VIDEO Revoluţia de la vot: filmul zilei în care PSD s-a prăbuşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
colaj foto vot europarlamentare

Ziua alegerilor europarlamentare a arătat cum se adânceşte discrepanţa dintre mediul rural şi cel urban, în privinţa prezenţei la vot.

Pe 26 mai, reporterii „Adevărul” au fost în satul natal al lui Liviu Dragnea ca să vadă cum votează sătenii ai căror copii sunt plecaţi, fie în oraşele mari ale ţării pentru a-şi face un trai mai bun, fie chiar peste hotare, acolo unde, cetăţenii au devenit din votanţi, protestatari. Mulţi dintre aceştia nu au reuşit să voteze în ciuda orelor petrecute la cozi interminabile.

În Gratia, judeţul Teleorman, în dimineaţa alegerilor şi a referendumului, sătenii s-au împărţit în două tabere: indiferenţi şi pro-PSD. Cei dintâi cred că alegerile nu îşi au sensul, pentru că, de fapt, niciun politician, indiferent de culoarea pe care o arborează partidul lui, nu sunt interesaţi de soarta lor. Sunt doar cuvinte care nu sunt aproape niciodată însoţite de acţiune. „Ce să-i faci, asta e...Fac tot ce ştiu ei. Ce e după noi? Nu e după noi! Tot ce ştiu ei fac. Primim ce ne dă, că şi dacă faci scandal, faci degeaba”, ne spune o bătrână deznădăjduită.

Alţii, dimpotrivă, sunt hotărâţi. Pentru ei, există o singură opţiune reală pentru vot, anume PSD. De fapt, votul nu este pentru PSD, cât pentru Liviu Dragnea. Asta, deşi liderul partidului nu candidează. Dar, conform acestor votanţi, Dragnea este cel care le-a adus condiţii mai bune de trai. Alte partide, spun ei, nici măcar n-au ajuns să vorbească cu ei, nu propun nimic care să îi ajute cu ceva.

„Păi, da, normal că pe ăla (Dragnea, n.r.) îl votez. Barem, ăla mi-a făcut ceva prin comună, pe aici. Am apă la baie, am asfalt la poartă”, ne explică un domn care admite însă că s-a şi furat, pentru ca, în cele din urmă, să îi drăcuiască pe toţi politicienii. „Unul fură o găină şi altul...Fură cu camioanele şi intră pe uşa aia şi iese pe cealaltă. Dă-i dracu pe toţi!“

Ca peste tot, chiar şi Gratia are excepţiile ei, câţiva oameni au ales să voteze alt partid. Sunt uşor de recunoscut, după răspunsul la întrebarea: „Votaţi şi la referendum?“ Aceştia răspund hotărât da şi merg semeţi spre cabină.

Concluzia după o zi în Gratia pare să fie următoarea: tot ce îşi doresc sătenii e o viaţă măcar puţin mai bună, iar PSD-iştii sunt singurii, spun ei, care şi-au aplecat privirile spre ei.

 Liberi şi neliniştiţi. Diaspora, la coadă

În vreme ce majoritatea satelor româneşti au rămas captive PSD, oraşele din ţară şi de peste hotare freamătă de indignare. Se votează încă de dimineaţă, procentele crescând de la o oră la alta. Aici, după doi ani dominaţi de probleme spinoase în special în domeniul justiţiei şi economiei, la care s-ar putea adăuga multe altele, cetăţenii vor să transforme PSD-ul în istorie. Simplu, curat, prin vot. În oraşele din ţară se formează cozi, însă totul merge firesc, lumea înaintează şi pune ştampila pe buletin.

În afara graniţelor însă, cei plecaţi de acasă reacţionează şi ies la vot într-un număr considerabil. Se formează cozi lungi, care şerpuiesc pe lângă consulate şi ambasade. Efectele guvernării PSD-ALDE şi momentul 10 august 2018 nu au fost uitate. Nepăsare, cozi interminabile, ploi, sau căldură. Cu asta se înfruntă românii de peste hotare, care, după ore întregi de stat la coadă, când aud că s-ar putea să nu voteze, se transformă în protestatari. Astfel, în marile oraşe ale lumii, românii strigă „m**ie PSD”, dar mai ales, „Vrem să votăm!”

Londra, Bruxelles, Roma, Alcalá de Henares, Copenhaga sunt doar câteva dintre oraşele lumii în care românii ies pentru a vota la referendum sau pentru a decide politicienii care vor reprezenta ţara în Parlamentul European. În unele dintre aceste oraşe, indignarea se transformă în revoltă în momentul în care oamenii sunt anunţaţi că nu vor vota- din diverse motive, cum ar fi lipsa buletinelor de vot- fiind scoşi cu forţa din secţiile de votare. Astfel, pentru a calma spiritele, intervin forţele de ordine.

La finalul zilei, apare în mod clar, o singură concluzie: PNL şi Alianţa USR-PLUS au reuşit să mobilizeze în special cetăţenii de la oraşe, cei din mediul rural, rămânând în memorie cu o singură poezie, cea a PSD-ului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite