Zeci de specii de păsări sălbatice și-au găsit adăpost în orașele din România. „Sunt protejate de răpitoarele lor naturale”

0
0
Publicat:

Cercetătorii români au descoperit că zeci de specii de păsări sălbatice s-au mutat la oraș, unde și-au găsit, fără prea mari probleme, hrană și locuri unde să-și construiască adăposturi.

Rândunica/FOTO: animale-salbatice.ro
Rândunica/FOTO: animale-salbatice.ro

Potrivit specialiștilor de la Societatea Ornitologică Română, mierla, coțofana sau gaița, de exemplu, scapă de prădătorii din pădure, scrie ProTV.

Păsările găsesc fără probleme mâncare sau arbori care să le devină locuință permanentă. Gălăgia din mediul urban nu reprezintă o problemă, pentru că înaripatele s-au adaptat. Și-au ascuțit glasul, ca să se audă mai tare.

În Iași, spre exemplu, experții au identificat deja peste 30 de specii. Mierla este una dintre cele mai vizibile. Obișnuită cândva cu pădurea, acum trăiește liniștită printre blocuri. S-a adaptat chiar și la zgomotul orașului — și-a crescut volumul zgomotelor pe care le scoate cu peste 10%, doar ca să fie auzită.

Mierlă/FOTO: Flickr/hedera.baltica
Mierlă/FOTO: Flickr/hedera.baltica

„Am văzut mai înainte o mierlă! Chiar acum câteva minute și m-am bucurat, mierlele cântă foarte frumos. Creează un mediu mai natural așa și mai plăcut. Am mai văzut și în alte zone urbane”, a declarat o femeie.

Potrivit unui studiu recent realizat de Societatea Ornitologică Română în Iași, în parcurile mici din oraș trăiesc 110 specii de păsări — dintre care 80% sunt sălbatice. Iar numărul lor este în creștere.

Coțofană/FOTO: Freepik
Coțofană/FOTO: Freepik

„Au găsit condițiile necesare pentru viață, adică au unde să facă cuibul, nu sunt deranjate, găsesc mâncare și atunci, dacă găsesc toate condițiile, de ce nu? În orașe ele cumva găsesc și protecția față de răpitoarele lor naturale”, a explicat Corina Forescu, reprezentant la SOR din Iași.

În Cluj-Napoca au fost identificate 95 de exemplare provenite din sălbăticie.

Osvath Gergely, profesor la Facultatea de Biologie și Geologie UBB Cluj: „O specie foarte interesantă este porumbelul gulerat, o specie care până acum a cuibărit în zone rurale, în afara orașului, și acum a început să apară și în Cluj. Explorează și aceste habitate, probabil că a devenit mai puțin sensibil.”

O altă specie care și-a dublat populația în orașe este papagalul. Păsările au scăpat din captivitate sau au fost pierdute de proprietari, iar acum trăiesc în parcuri și se înmulțesc.

Gaiță/FOTO: Flickr
Gaiță/FOTO: Flickr
Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite