Ziua Armatei, fără preşedintele Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Armatei se sărbătoreşte în fiecare an la 25 octombrie Foto: mediafax
Ziua Armatei se sărbătoreşte în fiecare an la 25 octombrie Foto: mediafax

Autorităţile de la Bucureşti s-au bâlbâit în ceea ce priveşte invitarea la Carei a preşedintelui României, care este şi şeful Armatei

Evenimentul organizat ieri la Carei cu ocazia Zilei Armatei a strâns sub aceeaşi umbrelă unii dintre cei mai importanţi oameni din stat, însă nu şi pe preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, premierul Victor Ponta, ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Radu Stroe, au asistat la ceremoniile prin care s-a marcat sărbătoarea Armatei Române.

Invitaţie „în ziua meciului"

Conform unor surse apropiate Preşedinţiei, iniţial, Traian Băsescu nu a fost invitat la manifestările festive din judeţul Satu Mare, deşi în fiecare an preşedintele primea o invitaţie scrisă din partea Ministerului Apărării Naţionale (MApN), însoţită de un program. De această dată, şeful statului a primit miercuri, cu o zi înainte de eveniment, doar programul, pe care nu era trecută funcţia preşedintelui, ci era menţionat doar „domnul Traian Băsescu". Potrivit aceloraşi surse, MApN a trimis invitaţia abia joi, chiar în ziua evenimentului, iar Traian Băsescu l-a numit pe consilierul Iulian Fota să reprezinte Administraţia Prezidenţială la Carei.

„Ţine de o minimă decenţă, bun-simţ putem să-i spunem, ca şeful statului să fie invitat, fiind, potrivit Constituţiei, şeful Armatei. Dar în ultimele şase luni de guvernare a USL s-au întâmplat tot mai puţine lucruri normale. În Constituţie, preşedintele este numit Comandant al Forţelor Armate, deci ar fi trebuit invitat. În acest moment nu există relaţii instituţionale corecte şi normale între Ministerul Apărării şi preşedinte", a declarat Mihai Stănişoară, fost ministru al Apărării în perioada decembrie 2008 - decembrie 2009.

Referitor la cele întâmplate, Preşedinţia s-a abţinut în a comenta aceste aspecte. „Administraţia Prezidenţială a fost reprezentată la Carei de consilierul Iulian Fotă, care a citit mesajul preşedintelui", a declarat Bogdan Oprea, consilier de stat.

Constantin Dudu Ionescu, fost ministru al Apărării în perioada februarie 1998 - aprilie 1998, nu crede că autorităţile de la Bucureşti au ezitat să-l invite pe Traian Băsescu la ceremonii, ci că a fost o greşeală. „Deficienţă de protocol! Nu pot să cred că cineva s-a gândit că poate să scape în felul acesta de preşedinte. E puţin probabil să fie ceva deliberat. Cred că a fost doar o scăpare", a spus Ionescu.

Băsescu, de două ori la Carei

După 1989, toţi preşedinţii României au participat, cel puţin o dată, la manifestările organizate cu ocazia Zilei Armatei Române la Carei. Traian Băsescu a fost prezent de două ori la aceste manifestări. Prima participare a sa la Carei datează din ziua de sâmbătă, 25 octombrie 2004. Cinci ani mai târziu, în 2009, actualul preşedinte ia parte pentru a doua oară la ceremonii, într-o zi de duminică. 

În fiecare an, organizatorii adresează invitaţii instituţiilor publice deconcentrate, partidelor politice, organizaţiilor patronale şi sindicale şi cetăţenilor judeţului Satu Mare. Ziua de 25 octombrie aminteşte victoria finală pentru eliberarea Transilvaniei de Nord de către militarii Diviziei a 9-a Infanterie, care au degajat la Carei ultima brazdă de pământ românesc aflată sub ocupaţie horthistă.

Cei prezenţi ieri la Satu Mare au luat parte la manifestări festive precum parastasul în memoria eroilor Armatei Române, desfăşurat în Cimitirul Eroilor, depuneri de coroane şi jerbe de flori în Satu Mare sau alocuţiuni privind semnificaţia acestei sărbători, depuneri de coroane şi defilarea gărzii de onoare la Monumentul Ostaşului Român - Te Deum şi la
Ansamblul Monumental - Te Deum.   ;

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite