Urşii care „scapă“ în oraşe, vânaţi de jandarmi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Sibiu au acţionat haotic, fără o procedură de acţiune prestabilită. Este una dintre concluziile raportului Corpului de control al Ministerului Afacerilor Interne în cazul ursului împuşcat săptămâna trecută la Sibiu. De aceea, ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, se gândeşte să paseze Jandarmeriei atribuţiile de a acţiona în astfel de cazuri.

Mai exact, potrivit raportului, în astfel de situaţii ar trebui instituit „un comandament de urgenţă la nivel local“, care să poată interveni pentru prinderea în viaţă a animalelor. La nivelul oraşului Sibiu, o astfel de procedură pentru convocarea unui comandament de urgenţă nu a existat, a arătat Tudorache.

Ministrul a precizat că, deşi acţiunea a fost motivată de eliminarea riscurilor cu privire la populaţie, este inexplicabilă graba cu care s-a acţionat. Potrivit raportului, nu mai exista un pericol iminent pentru viaţa oamenilor atunci când s-a decis împuşcarea ursului.

„Atunci când s-a luat această decizie, medicul veterinar era prezent şi ar fi putut să mai încerce încă o dată o astfel de tranchilizare. Înţeleg din raport că la acel moment nu mai exista un pericol iminent pentru viaţa oamenilor. Era o curte bine delimitată unde se mai putea încerca o dată tranchilizarea”, a precizat Tudorache.

Dragoş Tudorache a declarat că analizează posibilitatea ca Jandarmeria să aibă atribuţiile legate de gestionarea cazurilor similare. În acest sens, jandarmii ar putea fi dotaţi cu echipament specific, inclusiv arme cu tranchilizante.

Au vrut să calce ursul cu maşina

Modul haotic în care au acţionat autorităţile locale reiese şi dintr-o înregistrare, de care Corpul de control al MAI a luat la cunoştinţă. Ministrul Dragoş Tudorache a confirmat că există înregistrări ale conversaţiilor de pe staţiile folosite de poliţişti şi că şeful Poliţiei Municipale le-ar fi cerut subordonaţilor să lovească ursul cu autospeciala de poliţie.

„Apare o referire la această înregistrare şi în raportul Corpului de Control. Întreaga derulare a operaţiunii, aşa cum a fost ea fixată tehnic, este deja pusă la dispoziţia Parchetului, în cadrul anchetei pe care procurorii o desfăşoară“, a spus Dragoş Tudorache.

Miercurea trecută, timp de peste trei ore, poliţişti, jandarmi, angajaţi ISU şi doi veterinari de la Grădina Zoologică dotaţi cu puşti cu tranchilizante, la care s-a alăturat şi un vânător, au căutat un urs care a străbătut Sibiul, trecând prin zone circulate din oraş. La finalul operaţiunii, ursul a fost împuşcat, pentru că nu s-a reuşit tranchilizarea. Animalul avea aproximativ cinci-şase ani, 175 de kilograme şi 160 de centimetri lungime.

Sibienii au sunat de 28 de ori la 112, miercuri dimineaţa, timp de trei ore, pentru a semnala prezenţa unui urs în oraş.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite