Zsolt Nemeth: Disputa dintre România şi Ungaria pe tema steagului secuiesc se poate rezolva prin dialog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul ungar susţine arborarea drapelului secuiesc în zonele din România locuite de maghiari FOTO Mediafax
Guvernul ungar susţine arborarea drapelului secuiesc în zonele din România locuite de maghiari FOTO Mediafax

Disputa privind folosirea steagului Ţinutului Secuiesc se poate rezolva cel mai bine prin dialogul dintre autorităţile române şi cele maghiare, a declarat secretarul de stat în Ministerul maghiar de Externe, Zsolt Nemeth.

Într-un interviu acordat cotidianului „Kronika”, Nemeth a declarat că a utilizat o expresie "blândă" atunci când a calificat drept o "agresiune simbolică" interzicerea de către autorităţile române a utilizării steagului Ţinutului Secuiesc.

Oficialul maghiar consideră inacceptabil în Europa ca reprezentanţii guvernului român să nege dreptul Ţinutului Secuiesc de a deţine simboluri. El a adăugat că reprezentanţii locali români s-au opus „cu putere" utilizării steagului secuiesc de mai multe luni.

„O comunitate etnică există nu pentru că un guvern vrea sau nu acest lucru, ci pentru că membrii comunităţii simt în acest fel", a mai spus oficialul maghiar.

Identitatea regională şi utilizarea simbolurilor asociate acesteia sunt acceptate, de obicei, nu doar în Uniunea Europeană (UE), ci şi în România. Numai secuilor li se interzice acest drept, a mai apreciat secretarul de stat ungar.

Solicitarea autonomiei Ţinutului Secuiesc nu este un gest împotriva României, a subliniat el.

În urmă cu o săptămână, interzicerea arborării steagului secuiesc în Harghita şi Covasna de către prefecţii celor două judeţe a fost catalogată de secretarul de stat în Ministerul de Externe maghiar, Nemeth Zsolt, drept „agresiune prin simboluri“ la adresa maghiarilor din Ardeal.

Secretarul de stat maghiar a adăugat că Guvernul ungar aşteaptă de la cel român să ia măsuri pentru oprirea unor astfel de agresiuni împotriva maghiarilor care trăiesc în Ardeal. În plus, Nemeth Zsolt le-a cerut reprezentanţilor consiliilor locale din ţara vecină să arboreze steagul secuiesc, pentru a fi solidari cu maghiarii din Harghita şi Covasna şi, totodată, pentru a-şi exprima astfel dorinţa obţinerii autonomiei pentru aceste zone.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite