Când ajunge în România ciclonul mediteranean: iarna se dezlănțuie. Cât ține vremea rea

0
Publicat:

Vremea se răcește accentuat, de mâine, în special în nordul țării, iar ploile și ninsorile pun stăpânire pe toate regiunile. Un ciclon mediteranean periculos lovește România în următoarele ore, iar vremea se schimbă radical.

Iarna se întoarce în România FOTO Shutterstock
Iarna se întoarce în România FOTO Shutterstock

De marţi, în mod deosebit, vremea se va răci în toată ţara şi mai ales în jumătatea nordică, acolo unde maximele nu vor trece de 7-8 grade Celsius, în timp ce în sud şi în sud-est vor mai fi posibile valori apropiate de 15 grade Celsius, inclusiv în Capitală, 13-14 grade.

Revin ploile pentru că vorbim de averse, în special în Banat, Crişana, Oltenia, Muntenia, Transilvania, dar și Maramureș, Moldova și Dobrogea, practic se va simți în toată țara, iar la atitudini mai mari, peste 1700 de metri, precipitațiile vor fi mixte.

Vorbim de cantități de apă de 15-20 litri /mp și intensificări ale vântului de 50, 60 km/h”, a explicat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la România TV. Specialistul a dat asigurări că în sudul țării, temperaturile vor rămâne ridicate, iar vremea rea va ține câteva zile.

„Prognoza până la sfârşitul lui februarie indică în continuare posibilitatea să mai avem valori mai ridicate. Nu excludem, ca în contextul acestei răciri care va afecta în mod deosebit jumătatea nordică a ţării, totuşi până la finalul săptămânii, progresiv, să înregistrăm temperaturi peste norme, pentru că maximele în jumătatea sudică a ţării vor fi cuprinse între 9 şi 12, 13 grade Celsius”, a precizat Mateescu.

Coduri galbene de vreme rea

De altfel, pentru următoarele 2 zile, meteorologii au emis coduri galbene de ploi și ninsori.

Prima alertă cod galben este valabilă de astăzi, 12 februarie, 14:00, până miercuri, 14 februarie, ora 10:00. 

În intervalul menționat, temporar se vor semnala precipitații în aproape toată țara și se vor acumula cantități de apă în general de 15...25 l/mp. Vor fi ploi, ce vor avea și caracter de aversă, însoțite și de descărcări electrice îndeosebi în sud-estul teritoriului. 

La munte, iar în noaptea de marți spre miercuri, trecător și în zonele mai joase de relief din Transilvania și Moldova, se vor semnala precipitații mixte. 

Marți, vântul se va intensifica în zona montană înaltă, în special în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, unde vor fi rafale de 60...80 km/h, iar temporar și în regiunile estice și local în cele vestice și sud-vestice, în general cu viteze de 45...55 km/h, au anunțat meteorologii.

Cod galben de ninsori FOTO meteoromania.ro
Cod galben de ninsori FOTO meteoromania.ro

O altă avertizare meteo este valabilă de astăzi, 12 februarie, ora 18:00, până mâine, la ora 22:00.

Astfe,l în intervalul menționat, în cea mai mare parte a Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei, precum și în zonele montane aferente, va ploua și se vor acumula cantități de apă de 25...30 l/mp, iar izolat de 50 l/mp. 

La altitudini mai mari de 1500 m, îndeosebi pe parcursul zilei de marți (13 februarie), în Carpații Orientali și în Carpații Meridionali vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, local consistent. 

Precipitații mixte în Transilvania și Moldova

Vremea se va răci față de zilele precedente, mai accentuat în vestul, centrul și nordul teritoriului, însă valorile termice se vor situa în continuare peste mediile multianuale specifice acestei date. Cerul va avea înnorări. Va ploua în cea mai mare parte a Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei, precum și în zonele montane aferente, unde se vor acumula cantități de apă de 15…25 l/mp, iar izolat de 30…35 l/mp. Noaptea, trecător în zonele mai joase de relief din Transilvania și Moldova se vor semnala precipitații mixte.

La altitudini mai mari de 1500 m, în Carpații Orientali și în Carpații Meridionali, îndeosebi pe parcursul zilei vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, local consistent. Ploi, în general de 5…10 l/mp, se vor semnala pe arii relativ extinse și în restul regiunilor, iar în Carpații Occidentali, în zona înaltă treptat vor fi precipitații mai ales sub formă de ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, dar se va intensifica în zona montană înaltă, în special în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, unde vor fi rafale de 60…80 km/h, iar temporar și în regiunile estice și local în cele vestice și sud-vestice, în general cu viteze de 45…55 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 4 și 15 grade, iar minimele între -2 și 7 grade. Izolat vor fi condiții de ceață.

În București, temperaturile vor continua să scadă ușor, dar se vor situa în continuare peste normele specifice perioadei. Trecător va ploua mai ales după-amiaza și noaptea, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 13 grade, iar cea minimă va fi de 5…6 grade.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite