Viorel Hrebenciuc, urmărit penal pentru mărturie mincinoasă. Dosarul a fost deschis în urma unei plângeri făcute de afaceristul Ioan Niculae

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorel Hrebenciuc a fost joi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, unde a fost informat că a fost pus sub urmărire penală pentru mărturie mincinoasă. Acest dosar a fost deschis ca urmare a unei plângeri formulate de omul de afaceri Ioan Niculae care îl acuză pe fostul deputat PSD de mărturie mincinoasă în dosarul „Mită la PSD”.

Viorel Hrebenciuc a fost, joi dimineaţă, la Parchetul Judecătoriei Sector 1, precizând la plecare: „Ne mai vedem”, fără a da însă detalii cu privire la dosarul în care a fost citat.

Potrivit unui comunicat emis de procurori, Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru mărturie mincinoasă în formă continuată.

Dosarul a fost deschis după ce omul de afaceri Ioan Niculae a depus o plângere penală în care îl acuză pe Hrebenciuc de presiuni în 2009 pentru finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale a lui Mircea Geoană şi de faptul că fostul deputat a făcut declaraţii false când a fost audiat ca martor în dosarul „Mită la PSD”.

Hrebenciuc, mărturie esenţială

Declaraţia de martor dată de fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc, în dosarul finanţării ilegale a campaniei electorale a lui Mircea Geoană a fost completă şi clară şi a confirmat probele DNA. 

Detaliile apar în motivarea Curţii de Apel Bucureşti care a decis condamnarea miliardarului Ioan Niculae, pe 2 aprilie, la doi ani şi şase luni de închisoare. În acelaşi dosar au fost condamnaţi Gheorghe Bunea Stancu, la trei ani de închisoare, Gheorghe Teodorescu şi Viorel Bărac, la doi ani şi şase luni cu executare. Decizia de condamnare a fost dată de judecătorii George Matei şi Ion Tudoran.

„La ultimul termen de judecată, după ce martorul Hrebenciuc Viorel a dat declaraţii complete şi clare despre modul în care inculpatul Ioan Niculae a înţeles să sprijine campania electorală a candidatului Mircea Geoană, printr-o plată mascată către Insomar, inculpatul a depus la dosarul cauzei un set de înscrisuri emis de Interagro S.A., intitulat pur şi simplu «Situaţia cheltuielilor efectuate la obiectivul Investiţie Hotel 5* Azuga până la data noiembrie 2009 şi sistată imediat după primirea raportului Insomar». Curtea ia act, în primul rând, de titlul acestui înscris care se pliază efectiv pe teza probatorie din cauza de faţă şi care arată, chiar din titlu, exact ceea ce doreşte să demonstreze inculpatul, respectiv că «raportul Insomar a fost util pentru Interagro SA»”, se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.

Declaraţiile din instanţă

Concret, la unul din termenele de judecată ale dosarului „Mită la PSD”, din 2015,  când a fost audiat ca martor, Viorel Hrebenciuc a spus că de finanţarea campaniei prezidenţială din 2009 s-au ocupat Mircea Geoană şi apropiaţi ai acestuia, dar şi el, în calitate de şef de campanie, „domnul Bărac şi alţi membri cu funcţii de conducere în partid".

Hrebenciuc spunea că, trimis de Mircea Geoană, a mers la Ioan Niculae să îl roage să contribuie la campania electorală. „Domnul Niculae a fost de acord cu acest lucru. A discutat un reprezentant al lui cu domnul Teodorescu, reprezentantul Insomar. Nu cunosc ce au discutat, ulterior am aflat că la Interagro şi Insomar s-a efectuat un studiu privind situaţia construcţiilor din România, în realitate studiul fiind pentru sondajele de opinie vizându-l pe candidatul Geoană ", spunea atunci Hrebenciuc.

La rândul său, Ioan Niculae a spus, la ultimul termen de judecată, că s-a întâlnit cu Viorel Hrebenciuc, au discutat aproximativ 15 minute, timp în care l-a întrebat dacă ar fi de acord să sponsorizez campania electorală a lui Geoană. 

Niculae a precizat că i-a spus lui Hrebenciuc că, în principiu, ar fi de acord, cu condiţia să fie un contract de sponsorizare şi totul să fie plătit prin bancă. “Nu s-a pus problema să-mi ofere ceva pentru acest lucru, iar la finalul discuţiei a rămas că mă va căuta în viitor, dar nu m-a mai căutat niciodată", arăta atunci Niculae, în declaraţia dată în faţa instanţei.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri