Valeria Seciu a murit la 83 de ani. Actrița era bolnavă de mai mult timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valeria Seciu a încetat din viață la 83 de ani, potrivit UNITER. În ultima vreme, îndrăgita actriță s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate și a fost răpusă de o boală necruțătoare. 

Valeria Seciu a fost răpusă de o boală necruțătoare FOTO Arhivă Adevărul
Valeria Seciu a fost răpusă de o boală necruțătoare FOTO Arhivă Adevărul

Potrivit surselor, marea actriță suferea de cancer. „Am aflat cu tristețe că în dimineața zilei de 6 septembrie ne-a părăsit extraordinara actriță de teatru, film, radio și televiziune, Valeria Seciu.Vom reveni mâine cu detalii despre înmormântare. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească“, a transmis UNITER, pe pagina de Facebook.   

Născută pe 1 august 1939, la Bucureşti, Valeria Seciu a visat dintotdeauna să fie actriță, „sedusă“ de spectacolele de Teatru Radiofonic pe care le asculta în copilărie. A absolvit Facultatea de Teatru de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1964, la clasa profesorului A. Pop Marţian, asistent Octavian Cotescu, cu rolul Rosalinda din spectacolul cu piesa „Cum vă place“, în regia lui Octavian Cotescu.

Teatrul, un vis din copilărie

Am fost puternică atunci când am început meseria. Nici nu ajungeam s-o fac, dacă n-aş fi fost puternică. Înainte să intru în Institut, îmi era aproape imposibil să cred că voi avea curajul să devin actriţă, deşi ştiam, de la zece ani ştiam că eu asta trebuie să fiu, să devin“, declara Valeria Seciu într-un interviu pentru revista AaRC.

La absolvirea facultăţii, Valeria Seciu a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti cu rolul Veronica Micle, în spectacolul „Eminescu“, în regia lui Sică Alexandrescu, alături de Ion Caramitru, care i-a fost partener în numeroase alte ocazii. S-a angajat la Teatrul Mic din Bucureşti în 1978, dupa ce a mai jucat la teatrul din Cluj şi pe scena Naţionalului bucureştean.

Printre spectacolele memorabile în care a jucat de-a lungul carierei se numără „Maestrul şi Margareta“, „Cerul înstelat deasupra noastră“, „Menajeria de sticlă “, „Hamlet“, „Cui i-e frică de Virginia Wolf? “, „Idiotul“, „Enigma Otiliei“, „Răzvan şi Vidra“, „Apus de soare“.

De asemenea, a avut o activitate prolifică în film, iar printre peliculele în care a jucat se numără „Casa neterminată“, „Blestemul pămîntului – Blestemul iubirii“, „Vânătoarea de vulpi“, „Tănase Scatiu“, „Furtună în Pacific“, „Lumini și umbre“ (serial TV). A fost distinsă cu mai multe premii UNITER, de-a lungul carierei, inclusiv Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate, în 2007.

Octavian Cotescu, profesorul și sa marea iubire

Octavian Cotescu s-a îndrăgostit iremediabil de fosta sa studentă, iar în 1966 cei doi s-au căsătorit. Aproape două decenii avea să dureze mariajul lor, căci în 1985 marele actor înceta din viață, la doar 54 de ani.

Moartea sa fulgerătoare  - un accident vascular cerebral survenit, cel mai probabil, din cauza stresului profesional  -  a șocat scena românească și a afectat-o profund pe Valeria Seciu. Rămasă văduvă la doar 46 de ani, nu s-a mai recăsătorit niciodată, s-a dedicat scenei și a continuat să joace în numeroase spectacole.

Valeria Seciu și-a trăit bătrânețea în singurătate, deoarece singurul său fiu, Alexandru Cotescu (54 de ani), a ales calea monahală. Decizie pe care actrița a respectat-o în totalitate, ba chiar a susținut-o, oricât de greu i-a fost. Alexandru Cotescu avea doar 17 ani când tatăl său a murit, iar evenimentul l-a marcat. După ce a absolvit facultățile de Construcții și Teologie, Alexandru Cotescu s-a hotărât să urmeze calea monahală: s-a călugărit și s-a retras la Mănăstirea Vatoped de pe Muntele Athos, unde este cunoscut drept monahul Daniil.

EvenimentePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite