Valentin Nicolau a murit. Fostul şef al TVR va fi înmormântat vineri la cimitirul Domneşti Ghencea

0
0
Valentin Nicolau, fostul preşedinte al TVR, a murit la vârsta de 54 de ani FOTO Arhivă
Valentin Nicolau, fostul preşedinte al TVR, a murit la vârsta de 54 de ani FOTO Arhivă

Valentin Nicolau a murit marţi, la vârsta de 54 de ani, în urma unui stop cardio-respirator. Proprietar al editurii Nemira şi fost şef al Televiziunii Române, Valentin Nicolaeu va fi înmormântat vineri, în Bucureşti, potrivit unui comunicat al editurii Nemira. Valentin Nicolau a murit marţi la vârsta de 54 de ani.

"Editura Nemira anunţă cu profund regret şi tristeţe încetarea din viaţă mult prea devreme a fondatorului său, Valentin Nicolau, la vârsta de 54 de ani. Decesul s-a produs marţi seară, pe 13 ianuarie, în urma unui stop cardio-respirator, la Spitalul Universitar. Valentin Nicolau o lasă în urmă pe soţia sa, Angelica Nicolau, şi pe cei doi copii, Ana-Maria şi Radu (...) Dumnezeu să-l odihnească în pace!", se spune în comunicat.

Slujba de înmormântare va avea loc vineri, de la ora 13.00, la Biserica "Sfânta Maria" de pe strada Iani Buzoiani (lângă Parcul Regina Maria).

Înmormântarea va avea loc imediat după slujbă, la cimitirul Domneşti Ghencea 2 (Prelungirea Ghencea, numărul 370).

Până atunci, corpul neînsufleţit al lui Valentin Nicolau va fi depus la reşedinţa familiei sale, situată pe strada Iani Buzoiani, numărul 14, unde toţi cei interesaţi îşi vor putea lua rămas-bun.

Scriitor, proprietar al grupului Nemira, fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, Valentin Nicolau a fost de formaţie geofizician.

Valentin Nicolau s-a născut pe 22 iunie 1960, la Bucureşti. A urmat cursurile Liceului "Spiru Haret" şi apoi s-a înscris la Facultatea de Geologie şi Geofizică a Universităţii Bucureşti, pregătindu-se pentru o meserie în care "ai mult timp liber şi nu ai şefi", potrivit site-ului său personal.

Potrivit sursei citate, aventura sa a început însă cu mult înainte. În timpul vacanţelor a lucrat ca hamal, sondor, marinar, meditator de matematică şi fizică şi ca tehnician geofizician pe vase de cercetări marine. A fost "mărţişorist", pictor, a înrămat şi a vândut tablouri.

După absolvirea facultăţii, în 1985, şi până în 1990 a lucrat ca inginer geofizician, şef de echipă de prospecţiuni gravimetrice la Întreprinderea de Prospecţiuni Geologice şi Geofizice Bucureşti (IPGG).

La câteva luni după Revoluţie, în aprilie 1990, Valentin Nicolau a fondat Ziarul Ştiinţelor şi Călătoriilor. În acelaşi an, el şi-a dat demisia de la IPGG.

Editura Nemira a fost lansată în 1991 şi a însemnat pentru Valentin Nicolau împlinirea unui vis, dându-i şansa de a transforma pasiunea în profesie, după cum mărturisea acesta. În scurt timp, Nemira a devenit una dintre cele mai importante edituri din România.

Fost consilier al lui Adrian Năstase

Începând din iulie 2001, Valentin Nicolau a devenit consilier al premierului Adrian Năstase pe probleme de cultură, educaţie, cercetare şi turism. În iunie 2002 a demisionat din funcţie.

Între 2002 şi 2005 a fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, funcţie din care a demisionat în iunie 2005, motivându-şi decizia prin presiunile politice exercitate asupra sa şi asupra TVR. În timpul mandatului la TVR, a fost membru în Consiliul de administraţie al EBU (European Broadcasting Union - Asociaţia Televiziunilor Europene).

Între 2005 şi 2006 a fost vicepreşedinte al Grivco - grupul de presă Intact, iar din 2006 a devenit consultant al grupului Lagardère Media pentru România.

La începutul anului 2007, Valentin Nicolau a lansat editura Nemi, specializată în carte pentru copii.

În iunie 2007 a devenit membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, funcţie din care a demisionat după numai trei zile, acuzând Consiliul de subordonare politică.

În 2007 a lansat postul de radio Smart FM, "primul post cultural privat din România".

Din octombrie 2007 a devenit profesor asociat la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, iar în 2009 a susţinut un doctorat în Ştiinţele Comunicării la Universitatea din Bucureşti şi a publicat lucrarea "TVR - mărire şi decădere".

Între 2010 şi 2011 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Universitatea Bucureşti.

Din februarie 2010 a devenit profesor asociat la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, şi din februarie 2011, profesor asociat la Universitatea "Transilvania" din Braşov.

Din noiembrie 2012, a devenit profesor asociat la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti.

În iunie 2012, chiar de ziua lui, pe 22 iunie, a fost ales de angajaţii TVR reprezentant în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române. Consiliu de Administraţie al TVR, din care făcea parte şi Nicolau, a fost demis pe 10 decembrie 2013 de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012. În 2013, Valentin Nicolau s-a numărat printre numele vehiculate pentru preluarea din nou a şefiei TVR.

În ultimii ani, Valentin Nicolau a desfăşurat o intensă activitate publicistică. Editorialele sale sunt adunate în două volume, publicate la editura Nemira, "Dumnezeu e în sens invers" şi "România feudelor târzii". Între timp, Valentin Nicolau a scris şi teatru.

Piese de teatru şi cărţi publicate

Aventura lui Valentin Nicolau în lumea literară a început însă mai devreme. În 1994 îi apărea prima carte de literatură pentru copii, "Bronto, un dinozaur încă mic", urmată în 1995 de "Bronto, un dinozaur neastâmpărat" şi, în 2008, de "Zina Benzina".

În atenţia lumii teatrale a intrat relativ târziu. În 1998, pe scena Teatrului "Victor Ion Popa" din Bârlad i se juca prima piesă, "Vi s-a furat un pat". Abia în 1999 şi 2000 talentul de dramaturg i-a fost confirmat oficial, prin cele două nominalizări succesive la premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru cea mai bună piesă a anului şi apoi prin câştigarea, în anul 2000, a Marelui Premiu "Camil Petrescu" pentru Dramaturgie al Ministerului Culturii pentru "Ca zăpada şi cei doi", preşedintele juriului fiind criticul literar Nicolae Manolescu.

La Teatrul Nottara din Bucureşti, piesa "Ca zăpada şi cei doi" se joacă din 2002 fără oprire, sub titlul "Uzina de plăceri S.A.". Piese de teatru i-au fost jucate pe scenele Teatrului Naţional din Bucureşti, teatrului din Satu Mare, a celui din Târgu-Jiu, şi adaptate pentru Televiziunea Română şi Teatrul Radiofonic.

Între piesele lui Valentin Nicolau adaptate de Casa de Producţie TVR s-a remarcat "Zi că-ţi place!", în regia lui Cornel Mihalache, o producţie-manifest în care preşedinţia României este disputată de candidaţi reali ca Traian Băsescu, Adrian Năstase şi Gigi Becali, dar şi de falşi candidaţi ca Mircea Albulescu şi George Ivaşcu. Această docuficţiune a fost difuzată anul trecut la TVR.

Valentin Nicolau a publicat mai multe volume de teatru, "Dacă aş fi un înger", "Ultimul împărat", "Mai jos de Figueras", antologia "Taina îngerilor" şi, printre cele mai recente, "Poveşti din al nouălea cer" şi "Păstrează copia şi nu uita originalul". De asemenea, piesa "Taina îngerilor" a apărut în traducere în limba franceză în Belgia, sub titlul "Le mystère des anges", la editura Lansman. Multe alte piese ale sale au fost traduse şi publicate în antologii colective. În cadrul Salonului de Carte de la Paris din primăvara lui 2013, unde România a fost ţara invitată, Valentin Nicolau a participat în calitate de dramaturg.

"Nu-mi recitesc piesele", declara Valentin Nicolau. "Ar fi ca şi cum m-aş întoarce la o veche poveste de iubire, am trăit-o cândva, a fost minunată sau chinuitoare, dar nu vreau să mai văd chipul femeii. Poate astăzi nici nu aş mai recunoaşte-o. Prefer să mă îndrăgostesc din nou, de altă femeie, să trăiesc o nouă poveste", mai spunea acesta.

La ediţia de anul trecut a Târgului de Carte Gaudeamus, Valentin Nicolau şi-a lansat volumul "Basmania, Răspântia gândurilor" (cartea 1), cu ilustraţii de Tudor Popa. Potrivit editurii Nemira, romanul "Basmania. Răspântia gândurilor" este "un îndemn adresat nouă, tuturor, de a nu înceta să visăm şi să credem că poveştile încă ne mai pot salva".

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri