VIDEO Candidaţi la Europarlamentare, faţă în faţă cu romii: „Eu chiar cred cu tărie că nu este vorba de a mai fi momiţi cu lucruri care să vi se dea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de romi au ţinut un marş de protest până în faţa Palatului Parlamentului. Foto/Adevărul
Sute de romi au ţinut un marş de protest până în faţa Palatului Parlamentului. Foto/Adevărul

Membrii Aresel, o platformă civică ce are ca scop combaterea rasismului şi a inegalităţilor sociale dintre romi şi restul populaţiei, au participat sâmbătă la un marş ce s-a desfăşurat între Memorialul Holocaustului şi Palatul Parlamentului. Aceştia au cerut parlamentarilor şi candidaţilor la alegerile europarlamentare să nu îi mai vadă doar ca voturi sigure o dată la patru ani.

„Politicienii manipulează romii o dată la patru ani cerând votul lor, iar după aceea uită de ei. Aceste practici trebuie să se oprească. Romii s-au maturizat, nu mai merge tactica de până acum. Romii, începând din acest moment se organizează, romii de acum îşi negociază poziţia”, a declarat Ciprian Necula, membru Aresel. 

Romii au ieşit în stradă pentru a pune capăt discriminării cu care se confruntă zi de zi în România: „Ne-am adunat aici printr-un singur cuvânt „aresel” (ajunge, n.r.) Ajunge discriminării, ajunge ignoranţei din partea politicienilor şi a autorităţilor locale. Vrem să fim şi noi băgaţi în seamă, vrem să facem parte şi să fim trataţi în mod egal” a afirmat una dintre participante.

La aceste probleme au putut să răspundă mai mulţi candidaţi la alegerile europarlamentare, invitaţi în cadrul unei dezbateri publice, organizate de câtre Asociaţia Aresel. Aceştia au încercat să vină în sprijinul comunităţii rome şi să îi asigură că le-au auzit doleanţele. 

„Eu chiar cred cu tărie că nu este vorba de a mai fi momiţi cu lucruri care să vi se dea. Ci e vorba de acces şi oportunitate. E vorba nu de peşte, ci de undiţă, este vorba de locuri de muncă şi modul prin care nu discriminezi romii care încearcă să muncească”, a spus Dragoş Pîslaru, candidat din partea Alianţei 2020 USR Plus.

 Unii candidaţi eu încercat să emoţioneze audienţa cu amintiri personale, cum este cea a candidatei din partea ProRomânia, Corina Creţu, despre tatăl ei: „L-a oprit un miliţan, cum era atunci, vâzându-l că fuma BT, şi i-a zis: „Tu, ţiganule, de unde ai furat BT-urile astea?” Şi i-a zis: „Nu-mi dai o ţigară?” şi el a zis: „Asta e ultima”. Şi în momentul acela l-a lovit cu boxul în faţă. Deci lucrile acestea se întâmplă, se întâmplau. Tatăl meu a stat şase luni în spital, era profesor universitar, nu avea nici un act la el, doar se plimba printre blocuri în Drumul Taberei.”

 La final romii au rămas iar doar cu promisiunea că o să fie mai bine, luru promis de fiecare dată de câtre autorităţi: „Romii sunt cetăţeni români, iar dacă acest gurvern, acest parlament, aceste instituţii nu îşi fac datoria faţă de ei, România va avea de suferit”, a declarat Ciprian Necula, membru Aresel. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite