Valentin Nicolau a murit. Scriitorul, fost şef al TVR, avea 54 de ani. Mircea Diaconu: În tot ce a făcut a strălucit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentin Nicolau, proprietarul editurii Nemira şi fost şef al Televiziunii Române, a murit, marţi, la vârsta de 54 de ani, în urma unui stop cardio-respirator, informează Mediafax care citează surse medicale. Federaţia Editorilor din România, dar şi oameni de cultură, deplâng moartea lui Valentin Nicolau.

Scriitorul Valentin Nicolau a fost dus de urgenţă la Spitalul Universitar marţi seară, fiind în stop cardio-respirator, a declarat pentru agenţia Mediafax medicul Florin Chirculescu.

Nicolau se afla în maşina personală când a început să se simtă rău. Decesul a fost declarat după 45 de minute în care s-au făcut manevre de resuscitare.

Din funcţia de preşedinte-director general, Valentin Nicolau a condus Televiziunea Română în perioada 2002-2005.De asemenea, Valentin Nicolau a fost membru în fostul Consiliu de Administraţie al TVR, care a fost demis pe 10 decembrie 2013 de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.. 

Proprietar al grupului Nemira, scriitorul Valentin Nicolau a fost de formaţie geofizician. 

Federaţia Editorilor din România: A fost un susţinător pasionat al adevăratelor valori ale culturii

Federaţia Editorilor din România (FER) deplânge decesul lui Valentin Nicolau, spunând despre acesta că a contribuit semnificativ la "consolidarea unui mediu cultural autentic" şi că va rămâne "una dintre personalităţile de referinţă ale lumii editoriale româneşti".
"Susţinător pasionat al adevăratelor valori ale culturii, în slujba cărora s-a pus încă din tinereţe, Valentin Nicolau rămâne în memoria celor care l-au cunoscut ca o personalitate puternică şi un spirit enciclopedic prin excelenţă", se arată în comunicatul citiat.

FER mai spune că angajamentul sincer al lui Valentin Nicolau pentru susţinerea prin orice mijloace a culturii scrise a fost probat inclusiv prin activitatea pe care a depus-o în cadrul Asociaţiei Editorilor din România (AER), ca membru al consiliului director al AER şi coordonator al activităţilor antipiraterie ale asociaţiei.

"Suntem alături de familia îndurerată în aceste momente extrem de grele şi transmitem cele mai sincere condoleanţe tuturor celor care i-au fost apropiaţi", se mai arată în comunicat.

Mircea Albulescu: „Un iubitor de artă teatrală, de actorie a plecat“

Mircea Albulescu a declarat miercuri că Valentin Nicolau iubea actorii, îi preţuia şi îi respecta şi că regretă decesul acestuia.

"Pentru noi, va fi o zi tristă astăzi şi de astăzi încolo, pentru că un iubitor de artă teatrală, de actorie a plecat. Să-i dea Dumnezeu odihnă veşnică", a declarat actorul Mircea Albulescu.

Mircea Diaconu: Valentin Nicolau "a strălucit" în tot ceea ce a făcut

"În tot ce a făcut a strălucit. Dacă a făcut inginerie, a fost foarte bun. După aceea, s-a apucat de afaceri - ciudat, un inginer care face o editură de foarte mare succes în România e o combinaţie spectaculoasă, un inginer care scrie piese de teatru, care s-au jucat la Teatrul Naţional şi la Teatrul Nottara. La Teatrul Nottara s-a jucat spectacolul lui vreo 12 ani, cu foarte, foarte mare succes. Pe de altă parte, când a fost preşedintele Televiziunii (Române, n.r.), a fost singurul dintre preşedinţii Televiziunii care a lăsat Televiziunea cu plus şi care a ştiut s-o conducă. Singurul, din păcate. Singurul. Îmi pare enorm de rău, cu atât mai mult cu cât s-a dus atât de devreme", a declarat Mircea Diaconu, precizând că Valentin Nicolau "era o forţă".

George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis din Bucureşti, a declarat pentru Mediafax că a jucat în două spectacole realizate după scenarii scrise de Valentin Nicolau - "Legenda ultimului împărat", în regia lui Alice Barb, la Teatrul Naţional din Bucureşti, şi "Ultima haltă în Paradis", care a fost şi filmat, în regia lui Alexandru Tocilescu.

"În relaţia cu domnul Nicolau, pot să vă spun că ambii regizori, respectiv Alice Barb, cea care a făcut «Legenda ultimului împărat», dar şi Alexandru Tocilescu, precum şi noi, actorii, am avut şansa de a lucra cu un dramaturg care, în afara faptului că scria piesele, era tot timpul acolo şi era deosebit de deschis către opţiunile regizorilor şi ale actorilor. Pe scurt, era un dramaturg generos, nu un dramaturg care spune «aşa am scris, aşa spui textul», fără să aibă niciodată aplecare şi înţelegerea pe care i-o supune regizorul şi actorul", a declarat George Ivaşcu, menţionând că Valentin Nicolau iubea teatrul foarte mult.

Scurtă biografie

Valentin Nicolau s-a născut pe 22 iunie 1960, la Bucureşti. A urmat cursurile Liceului „Spiru Haret" şi apoi s-a înscris la Facultatea de Geologie şi Geofizică a Universităţii Bucureşti”.

După absolvirea facultăţii, în 1985, şi până în 1990 a lucrat ca inginer geofizician, şef de echipă de prospecţiuni gravimetrice la Întreprinderea de Prospecţiuni Geologice şi Geofizice Bucureşti (IPGG).La câteva luni după Revoluţie, în aprilie 1990, Valentin Nicolau a fondat Ziarul Ştiinţelor şi Călătoriilor. În acelaşi an, el şi-a dat demisia de la IPGG, potrivit site-ului personal al scriitorului.

În 1991 fondează Nemira. Începând din iulie 2001, Valentin Nicolau a devenit consilier al prim-ministrului pe probleme de cultură, educaţie, cercetare şi turism. În iunie 2002 a demisionat. Între 2002 şi 2005 a fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, funcţie din care a demisionat în iunie 2005 în urma unor presiuni politice, potrivit site-ului valentinnicolau.ro. 

Între 2005 şi 2006 a fost vicepreşedinte al GRIVCO – Grupul de presă Intact. Din 2006 este consultant Lagardère Media pentru România. La începutul anului 2007 a lansat Editura Nemi. 

Devine din octombrie 2007 profesor asociat la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, iar din noiembrie 2012, a devenit profesor asociat la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Valentin Nicolau este autorul mai multor volume de teatru, printre care, cele mai recente, sunt antologia „Taina îngerilor”, „Poveşti din al nouălea cer” şi „Păstrează copia şi nu uita originalul”. De asemenea, piesa „Taina îngerilor” a fost tradusă şi publicată la prestigioasa editură Lansman.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite