1 și 8 grade. Izolat, dimineața va fi ceață.

În Capitală, vântul va sufla slab și moderat, iar temperatura maximă va fi de 17…18 grade, iar minima de 3…5 grade.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite