VIDEO STENOGRAME Radu Mazăre: „Dacă nu rezolvă problema, mă ocup eu de ei personal!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Radu Mazăre i-ar fi cerut viceprimarului din Constanţa să rezolve urgent problemele cu autorizaţii şi avize de construcţie pe care le întâmpina societatea „Shapir” - ce aparţine omului de afaceri israelian care i-ar fi dat 175.000 euro mită. Stenogramele de la dosar arată cum edilul ameninţă că în caz contrar se va ocupa personal „de toată direcţia de urbanism”.

Interceptările din dosarul anchetatorilor, realizate în 2011, arată că Mazăre îi cerea viceprimarului ca problema afaceristului Avraham Morgenstern trebuie rezolvată „de urgenţă”.

Din referatul procurorilor prin care s-a cerut arestarea preventivă a celor doi:

„Astfel, într-o convorbire purtată de Mazăre Radu Ştefan cu viceprimarul (Decebal Făgădău - n.r.)  în data de 19.07.2011, primarul se asigură că acesta va răspunde prompt solicitărilor societăţii Shapir:

Decebal Făgădău: Bună dimineaţa domn primar!

Radu Mazăre: Salut! Ăsta de la urbanism a plecat la Londra cu ştiinţa ta?

Decebal Făgădău: Da!

Radu Mazăre: Da…Ă.. cine-i ţine locul? Io-l am pe domnul Avi (Morgenstern Avraham, n.r.) aici…(Neinteligibil)

Decebal Făgădău: Nicoleta Constantin.

Radu Mazăre: Nicoleta Constantin. Tu te duci la birou, nu?

Decebal Făgădău: Bineînţeles!

Radu Mazăre: Domnu Avi…Îl ştii pe domnul Avi?

Decebal Făgădău: Bineînţeles!

Radu Mazăre: Face drumurile şi face blocurile… !

Decebal Făgădău: Ştiu şi problema cu cele 3 blocuri care aveau autorizaţie, şi trebuiesc sparte… ş-aşa mai departe..

Radu Mazăre: De  ce este o problema asta? De ce…

Decebal Făgădău: Sincer, mie nu mi se pare o problemă.

Radu Mazăre: De ce în primării, orice lucru trebuie să fie o problemă ?  

Decebal Făgădău: Păi..

Radu Mazăre: Sau este o problemă ?

Decebal Făgădău: Nu ştiu, dar..credeţi-mă, că mă ocup. Dacă vine domnu  Avi, eu o chem pe Nicoleta şi rezolv. Mi-a zis ieri şi dl. Marica (n.n. Marica Ion, director executiv Direcţia Tehnic Achiziţii din cadrul Primăriei municipiului Constanţa, al cărui nume va apărea şi ulterior ca o persoana folosita de primarul Mazăre în relaţia cu Morgenstern Avraham).

Radu Mazăre: Dar ştii cum trebuie rezolvată? De urgenţă. Că pă omul ăsta a făcut  blocurile fiindcă l-am rugat eu, ca să nu stăm în c…!

Decebal Făgădău: Ştiu, ştiu…

Radu Mazăre: Da?

Decebal Făgădău: Şi pierde bani!

Radu Mazăre: Da, el pierde bani, eu pierdeam imagine…

Decebal Făgădău:  (Neinteligibil) Vreau să vă zic..

Radu Mazăre: Şi dacă eu nu mai eram, nu mai era nici Nicoleta, nici Nicoleta…

Decebal Făgădău: Corect!

Radu Mazăre: Nici.. (înjură) ei de funcţionari că tot ce vreau să fac, nu pot, nu se poate face!(n.n. cei doi vorbesc concomitent)        

……

Radu Mazăre: - (Neinteligibil)… O chemi să rezolve problema astăzi, că dacă nu, mă ocup eu personal de toată direcţia de urbanism.. şi de toate autorizaţiile pe care le dau! Adică de ei, personal, mă! Mai exact…

Decebal Făgădău: - Cel mai bine aşa, da domnule primar!

Radu Mazăre: -Da?

Decebal Făgădău: -Da, da! Bine…

Radu Mazăre: - Bine, deci vine mister  Avi la tine, da?

Decebal Făgădău: - Da!

Radu Mazăre: - (n.n. vorbeşte în engleză” Of time ( neinteligibil) , mister Făgădău? „) Ok!Bine, merci!

Decebal Făgădău: - Bine. Să trăiţi ! O zi bună!”

Potrivit convorbirilor de pe 1 octombrie 2011, dintre Radu Mazăre şi Elan Schwartzenberg, rezultă că la începutul lunii septembrie primarul urma să facă o călătorie în Israel, de aranjamente ocupându-se chiar Schwartzenberg:

Elan Schwartzenberg: Neaţa, Radule ! Te-am urmărit ieri, foarte bun.

Radu Mazăre: Auzi? Ă..păi tu mi-ai şi luat biletul de avion ?

Elan Schwartzenberg: Eu nu m-am ocupat de nimic, s-a ocupat băiatul meu cu păluga ...

……

Radu Mazăre: Mă, nu vorbesc de Egipt, că aia, când vii tu, aia e rezolvată, aia mă decontez la tine…

Elan Schwartzenberg: A…am înţeles !

Radu Mazăre: Eu vorbesc de Israel.

Elan Schwartzenberg: Dincolo ţi-am făcut o rezervare a…din, din 2 raţiuni am făcut-o aşa, Radu, ca să înţelegi.

……

Radu Mazăre: Bine, mă! Bine, ok!. Da, tu, tu, tu..şi tu mă aştepţi acolo ?

Elan Schwartzenberg: Eu te aştept personal, eu plec cu o zi înainte, că am o altă treabă, te aştept acolo personal la aeroport…

Anchetatorii au precizat că această vizită a avut drept scop, probabil, deschiderea conturilor personale în care urmau să fie transferate fondurile primite din partea lui Morgenstern Avraham.

Traseul „onorariului” de 175.000 de euro

Potrivit referatului întocmit de procurori, Societatea off shore LartonConsultants Ltd (unic asociat al S.C. ShapirStructures S.R.L.) transferă în contul societăţii Melici Management Inc. (beneficiar real Schwartzenberg Emilian) suma de 109.835 euro la data de 28.07.2011 şi suma de 173.012 euro la data de 24.08.2011

În document se mai arată că Societatea Melici Management Inc. transferă în contul personal al primarului Radu Mazăre deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, suma de 95.000 euro la data de 13.09.2011 şi în contul personal al fratelui primarului, Alexandru Mazăre, deschis la aceeaşi bancă - Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 40.000 euro în aceeaşi dată. 

Tot în contul personal al lui Alexandru Mazăre deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, Melici Management Inc. a transferat suma de 40.000 euro în data de 06.12.2011. Operaţiunile prin care fraţii Mazăre au primit sumele de bani sus menţionate au avut ca justificare „fees” - onorariu. 

Concret, sumele de bani au fost oferite primarului Radu Mazăre astfel încât acesta să efectueze o serie de demersuri, unele care intrau în atribuţiile sale de serviciu, altele care erau în afara atribuţiilor de serviciu. Astfel, Mazăre ar fi iniţiat unele hotărâri de consiliu local prin care a fost favorizată ShapirStructure. 

În afara atribuţiilor de serviciu ale lui Radu Măzăre a intrat şi consilierea reprezentantului ShapirStructures, Morgenstern Avraham, în cadrul a numeroase întâlniri avute de cei doi pe parcursul desfăşurării procedurii de achiziţie, mai notează procurorii. 

Concepţia planului infracţional

La începutul anului 2011, Radu Mazăre, în calitate de primar al Municipiului Constanţa, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social „Hendri Coandă”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Mun. Constanţa. Acest program a înlocuit partea a doua dintr-un proiect imobiliar anterior al Primăriei Constanţa, respectiv de construire de locuinţe pentru tineri, urmărind construirea de locuinţe sociale la un preţ scăzut care urmau a fi repartizate apoi persoanelor fără venituri/cu venituri foarte mici.

În acea perioadă, S.C. Shapir Structures S.R.L. se afla deja în relaţii contractuale cu Primăria Constanţa după ce obţinuse contractul de execuţie a trei blocuri din proiectul locuinţe pentru tineri.

Reprezentantul acestei societăţi, Avraham Morgenstern, era prieten cu Elan Schwartzenberg, iar acesta din urmă era prieten cu primarul Mazăre. Aşadar, Schwartzenberg ar fi fost intermediarul dintre cei doi.

Ca urmare a demarării de către Mazăre a Programului de construire locuinţe modulare grupate in Campusul Social „Henri Coandă”, reprezentantul societăţii Shapir a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma a fi organizată pentru realizarea acestui proiect. 

„Împreună cu Schwartzenberg Emilian şi Mazăre Radu Ştefan, a stabilit să vireze într-un cont al unei societăţi off shore controlată de Schwartzenberg Emilian sumele reprezentând mita oferită pentru câştigarea licitaţiei, urmând ca Schwartzenberg Emilian să vireze anumite sume din acest cont, pe măsură ce Mazăre Radu Ştefan îşi îndeplinea obligaţiile legate de câştigarea licitaţiei de către societatea Shapir, în conturile personale ale primarului şi ale fratelui său, Mazăre Alexandru”, se arată în referatul procurorilor.

Lucrau cu conturi escrow

Anchetatorii au precizat că Schwartzenberg ar fi fost ales pentru a facilita transferul banilor deoarece acesta era un om de încredere atât pentru Mazăre, cât şi pentru Morgenstern, fiind astfel un garant că fiecare dintre cei doi îşi va îndeplini „obligaţiile” asumate.

 

Mecanismul folosit seamănă cu utilizarea contului escrow în relaţiile comerciale (contul escrow este un depozit colateral care are ca scop principal protejarea participanţilor la tranzacţii comerciale. Principala caracteristica a contului escrow este că permite depunerea sumelor in favoarea beneficiarului, însă ridicarea acestora este condiţionata de îndeplinirea unor condiţii contractuale. În acelaşi timp, deponentul are posibilitatea recuperării integrale a disponibilului din cont in cazul in care partenerul nu îşi îndeplineşte obligaţiile). 

Acest mecanism ar fi fost probabil propus de primarul constănţean care, într-o convorbire din martie 2012 cu Schwartzenberg, îşi arată preferinţa pentru utilizarea contului escrow („altceva să-ţi spun şi cu asta încheiem discuţia: escrow! eu de când am învăţat să fac bussines am învăţat să lucrez cu contul escrow”).

Conturile folosite

Conturile utilizate pentru aceste transferuri au fost cele deschise la LGT Bank din Liechtenstein de firma Melici Management Inc. (societate off shore controlată de Schwartzenberg – în care societatea L C Ltd (unicul asociat al societăţii Shapir Structures S.R.L.) transferă din Cipru sumele de 109.835 euro la data de 28.07.2011 şi 173.012 euro la data de 24.08.2011. 

Din acest cont, Schwartzenberg transferă la Israel Discount Bank, în contul personal al primarului Mazăre, suma de 95.000 de euro pe 13 octombrie 2011 şi suma de 40.000 de euro în contul fratelui acestuia, Alexandru Mazăre, la aceeaşi dată, precum şi 40.000 euro în contul fratelui acestuia, Mazăre Alexandru, la data de 06 decembrie 2011.  Aceste operaţiuni ar fi avut ca justificare „fees” - onorarii. 

Potrivit anchetatorilor, aceste informaţii ar fi fost obţinute ca urmare a unei alte anchetate a procurorilor anticorupţie.

Procurorii DNA au precizat că Mazăre şi Morgenstern s-au întâlnit de cinci ori, momente în care primarul constăneţean ar fi pus presiuni pe afaceristul străin. 

Pe 28 iulie 2011, societatea Larton Consultants ltd face primul transfer de bani către societatea controlată de Elan Schwartzenberg. De asemenea, pe o lună mai târziu (24 august 2011), aceeaşi societate face al doilea transfer de bani către firma lui Elan, respectiv către Melici Management Inc.

Pe 13 septembrie 2011, Schwartzenberg  ar fi făcute primele plăţi din fondurile primite de la Larton, respectiv 95.000 de euro şi 40.000 de euro în conturile personale ale lui Mazăre Radu Ştefan şi, respectiv, Mazăre Alexandru, conturi deschise la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel.

Pe 18 octombrie 2011, între Avraham Morgenstern şi Radu Mazăre ar fi avut loc discuţii telefonice, cei doi stabilind o întâlnire pentru a doua zi la locuinţa primarului. 

Pe 4 noiembrie 2011, S.C. Shapir Structures S.R.L. a depus oferta sa la sediul autorităţii contractante, respectiv RAEDPP Constanţa.

„Trebuie subliniat că oferta depusă de S.C. Shapir Structures S.R.L. depăşea din punct de vedere financiar cu suma de 3.722.910 lei valoarea estimată de autoritatea contractantă în anunţul publicat. Acest fapt însă a fost rezultatul unei negocieri directe între Morgenstern Avraham şi primarul Mazăre Radu Ştefan, aşa cum rezultă din convorbirile interceptate în acea perioadă . Astfel, la data de 02.11.2011 , Morgenstern Avraham îl contactează pe  unul dintre subordonaţii săi în cadrul societăţii Shapir Structures S.R.L.) pe care-l informează că a vorbit cu Mazăre, cu care a stabilit să se întâlnească a doua zi, la Bucureşti. Interlocutorul îi spune lui Avraham Morgenstern că ceea ce trebuie să rezolve, în urma acestei discuţii cu primarul, este că suma stabilită în contract trebuie mărită, că, altfel, nu îşi mai recuperează banii pentru cheltuielile făcute…. Micky îi spune lui Morgenstern Avraham că va mai avea nevoie de cel puţin 200.000-300.000 de euro, pentru pregătirile prealabile lucrărilor”, se mai rataă în documentul procurorilor.

 Morgenstern îl întreabă pe Micky ce mai doreşte să obţină de la Mazăre, iar acesta îi spune că, deocamdată, este destul ceea ce i-a spus. Ulterior, omul de afaceri este contactat de Micky care îl anunţă că s-a documentat mai bine „iar situaţia este mai gravă decât credea, aşa că va fi nevoie să solicite mărirea sumei din contract cu cel puţin 400.000 de euro”. 

A crescut valoarea contractului de achiziţie cu 3 milioane de lei 

Totuşi, cel mai important demers făcut de Mazăre în favoarea ShapirStructures a fost creşterea valorii contractului de achiziţie de la suma de 37.241.120 lei cât a fost valoarea estimată de autoritatea contractantă la publicarea anunţului de achiziţie publică la suma de 40.964.030 lei cât a fost oferta financiară a societăţii Shapir.

Decizia, care a fost luată în cadrul unei întâlniri private între cei doi, care a avut loc pe 2 noiembrie, s-a concretizat printr-o hotărâre luată de Consiliul Local în noiembrie 2011, iniţiată de primarul Radu Mazăre.

Imediat după deschiderea ofertelor şi constatarea faptului că societatea Shapir a câştigat licitaţia, pe 24 noiembrie 2011 are loc o convorbire telefonică în care un reprezentant al societăţii Shapir –  ST este felicitat pentru obţinerea contractului de achiziţie, context în care sunt căutate metode pentru a face afacerea cât mai profitabilă, prin reducerea costurilor:

Doamnă: Ok! Tocmai am primit e-mailul de la tine şi vroiam să te felicit. 

S J: Şi ţie la fel! 

Doamnă: Mulţumesc! Mulţumesc foarte mult! Deci, ai primit scrisoarea de atribuire? 

S J: Da, scrisoarea de atribuire a fost primită. Acum au aproximativ 10 zile de aşteptare pentru a vedea dacă sunt contestaţii

Doamnă: Ce aşteaptă? 

S J: Să vadă dacă există contestaţii, proteste sau reclamaţii împotriva deciziei. Aşa este legea. 

Doamnă: A, ok. Am înţeles! 

SJ: Şi apoi, după aceea, ne vor chema pentru negociere şi semnarea contractului şi apoi ne vor da şi scrisoarea de observaţii. 

Doamnă: Ok. Înţeleg. Deci, vom avea nevoie de ceva timp pentru a concepe clădirea, corect? Pentru că erau nişte îngrijorări cu privire la concept. (n.l. neinteligibil) Îţi aminteşti. 

S J: da, da. Va trebui să ne întâlnim din nou şi să discutăm să vedem cum este cel mai bine să procedăm şi cea mai ieftină variantă. Cred că este exact cum am planificat pentru că voi aţi spus că două luni sunteţi ocupaţi, deci, la sfârşitul lui decembrie sper să fiţi disponibili pentru producţie şi avem şi standardul pentru concept. 

Doamnă: OK! Da, da! Nici o problemă. De fapt, am văzut e-mailul tău astăzi  şi eram îngrijorată dacă s-au ratat nişte puncte pentru că îţi aminteşti că pentru clădirea (n.l. neinteligibil), cotaţiile erau cu două sau trei cotaţii înainte de ultimele cotaţii şi, după cum vezi, nu este concepută conform cu 160 kg/ metru pătrat. Sper să aveţi nişte marje cu privire la preţuri. 

S J: Nu avem nici o marjă, dar trebuie să găsim o modalitate de a o face. Ca în ultima întâlnire pe care am avut-o la Ankara, vom discuta detaliile şi vom găsi o modalitate de a ne încadra în buget. Toată lumea să aibă un profit. 

Doamnă: Înţeleg. Oricum, trebuie să fim uniţi sau, cel puţin, atunci când vom fi disponibili, trebuie să discutăm toate cotaţiile, poate sunt puncte ce trebuie discutate pentru elemente structurale. Ai văzut sau nu? 

S J: Da, da, voi… Ştiu, am văzut, dar nu am avut timp să intru în detalii. De aceea am întrebat, dacă este posibil, inginerul de structură să înceapă să-i dea lui BRIBAN nişte detalii şi să ţină legătura cu el direct prin mail şi ulterior va trebui să ne întâlnim pentru a discuta despre costuri şi să vedem unde le putem reduce. Dacă putem să o facem la materiale, la structură, asta e ceva la care trebuie să ne gândim şi să găsim o modalitate. (f. 207 verso-208, vol. 1)

Pe 6 decembrie 2011, Elan Schwartzenberg a făcut ultima plată de 40.000 de euro în contul personal deschis la Israel  de fratele primarului, Alexandru Mazăre.

Mazăre: Sunt interceptat „de când este Băsescu pe scaun”

Radu Mazăre a declarat joi că este interceptat „de când este Băsescu pe scaun” şi că interceptările din dosarul în care este acuzat de luare de mită sunt scoase din context. 

La insistenţele unei jurnaliste, primarul constănţean a precizat că, dacă „procurorii au scos şi au dat interceptările jurnaliştilor la B1”, atunci va „discuta puţin şi despre interceptări”, precizând că procurorii „nu au putut convinge instanţa” cu acestea pentru a-l putea menţine în arest.

„Sunt interceptat permanent de când este Băsescu pe scaun. Am fost interceptat şi în 2007, şi 2008, în 2009, 2010, 2011. Interceptările din dosar au fost scoase din context. Procurorii au spus că am discutat de cinci ori cu omul de afaceri. Păi normal, că el lucra de zece ani pe programul de asfaltare. (...). Mă întâlnesc, normal, cu toţi contractorii care sunt ai Primăriei. Interceptarea unde îl cert pe viceprimar este anterioară şi e vorba despre autorizaţiile pentru blocurile pentru tineri”, a spus Radu Mazăre.

Întrebat dacă i-a ameninţat pe angajaţii Primăriei Constanţa, acesta a răspuns afirmativ, spunând că mereu face acest lucru, ca ei să-şi facă treaba.

La întrebarea dacă în anul 2012 s-a întâlnit cu Elan Schwartzenberg în Israel pentru a discuta despre deschiderea unui cont, Radu Mazăre a confirmat că s-a întâlnit cu acesta, însă nu pentru cont, ci pentru că omul de afaceri îi este prieten. Iritat de insistenţele unei jurnaliste privind motivul vizitei sale în Israel, Radu Mazăre a răspuns: „Am fost la măciuci”.

Întrebat ce se va întâmpla dacă va fi arestat la domiciliu, Radu Mazăre a răspuns: „Cică au voie să intre gagicile”.

Primele declaraţii ale lui Mazăre după ce a ajuns acasă

      

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Radu Mazăre, eliberat: „Ruşanu a sforăit de m-a rupt!” DNA: Elan Schwartzenberg le-a virat în cont şpaga de 175.000 de euro fraţilor Mazăre

Radu Mazăre va fi cercetat în libertate, sub control judiciar. Aşa au decis, miercuri seara, magistraţii Curţii Supreme care astfel au respins cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a edilului constănţean care este acuzat de luare de mită. Prin aceeaşi decizie, şi omul de afaceri Avraham Morgenstern, cel care i-ar fi dat 175.000 de euro primarului, a scăpat de cătuşe. Elan Schwartzenberg este cel care ar fi intermediat şpaga.

Elan Schwartzenberg, intermediar între Radu Mazăre şi omul de afaceri israelian care i-ar fi dat mită de 175.000 de euro

Radu Mazăre a fost dus la Curtea Supremă unde magistraţii judecă cererea procurorilor de arestare preventivă a acestuia, după ce procurorii au decis noaptea trecută să-l reţină pentru 24 de ore sub acuzaţia că ar fi luat mită 175.000 de euro euro. În acest dosar mai este suspectat şi senatorul Alexandru Mazăre, iar omul de afaceri Elan Schwartzenberg este acuzat că a intermediat darea şi luarea de mită. Instanţa a rămas în pronunţare.

Radu Mazăre, reţinut de DNA. Edilul este acuzat că a primit 175.000 de euro mită

La mai puţin de trei săptămâni de la momentul în care procurorii anticorupţie cereau arestarea şefului Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, marţi a venit rândul edilului constănţean Radu Mazăre să fie ridicat de mascaţi. Acesta a fost reţinut de DNA pentru 24 de ore.

Mazăre, acuzat de luare de mită. Procurorii îl duc în arest pentru 24 ore. Primarul a luat şpagă 175.000 euro de la un afacerist

Radu Mazăre este acuzat de luare de mită. Procurorii DNA Bucureşti l-au reţinut pe primar pentru 24 ore. El urmează să fie prezentat magistraţilor cu propunere de arestare preventivă.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite