Zeci de oameni riscă să își piardă banii pe apartamente: „Am plătit o promisiune falsă”
0Peste 100 de familii riscă să își piardă banii pe care i-au achitat pentru apartamente în comuna Chiajna, într-o posibilă schemă de fraudă.
Un ansamblu de două imobile, cu un total de 260 de unități locative, din comuna Chiajna urmează să fie vândut, după o posibilă schema de înșelăciune.
Unul dintre aceste imobile este finalizat integral, mai fiind necesară doar montarea liftului și racordarea la utilități, pentru acesta fiind realizată recepția finală la data de 21 ianuarie 2020, iar al doilea imobil este la stadiul de construcție „la roșu”.
Toate cele 130 de apartamente din imobilul 1 au fost vândute, iar peste jumătate dintre acestea au fost achitate integral de la momentul semnării contractelor de prevânzare, pentru că se dădea un discount foarte mare în cazul în care cumpărătorii achitau suma integrală în avans, a declarat pentru „Adevărul” o sursă familiară cu situația, care a dorit să își păstreze anonimatul, din motive de siguranță.
Pe lângă faptul că cele 130 de apartamente finalizate nu au fost racordate la utilități, dezvoltatorul imobiliar încearcă acum să vândă imobilul, pentru a acoperii o datorie fictivă.
La începutul anului 2024, dezvoltatorul a realizat un bilet de ordin, în valoare de 20 de milioane de euro, care nu a putut fi achitat. Persoana fizică căreia i-a fost emis biletul a mers către un executor, care într-o perioadă de doar câteva zile a trimis un evaluator la aceste imobile. Evaluarea acestora a durat doar patru zile. După aceste proceduri, a fost întocmită publicația de vânzare a imobilului, iar licitația pentru acesta a fost programată la patru săptămâni de la emitere, nelăsând proprietarilor de apartamente timpul necesar să acționeze pe cale legală, astfel încât aceștia ar urma să își piardă și banii dar și locuințele.
Oamenii acuză că dezvoltatorul celor două imobile din complex ar fi refuzat intabularea în cartea funciară a imobilului terminat în 2020, moment în care toate lucrările de finalizare a imobilului 1 și de construcție a imobilului 2 au fost oprite. Totodată, aceștia acuză că dezvoltatorul ar fi refuzat să lege la utilități imobilul finalizat și să semneze actele finale de vânzare-cumpărare cu persoanele care au achiziționat apartamente și garsoniere prin semnarea de precontracte în perioada 2018-2019.
Păgubiții nu au avut de a face, însă, cu Nistor Florentina, care apare în documente drept proprietar, ci cu soacra acesteia, Diblă Mirela, care a fost împuternicită să realizeze actele de vânzare-cumpărare, și banii pe imobile au intrat direct în contul ei, a declarat pentru „Adevărul” sursa care a dorit să rămână anonime.
„Inițial a achitat prietenul meu suma de 94.000 pentru patru garsoniere, 20.000 au fost achitați cash, iar restul prin transfer bancar, deci putem dovedi doar o plată de 74.000 de euro. Ulterior, el (n.r. - prietenul) mi-a cesionat două dintre ele, cu titlu gratuit. Noi am sunat de fiecare dată, să întrebăm care este situația, dar nu prea ni se răspundea la telefon. Să spun că doar de două-trei ori pe an ni s-a răspuns, dar de fiecare ne promitea (n.r. Diblă Mirela) că o să termine și să stăm liniștiți”, a declarat Corina Nedelea, unul dintre proprietarii care spun ca au fost prejudiciați, pentru „Adevărul”.
Intabularea nu a fost realizată niciodată
La data de 25 ianuarie 2024, dezvoltatorul ar fi emis un bilet la ordin în valoare de 20 de milioane de euro, care a fost avalizat fără protest, cu scadența la data de 18 martie, în favoarea lui Grozavu Cătălin, fost membru al Consiliului Local din Sectorul 4, despre care se vehiculează că ar face parte din clanul sportivilor.
„Avem litigii cu ea (n.r. dezvoltatorul - Florentina Nistor) în instanță prin care o forțăm să intabuleze, pentru că recepția finală e făcută. Ea trebuie să meargă la cartea funciară cu recepția finală, să intabuleze și să dezmembreze. Dar nu mai vrea, pentru că ea a premeditat tot, nu a vrut să ne dea nici un apartament, niciodată. Oamenii au deschis procese, sunt vreo 60 și ceva de procese pe rol, nu vrem decât să ne dea banii înapoi, ori să ne dea apartamentele, nu s-a prezentat în instanță, iar acum la patru ani distanță ne-am trezit cu acest bilet de 20 de milioane de euro între două persoane fizice”, a declarat pentru „Adevărul” unul dintre păgubiți, care a dorit să vorbească sub protecția anonimatului.
La data scadentă, 19 martie 2024, Grozavu Cătălin ar fi introdus în bancă biletul de ordin, respins ulterior pentru fonduri insuficiente. Ca urmare, acesta s-ar fi prezentat la data de 21 martie la executorul Șerban Bucur, care ar fi cerut instanței încuviințarea executării Florentinei Nistor pentru biletul de ordin în valoare de 20 de milioane de euro. Instanța a admis această procedură la data de 1 aprilie.
Dat fiind faptul că Grozavu Cătălin are 11 dosare pe rolul instanțelor de judecată și este inculpat pentru evaziune, spălare de bani și fals, în cazul unui prejudiciu estimat la 54 de milioane de euro și are popriri impuse pe conturile personale ca urmare a acestor dosare, la data de 30 aprilie acestea ar fi înființat o nouă firmă, Session Invest SRL, ca mai apoi să cesioneze către această asociație nou deschisă creanța rezultată din biletul la ordin, în valoare de 20 de milioane de euro, cu suma de 10 milioane de euro plătibilă într-o perioadă de patru ani.
„În momentul în care am achiziționat, acolo se lucra, muncitorii lucrau cu doamna asta, Diblă”, a declarat pentru „Adevărul” Lixandru George, un alt păgubit. Lixandru a achiziționat o garsonieră, pentru suma de 20.400 de euro, sumă achitată integral la semnarea contractului de prevânzare, 10.000 de euro cash și restul prin transfer bancar, către contul Mirelei Diblă.
Bani dați pe o promisiune falsă
În plus, el mai susține că nu o cunoaște și nu a văzut-o niciodată pe dezvoltatoarea imobilului și că i-a văzut numele doar în acte și pe biletul de ordin, în valoare de 20 de milioane de euro.
Lixandru George este și unul dintre cei peste 60 de păgubiți care au deschis și un proces civil împotriva Mirelei Diblă.
„Am dat banii pe promisiuni și acum încearcă să ne lase fără nici un ban și fără locuințe”, a mai declarat Lixandru pentru „Adevărul”.
Matac Viorel este un alt păgubit, care ar fi achiziționat și plătit integral pentru două apartamente în anul 2021. El ar fi achitat suma de 35.000 de euro prin transfer bancar către contul Mirelei Diblă, susținând că nu a văzut-o niciodată pe Florentina Nistor. „Inclusiv la notariat a venit Diblă Mirela. Tot ea ne-a chemat și în anul 2022 pentru prelungirea contractului, la un alt notar. Contractul a fost prelungit până prin martie 2023”, a mai declarat Matac Viorel pentru „Adevărul”.
„Suntem disperați. Pierdem o groază de bani dacă pierdem aceste locuințe. Această Mirela Diblă este un cumpărător interpus, vrea să vândă de două ori aceleași apartamente”, a mai declarat Matac pentru „Adevărul”.
Ulterior, la data de 20 mai, executorul Șerban Bucur, ar fi emis publicația de vânzare cu Nr. 508/2024, prin care s-a stabilit termenul de vânzare al celor două imobile la data de 12 iunie 2024, termen care se împlinește peste doar câteva zile.
Ca urmare a acestor fapte, joi, 130 de familii ar urma să rămână fără apartamentele achiziționate acum mai bine de patru ani, dar și fără banii pe care i-au achitat pentru acestea.
Unele apartamente din imobil au fost vândute chiar de două ori
Potrivit informațiilor extrase din cartea funciară, cinci apartamente ar fi fost vândute de mai multe ori. Este vorba despre două apartamente din imobilul 2, care este „la roșu”, și trei apartamente din imobilul 1.
Iar acum, potrivit surselor care au discutat cu reporterii „Adevărul”, după vânzarea imobilului, aceste apartamente ar urma să fie vândute încă o dată. Astfel, pentru o singură investiție, acele apartamente ar urma să fie vândute de 2 sau chiar 3 ori.
Contactată pe mai multe căi de reporterii „Adevărul”, până la momentul publicării, Mirela Diblă nu a răspuns.