VIDEO Presa, câinele de pază al porţii lui Gigi Becali. Reportaj în spatele camerelor de luat vederi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziarişti aşteptând să iasă ceva pe poartă  FOTO Marian Iliescu
Ziarişti aşteptând să iasă ceva pe poartă  FOTO Marian Iliescu

Vestea condamanării lui Gigi Becali a picat luni după-amiază. Condamnatul, deputat al României, se afla în Parlament. În redacţii s-au făcut, la repezeală, câteva calcule simple: Becali va merge acasă, va intra pe poartă, îşi va face bagajul şi va pleca, pe poartă, către arest. Concluzia: toată presa la poartă!

Când am ajuns la poartă la Gigi Becali, ne-am dat seama că am calculat mai încet decât ei. Peste 50 de ziarişti dăduseră deja năvală la înalta poartă din Pipera pentru a relata cum îşi petrece condamnatul ultimele clipe de libertate.

După câteva minute, pe iarba dintre gard şi şosea s-a instalat panica. „Vine!”, s-a auzit un strigăt. Posibil să fi venit, dar adevărul e că noi nu am văzut decât o maşină de lux, strunită bine de către harnicul Ionuţ Luţu. Bolidul a semnalizat stânga, s-a încadrat pe poartă şi gata. Cameramanii au început să bată „cuba”, felicitându-se că l-au prins, în timp ce noi am rămas, cum ar veni, cu pixul în mână, gândind că n-avem nici ce scrie, nici ce da la site.

Deznădejdea a fost şi mai mare când i-am văzut pe reporteri intrând în direct. Ei aveau ce da şi dădeau de zor, care mai de care. „Chiar în aceste momente Gigi Becali a intrat pe poarta casei sale”, „...se pare că mama acestuia...”, ...alte rude apropiate, dar şi finul său...”.

Cameramanii s-au luat la bătaie

Dar misiunea reporterului de teren nu se termină odată cu ieşirea din direct. El trebuie să întrebe babele din Pipera dacă sunt de acord cu condamnarea şi să stea cu ochii în patru după cine mai apare. Costel Bucur, fost patron al Gloriei Buzău, a încercat să se strecoare pe lângă gard. „Cine e ăsta?”, a urlat o fată cu microfon şi nimeni n-a mai aşteptat răspunsul. A fost suficient că avea ochelari de soare la ochi şi că voia să intre în curtea lui Gigi Becali. „Un apropiat”, am gândit toţi, şi Bucur a fost încolţit. S-a tăbărât pe el, personalul de pază al firmei „Zimbrul Security” fiind total depăşit. Bucur, presa şi agenţii s-au prins, ca la rugby, într-un mol rulant, care a înaintat anevoie pe lângă gard, până ce buzoianul a fost „scuipat” în curte.

În disperarea de a prinde cele mai bune unghiuri, cameramanii s-au luat la bătaie. La finalul zilei, managerii de televiziune vor trage linie şi vor lua foc: „De ce concurenţa a avut declaraţia aia cu «Nu declar nimic» şi noi nu o avem?”. Nimeni nu vrea să-şi piardă locul de muncă în vremurile astea. Cameramanii s-au îmbrâncit, au fost despărţiţi de colegi, apoi s-au împăcat. „Eu m-am împiedicat de cablurile alea, n-am avut nimic cu tine”. „Stai, frate, liniştit, se întâmplă!”.  

Presa nu înseamnă doar oamenii pe care îi vedeţi la televizor. E vorba şi de oameni care ţin în spate relee, cablişti, luminişti, cameramani, fotoreporteri, şoferi şi alţi “auxiliari” ai presei. Toţi oamenii ăştia pornesc compact, ca o maree, când iese câte un Becali la declaraţii. Presa nu mai ţine cont pe unde calcă sau dacă blochează circulaţia. Vreo zece poliţişti au apărut în zonă pentru a dirija traficul rutier. Nu pentru că se adunaseră mulţi gură-cască, ci pentru că numărul ziariştilor era mai mare decât puteau suporta trotuarele. Maşinile înaintau greu pe şoseaua Bucureşti – Pipera, prin strâmtoarea creată de jurnalişti.

Se lăsase seara peste Pipera sat şi oamenii treceau către vilele lor. Un cetăţean se grăbea. Dorea să ajungă acasă şi să se transforme din participant la trafic în telespectator. Grăbit fiind, a strigat prin geamul maşinii, către ziarişti: „Nesimţiţilor, dacă eram cu ambulanţa stăteam după voi!”. Şi presa a replicat către telespectatorul ei: „Lua-ne-ai p... în gură!”.

„Mă, da’, ce câştigaţi voi din treabă asta, mă?” Un bătrân din Pipera, către ziarişti

„Să vezi ce vă face şefii voştri!”

Sunt deja câteva ore de când aşteptăm la poartă. Trebuie să iasă! În mintea unora încolţeşte îndoiala: „Dacă a ieşit prin altă parte?”. Telefoane în redacţii. Cei de acolo au deschis Google Earth şi au confirmat ipoteza: din satelit se vede un drum de ţară care pleacă prin spatele casei lui Becali. Giovani, vărul condamnatului, iese din curte şi confirmă “dezastrul”: Gigi a ieşit prin spate! Nu mai iese pe poartă!

Ziariştii sunt abătuţi. Muşteriii de la „Buggy bar” încep să-şi râdă de ei: „Voi staţi aici şi ăla a ieşit prin altă parte. Să vezi ce vă face şefii voştri când vă prinde. Vai de curu’ vostru!”.

S-a înnoptat bine. Unii, mai norocoşi, au început să plece. Alţii încearcă marea cu degetul şi dau un telefon în redacţie. Apoi îi vezi cum se schimbă la faţă: „Nu plec, îţi dai seama. Stau aici şi până la trei noaptea, dacă e nevoie”. E târziu, traficul s-a relaxat, beţivii Piperei se lasă şi ei către case. Se opresc miraţi la marginea drumului: „Tot aici sunteţi, mă? Duceţi-vă, fraţilor, acasă, că staţi degeaba!”.

La Becali în poartă

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite