UPDATE VIDEO Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu“. Primii elevi audiaţi au plecat de la Poliţia Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe numele elevilor de la "Bolintineanu" s-au emis mandate de aducere FOTO Adevărul
Pe numele elevilor de la "Bolintineanu" s-au emis mandate de aducere FOTO Adevărul

Aproximativ 16 elevi au fost audiaţi în cursul zilei de vineri de procurori la sediul Poliţiei Capitalei. Potrivit lui Bogdan Staicu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Capitalei, cei care au fost audiaţi au decis acest lucru de bunăvoie. Staicu a precizat că nu au existat mandate de aducere, ci doar procese verbale de citare. În următoarele zile, în scandalul „şpaga de la Bolintineanu“ vor fi audiaţi toţi cei 250 de elevi.

UPDATE Potrivit unui comunicat de presă emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorul general al României a solicitat conducerii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti clarificări cu privire la aspectele contradictorii apărute în spaţiul public cu privire la cazul fraudării examenului de bacalaureat de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”.

„Referitor la modalitatea de efectuare a unor acte de urmărire penală, nu se pot efectua în acest moment verificări, deoarece un astfel de demers ar putea reprezenta o imixtiune în activitatea procurorilor, de natură a afecta independenţa acestora”, se arată în comunicat.

De asemenea, sursa citată menţionează că „numai după adoptarea unei soluţii poate fi analizată oportunitatea efectuării unei verificări, prin procurori anume desemnaţi, cu privire  la eventuale încălcări ale normelor procedurale sau a sesizării Inspecţiei Judiciare”.

UPDATE Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, consideră că scandalul de la examenul de Bac de la Liceul ”Dimitrie Bolintineanu” este ”semnul că reţelele de fraudare renasc”, în condiţiile în care guvernarea PDL a luptat continuu pentru examene corecte. 

”Credeam că am dat lovitura de graţie acestor reţele cu camerele video de la Bac, dar ele s-au revigorat. Cel care se ocupa de şpagă la <Bolintineanu> era un consilier PSD, ce vreţi mai mult de atât”, a explicat Funeriu la RTV, vineri seară.

UPDATE Audierile elevilor de la Poliţia Capitalei s-au încheiat. Potrivit unor surse din anchetă, în cursul zilei de vineri au fost audiaţi de procurori în jur de 16 elevi de la liceul Bolintineanu.

UPDATE „Vom discuta separat chestiunea cu ceea ce a spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei. Vom face  o  cercetare şi  vom lua şi măsurile corespunzatoare. Poliţia, care cred că astăzi a lucrat astăzi foarte corect, a respectat legea şi a respectat cerinţele procurorilor“, a precizat Radu Stroe, ministrul Afacerilor Interne (MAI).

Radu Stroe: „Au existat mandate de aducere, dar nu au fost puse în executare“

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a mai  declarat că au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul „Bolintineanu“ din Capitală, dar nu au fost puse în aplicare. El a subliniat că în orice cauză penală procurorul gestionează dosarul respectiv, iar Poliţia este obligată, sub sancţiunea legii penale, să execute ceea ce dispune procurorul.

Radu Stroe a spus că nici el, nici premierul nu cunosc care sunt dispoziţiile din acel dosar de corupţie. Ministrul de Interne a mai spus că „ieşirea premierului s-a făcut înaintea ieşirii reprezentantului Parchetului“.

„Nu l-am dezinformat pe premier, nici nu îl contrazic“,  a adăugat Stroe.

Când poate fi o persoană adusă cu mandat

Potrivit Codului de procedură penală, o persoană poate fi adusă cu mandat de aducere în faţa anchetatorilor sau a instanţei dacă nu s-a prezentat după ce a fost citată, iar ascultarea sau prezenţa ei este necesară.

„Învinuitul sau inculpatul poate fi adus cu mandat chiar înainte de a fi fost chemat prin citaţie, dacă organul de urmărire penală sau instanţa constată, motivat, că în interesul rezolvării cauzei se impune această măsură“, potrivit articolului 183, alineatul 2 din Codul de procedură penală.

În acelaşi articol se mai arată că persoanele aduse cu mandat nu pot rămâne la dispoziţia organului judiciar decât în timpul strict necesar pentru audierea lor, în afara cazului în care s-a dispus reţinerea sau arestarea preventivă a acestora.

„Persoana adusă cu mandat de aducere este ascultată de îndată de către organul judiciar", potrivit articolului 183, alineatul 4 din Codul de procedură penală.

Mandatul de aducere este pus în executare prin organele poliţiei, jandarmeriei sau poliţiei comunitare.
În cazul în care mandatul nu poate fi pus în executare din motive de boală sau din alte motive, poliţiştii vor consemna acest lucru într-un proces-verbal, care se înaintează de îndată organului de urmărire penală sau instanţei.

„Dacă învinuitul, inculpatul sau martorul refuză să se supună mandatului de aducere sau încearcă să fugă, va fi adus prin constrângere în faţa organelor de urmărire penală sau a instanţei de judecată“, se precizează în articolul 184, alineatul 3, indice 1 din Codul de procedură penală.
 

UPDATE  Una dintre elevele audiate, vineri, la Poliţia Capitalei a declarat, la ieşirea din instituţie, că în ziua descinderilor la Liceul "Bolintineanu", elevii au fost puşi să se dezbrace, chiar dacă de faţă erau atât femei, cât şi bărbaţi, fiind percheziţionaţi corporal inclusiv în lenjeria intimă.

Eleva a povestit că echipele de poliţişti şi procurori au aşteptat mai întâi ca cei care au susţinut proba scrisă la Limba română să iasă din sală, după care aceştia au fost duşi în camere goale, unde au fost percheziţionaţi.

"S-au uitat în sutiene şi în chiloţi, chiar dacă erau şi bărbaţi de faţă. Colegii mei care purtau şosete au fost obligaţi să-şi scoată inclusiv ciorapii", a mai spus eleva, care s-a recomandat cu numele Raluca.

Aceasta a precizat că ei nu i s-au solicitat bani pentru promovarea examenului de bacalaureat, dar a auzit un zvon în acest sens.

Eleva a spus că procurorii au întrebat-o, la audiere, câţi bani a dat la şcoală, dacă a auzit că s-ar fi dat mită profesorilor, dacă o cunoaşte pe fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" Costica Vărzaru şi ce ar putea să spună despre aceasta. La sfârşitul audierii, procurorii i-au comunicat că, dacă va fi necesar, va mai fi chemată să dea declaraţii suplimentare.

UPDATE  Mama unei eleve a spus că, vineri, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" a venit un microbuz cu poliţişti, care au anunţat că elevii nu pot părăsi sala de curs şi vor trebui duşi la Poliţia Capitalei şi la sediul Direcţiei Generale Anticorupţie pentru a fi audiaţi.

"Au vrut să-i ducă în forţă la audieri, fără să existe, din ce ştiu eu, niciun fel de mandat. Elevii au fost ţinuţi în clasă fără apă şi fără ca în curtea şcolii să fie adusă vreo ambulanţă, în cazul în care cuiva i se făcea rău. Până la urmă, la rugăminţile noastre, am putut să trimitem copiilor măcar apă, în condiţiile în care aceştia se aflau în clasă de la ora 7.00 dimineaţa. Consider că aceşti copii sunt victima unui abuz, pentru că nu trebuiau băgaţi în aceeaşi oală cu cei de la seral, care aveau toate motivele să dea bani pentru promovarea examenului, care au 40-50 de ani, nu cum sunt copiii aceştia, care au învăţat", a spus femeia.

UPDATE  Bunica unei eleve care ar fi trebuit să fie audiată vineri la Poliţia Capitalei a declarat că nepoata ei este victima unui abuz, în condiţiile în care aceasta nu a dat niciun ban pentru promovarea examenului de bacalaureat.

"Nepoata mea a plătit la şcoală 200 de lei pentru petrecerea de sfârşit de an şi a achitat încă 50 de lei bani care erau pentru protocolul comisiei de bacalaureat. Suma de 50 de lei nu i-a fost cerută pentru a o ajuta să promoveze, ci erau bani pentru apa şi mâncarea profesorilor. De aceea consider că este complet nevinovată, a spus femeia.

Aceasta a precizat că nepoata ei i-a spus că nu a auzit la şcoală că se plătesc nişte bani pentru mituirea membrilor comisiei de examen.

UPDATE  O elevă care a fost audiată, vineri, la Poliţia Capitalei a declarat că a venit de bunăvoie, pentru că a vut să se termine odată „cu această poveste“, pecizând că nu a dat bani, nu i s-au cerut şi nici nu a auzit alt elev să spună că a dat vreun ban să ia bacalaureatul.

„Am venit de bunăvoie, pentru că am vrut să se termine odată cu această poveste. Nu am dat niciun ban şi nici nu mi s-a cerut. În acelaşi timp, nici nu am auzit de un alt copil să povestească că a dat vreun ban ca să ia bacul“, a declarat  absolventa de la liceul Bolintineanu  pentru Mediafax.

Directoarea arestată speră să fie eliberată pe 9 iulie când are recursul

La Poliţia Capitalei a venit şi avocatul fostei directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu“  Costica Vărzaru, arătând că aceasta a fost audiată joi şi probabil va mai fi audiată.

Avocatul George Moloman a spus că fosta directoare este profesor de 27 de ani în învăţământ, care nu poate constitui un pericol public, precizând că aşteaptă recursul din 9 iulie, când speră să fie pusă în libertate.

UPDATE Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că a vorbit pe Tiberiu Niţu să discute cu procurorii ca ancheta privind suspiciunile de fraudă la bacalaureat să nu aibă consecinţe negative în cazul celor care nu au nicio vină, precizând că nu a fost o imixtiune, ci o rugăminte.

Ministrul Justiţiei i-a cerut lui Niţu să discute cu procurorii

Întrebat dacă discuţia avută cu procurorul general al României nu reprezintă o imixtiune a Executivului în ancheta procurorilor, ministrul Justiţiei a spus că nu a fost vorba de imixtiune, ci doar de o rugăminte.

„Este vorba de o chestiune generală de administrare. Nu mi-a dat nicio dispoziţie scrisă. Nu pot da nicio dispoziţie scrisă. Nu are caracter obligatoriu. Era pur şi simplu o rugăminte adresată de a administra, de altfel, probele aşa cum crede de cuviinţă procurorul, dar în aşa fel încât să nu influenţeze negativ pe ceilalţi care nu au nicio vină“, a mai spus Ministrul Justiţiei.

Întrebat dacă procurorii au acţionat abuziv când au decis să meargă cu autobuze la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ pentru a-i lua pe elevii care urmau să dea declaraţii, Cazanciuc a spus că nu are detalii despre anchetă.

„Sunt convins că procurorii şi-au organizat dosarul cum au crezut de cuviinţă, dar probabil fără să ia neapărat în calcul toate consecinţele legate de restul elevilor care au de desfăşurat în continuare probe“,  a precizat Ministrul Justiţiei.
 

UPDATE Bogdan Staicu, Purtătorul de Cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti,  a declarat că nu s-a renunţat la audieri, precizând că, în acest moment la Poliţia Capitalei sunt audiaţi în jur de 20 de elevi. Acesta a mai precizat că în total 250 de elevi vor fi audiaţi zilele următoare.

În cursul dimineţii, Marius Niculae, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei declara că „există mandate de aducere pentru 100 de elevi de la liceul Bolintineanu“.

Cei 250 de elevi vor fi audiaţi în etape

„Elevii vor fi audiaţi în etape. Am auzit o informaţie eronată apărută în media, cum că s-ar fi renunţat la audieri: nu s-a renunţat la audieri. Mai mulţi elevi sunt audiaţi în acest moment  la Poliţia Capitalei, iar ceilalţi urmează să fie audiaţi în zilele următoare“, a precizat Staicu.

Staicu susţine că nu  au existat mandate de aducere, ci doar procese verbale de citare

„Nu putem tergiversa audierile pentru că urmează şi examenele la facultate. Nu dorim să îi încurcăm pe elevi. Autocarele au fost aduse pentru a facilita deplasarea celor care voiau sa fie audiaţi astazi pentru a nu implica alte costurile“, a mai precizat acesta.

„Cu mandatul de aducere, treaba stă în felul următor: în cazul în care o persoană nu se prezintă la audieri, poate fi adusă cu mandat de aducere. În situaţia noastră,  nu s-a urmărit punerea în executare a unor mandate de aducere. Astăzi au fost emise procese verbale de citare. În acest moment, se audiază elevii doritori la Poliţia Capitalei“, a concluzionat Staicu.

UPDATE  Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat, vineri, că procurorii au acţionat procedural în cazul anchetei de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală, precizând că nu ştie dacă s-au emis sau nu mandate de aducere pentru elevii pe care anchetatorii vor să îi audieze.

Tiberiu Niţu, procurorul general al Românei: „Nu am fost informat în legătură cu mandatele“

„Din punct de vedere al Codului de procedură penală, colegii noştri au acţionat procedural. Nu am o situaţie în clipa de faţă să vă spun câţi învinuiţi sunt, pentru câţi s-au emis mandate de aducere, pentru câţi citaţii şi aşa mai departe (...) Colegii noştri ne-au precizat că au acţionat în conformitate cu Codul de procedură penală şi aş dori să vă spun că persoanele implicate într-o cauză penală care contestă măsurile procesuale adoptate sau actele procedurale efectuate le pot contesta de asemenea procedural“, a declarat Tiberiu Niţu, la ieşirea de la o conferinţă organizată de Uniunea Juriştilor de Ziua Justiţiei.

Întrebat dacă pentru elevii de la Colegiul „Dimitrie Bolintineanu“ au fost emise mandate de aducere, procurorul general a spus că nu a fost informat în legătură cu mandatele.

„Eu nu spun că nu au drepturi copiii, că nu au drepturi toate celelalte părţi implicate în procesul penal. Eu nu ştiu dacă au fost emise sau nu mandate de aducere, nu pot face ipoteze şi nici pot emite supoziţii. Nu am verificat dacă s-au emis mandate de aducere“, a adăugat Niţu.

Procurorul general al Parchetului instanţei supreme a susţinut că libertatea de a aprecia asupra modului în care se desfăşoară o cauză penală o are procurorul.

UPDATE Un alt elev de la ”Dimitrie Bolintineanu”, Andreas Păun, susţine că se ştie de mult timp de sistemul şpăgii de la Bac din liceul unde a învăţat, dar că el personal nu a dat bani nimănui.

”Cel putin 50% din colegii mei au dat şpagă. Sumele sunt de 100 de lei pentru comisie şi 30 de lei pentru supraveghetori. Şi asta se întâmplă de mult timp”, a declarat vineri Păun.

Scandalul „Şpăgii la Bolintineanu”: declaraţia unui elev despre experienţa cu poliţia la BAC  

UPDATE Unul dintre elevii care au trecut vineri prin audierile poliţiştilor şi procurorilor la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ a relatat pentru adevarul.ro că au elevii au fost duşi după examen în două laboratoare ale liceului.

„După ce am terminat examenul, poliţiştii ne aşteptau la ieşire şi ne-au dus pe toţi în două laboratoare din liceu, unde ne-au cerut întâi actele de identitate şi ne-au spus să aşteptăm de la 12 până acum, adică aproape două ore“, povesteşte unul dintre elevi.

Acesta susţine că nu au fost percheziţionaţi, ci doar legitimaţi şi lăsaţi să aştepte, iar părinţii au putut să le trimită, prin poliţişti, apă şi mâncare.

„Copilul meu a intrat în sala de examen, a dat examenul, iar după ce a terminat, când a vrut să plece, atunci au venit nişte oameni de la SPP (Serviciul de Protecţie şi Pază – n.r.) sau ceva, că la un moment dat a venit un autocar cu civili, şi i-au spus că nu are voie să plece că trebuie să se ducă la audieri. Nu ştiu câţi au mai fost cu el în clasă, dar din câte am înţeles era vorba de 60 de elevi care erau trecuţi pe o listă. Lista aia ne-a fost arătată şi nouă. A stat în sala aia cel puţin o oră şi jumătate. Nu ne-a cerut nimeni niciun ban, nu am dat nimic la nimeni”, a mai declarat  revoltat tatăl unui elev de la liceul Bolintineanu din Capitală.

Poliţist către o mamă care îşi aşteaptă copilul de la examenul de Bacalaureat: ”Puteţi să le duceţi apă acum”

UPDATE Mecanismul şpăgii de la Bolintineanu: Unul dintre profesorii care a supravegheat, acum câţiva ani, examenul de Bacalaureat la liceul „Dimitrie Bolintineanu” a fost de acord să povestească în exclusivitate, pentru adevarul.ro, cum ajungeau banii la profesorii supraveghetori şi ce se întâmpla cu cei care refuzau să fraudeze examenul.

„Ştiţi deja că actorul principal era Leonard Petre, consilier al lui Vanghelie, profesor de religie şi câte alte titulaturi”, explică profesorul.

De când am ajuns, dis de dimineaţă, de la femeia de serviciu până la preşedinte îmi spuneau ce copii  buni sunt acolo. Una dintre colegele de la şcoala unde eram profesor mi-a spus să fiu atent la „caracatiţa” de la „Boltineanu”.

Nu i-am luat în seamă, însă mi s-a părut ciudat că atunci când trebuia să extragem bileţele ca să vedem cum ne împărţim pe perechi la supraveghere, ni s-a spus că  repartiţia s-a făcut computerizat şi au anunţat doar rezultatele.

„Am intrat în sală şi la jumătate de oră după ce s-au dat subiectele a venit acest Leonard cu un dosar în care erau rezolvările. I-am spus că nu voi tolera aşa ceva. Aşa că a plecat”, îşi aminteşte profesorul. Câteva minute mai târziu una dintre fete a cerut să meargă la toaletă, iar profesorul de Tehnologie cu care supravegheam mi-a spus să mă duc eu cu ea.

„Nu am comentat. Baia era lângă sală, aşa că aş fi ştiut dacă se întâmplă ceva”, explică dascălul. Nu mică mi-a fost mirarea când a venit preşedintele comisiei şi mi-a spus că baia de la parter a fost sigilată şi că va trebui să mergem la etaj. Pe scări mi-am dat seama că urma să le dea rezolvările în sală în timp ce eu eram plecat la baie cu acea elevă.

La proba a doua, spune profesorul, a fost şi mai straniu: nu am mai fost lăsat să supraveghez în sală, ci am fost repartizat pe coridor. În timp ce stăteam acolo, a venit la mine din nou preşedintele comisiei şi mi-a spus să merg în faţa porţii, pentru că profesorii care stau în sală se simt supravegheaţi şi sunt, deci, stingheriţi.

„Când am ajuns în curtea licelui, am văzut că mai era o profesoară acolo: niciunul dintre noi nu acceptase ca Leonard să intre cu dosarul în sala în care supravegheam noi. E inutil să povestesc că la următoarele probe de Bacalaureat, niciunul dintre noi nu a mai fost profesor supraveghetor la «Bolintineanu»”, povesteşte profesorul.

UPDATE Surse din poliţie au declarat pentru adevărul.ro că poliţiştii şi procurorii opresc operaţiunea, iar elevii vor fi lăsaţi să meargă acasă. Aceştia vor fi  chemaţi individual la audieri, pe bază de citaţie, în următoarele zile.

„Copiii vor fi lăsaţi să meargă acasă, iar în zilele următoare vor fi chemaţi cu citaţie. Ceea ce vă pot spune este că au fost emise mandate de aducere.Ceea ce vreau să precizez e că întreaga acţiune a fost coordonată de Parchet, poliţia doar a pus în executare ordinele“, au explicat sursele citate.

UPTATE Premierul Victor Ponta a declarat în legătură cu acţiunea de vineri a poliţiştilor şi a procurorilor de la Liceul Bolintineanu că el nu  ştie de existenţa vreunui mandat de aducere şi că îi va cere ministrului Justiţiei să se facă cercetări în acest caz.

„Dacă nu este mandat de aducere, să facă bine procurorul de caz să facă citaţie. Nu vreau să mă amestec în treburile justiţiei, dar o să-i cer ministrului Justiţiei să se intereseze, să vorbească cu procurorul. Nu trăim pe vremea comuniştilor şi a lui Daniei Morar când se ridicau oamenii de pe stradă“, a concluzionat premierul.

UPDATE Elevii luaţi de la Liceul Bolintineanu pentru audieri au fost duşi cu autocarul atât la Poliţia Capitalei, cât şi la Direcţia Generală Anticorupţie. Părinţii care îşi însoţiseră elevii la examen şi erau de faţă când s-a întâmplat totul,  au încercat să împiedice autocarul şi câţiva s-au luat chiar la bătaie cu autorităţile.

Elevii luaţi cu autobuzul de poliţie, părinţii sunt disperaţi: ”Când a ieşit copilul din examen i-a zis eşti pe listă, mergi la DNA la audieri!”

UPDATE „În faţa liceului s-au strâns mai mulţi părinţi. Ceea ce vă putem spune e că totul s-a desfăşurat transparent, nu s-au făcut percheziţii asupra elevilor. Pur şi simplu vor fi luaţi  pentru a răspunde la nişte întrebări şi a clarifica mai repede nişte lucruri în această anchetă. Am vorbit şi cu părinţii, i-am liniştit şi am făcut şi un centru de informare, unde părinţii pot afla unde vor fi  duşi la audieri copiii lor: vorbim despre Direcţia Generală Anticorupţie sau despre Poliţia Capitalei", au declarat, pentru adevarul.ro, surse din cadrul anchetei.

Poliţiştii se află în acest moment la liceul „Dimitrie Bolintieanu” şi au mandate de aducere pentru cel puţin o sută de elevi. Pentru că nu vor să tulbure buna desfăşurare a examenului de Bacalaureat, autorităţile vor aştepta elevii vizaţi la poarta liceului.

Din primele informaţii, se pare că elevii vor fi audiaţi atât la Direcţia Generală Anticorupţie, cât şi la sediul Poliţiei Capitalei.

Elevii de clasa a XII-a susţin vineri cea de treia probă la Bacalaureat, la una dintre materiile opţionale. „Adevărul” vă prezintă rezolvarea integrală a subiectelor la Anatomie.

În faţa liceului „Dimitrie Bolintineanu”, părinţi şi copii deopotrivă sunt nervoşi şi speriaţi. „Niciunul dintre cei care au fost luaţi nu au habar ce s-a întâmplat în scandal. Îi cunoaştem. Sunt colegii noştri”, explică Andreea.

Mama unuia dintre elevii care au fost duşi la audieri plânge încetişor: „Cum să ne gândim ce vorf face copiii noştri la examenul de admitere la facultate când pe ei îi ia poliţia cu duba?”.

La liceu se află echipe de sociologi şi psihologi pentru a le acorda consiliere psihologică celor implicaţi în scandal.

Costica Vărzaru, directoarea liceului Bolintineanu, arestată marţi seara

Costica Vărzaru, directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu“,a fost  arestată marţi seara pentru trafic de influenţă, îi îndemna pe diriginţi să le ceară părinţilor banii pentru subiectele rezolvate la examenul de maturitate încă din luna mai, când elevii începeau pregătirile pentru banchetul de sfârşit de an.

 Comisia primea mai mulţi bani, supraveghetorii mai puţini

Potrivit sesizării venite de la ofiţerii Serviciului Român de Informaţii, sesizare de la care procurorii şi poliţiştii bucureşteni au pornit această anchetă, practica şpăgii la Bac funcţionează la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ de mulţi ani.

„Din luna mai, părinţii erau informaţi de diriginţi cu privire la faptul că dacă îşi doresc un Bacalaureat liniştit trebuie să cotizeze. Astfel, în momentul în care se strângeau banii pentru banchetul de sfârşit de liceu, se strângeau şi banii pentru «protocol». De obicei, suma totală se ridica la 500 de euro“, se arată în sesizarea primită de procurori de la SRI.

„Cel mai probabil, aceşti bani erau pentru directoarea Costica Vărzaru şi pentru membrii comisiei. Asta pentru că elevii au adus bani inclusiv luni dimineaţă. Câte 400 de lei pentru fiecare supraveghetor care a acceptat să primească mită. În schimbul banilor, profesorii trebuiau să închidă ochii atunci când candidaţii intrau în clase cu fiţuici sau când copiau. Mai mult, unii dintre elevi primeau direct rezolvarea subiectelor”, spun anchetatorii.


Şpaga ascunsă în pachete de ţigări, de şerveţele sau în ziare

Potrivit probelor din dosarul în care este anchetată frauda de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”, luni, în momentul în care poliţiştii şi procurorii au descins în unitatea şcolară, profesorii aveau ascunsă mita în pachete de ţigări, pachete de şerveţele, ziare şi reviste.

“Au fost profesoare care au ascuns banii în sutien. Asupra unuia dintre membrii comisiei au fost găsite rezolvările subiectelor date la examen. Din anchetă reiese că imediat ce a primit subiectele de la Ministerul Educaţiei, directoarea Costica Vărzaru le-a dat unui profesor de limba română să le rezolve, după care le-a multiplicat pentru a le împărţi candidaţilor. Rezolvările le erau date elevilor pe hârtii de ciornă. Practic, aceştia solicitau încă o ciornă moment în care primeau rezolvarea subiectelor. Astfel, dacă ulterior cineva verifica înregistrările de pe camerele de luat vederi nu putea vedea decât cum profesorul supraveghetor le dă elevilor ciorne, un lucru absolut normal la un examen, candidaţilor fiindu-le interzis să vină cu coli de hârtie de acasă”, mai spun anchetatorii.

În plus, potrivit înregistrărilor telefonice aflate la dosar, directoarea liceului făcea din timp „demersuri ca la examen să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori permisivi, precum şi o comisie care putea fi influenţată în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului“, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Elevii şi profesorii luaţi prin surprindere de percheziţiile poliţiei

Elevii care au susţinut luni proba de limba română de la bacalaureat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sală, la mulţi dintre aceştia fiind găsite fiţuici, cărţi, dar şi importante sume de bani.

La câteva ore după descinderea poliţiei, Inspectoratul Şcolar a anunţat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la acest liceu iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, pentru presupuse fapte de corupţie.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului, membrii comisiei, precum şi cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", au fost schimbaţi.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei, în acest caz. După ce au fost audiaţi, aceştia au fost lăsaţi să plece, singura reţinută fiind fosta directoare a liceului, Costica Vărzaru.

Costica Vărzaru a fost prezentată după-amiază judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă. Deocamdată, aceasta este acuzată de trafic de influenţă, iar dacă va fi găsită vinovată riscă până la 10 ani de închisoare. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis că aceasta trebuie să stea 29 de zile după gratii.

Surse din rândul anchetatorilor spun însă că în acest caz vor fi puşi sub acuzare şi alţi profesori supraveghetori şi membri ai comisiei de examinare.


Citiţi mai multe articole pe această temă

BAC 2013. Percheziţii la Liceul Bolintineanu din Sectorul 5 al Capitalei. Profesoarele aveau şpaga ascunsă în sutiene. Conducerea şcolii, demisă

Procurorii şi poliţiştii bucureşteni, cu sprijinul SRI, au descins luni la Liceul Bolintineanu din Capitală, unde există suspiciuni că examenul ar fi fost fraudat. Inspectoratul Şcolar a anunţat că directorul şi directorul adjunct al şcolii au fost demişi, alături de întreaga comisie de Bac de la acelaşi liceu. Ministerul Educaţiei susţine că nimeni nu a sustras subiectele înainte de examen. Mai mulţi profesori au fost duşi la audieri.

Perlele candidaţilor au început la ieşirea din examen: ”Ne-a dat ceva cu un negru, habar nu am, că n-am citit decât primul subiect. Da' un 7 iau”

Absolvenţii clasei a XII-a au susţinut luni,1 iulie, proba scrisă la Limba şi Literatura Română, la examenul de Bacalaureat 2013. Unii candidaţi au avut versiuni uluitoare despre examenul de Bac de azi: fie n-au citit decât primul subiect, fie au scris ”ceva sinonime”, fie chiar au întârziat trei ore la examen.

VIDEO BAC 2013 Rezolvarea integrală a subiectelor la Limba şi Literatura Română - profil Real şi Uman

Profesorul de română Ecaterina Stanca de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Bucureşti a rezolvat toate subiectele de la examenul scris la română pentru ambele profiluri studiate de liceeni: Uman şi Real, dar a vorbit şi despre capcanele care puteau apărea.

BACALAUREAT 2013 Elevii faţă în faţă cu profesorii, capcanele şi baremele de corectare de la proba de Română

Profesoara Iulia Pop, care predă Limba şi Literatura Română la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Capitală, a comentat împreună cu elevii subiectele primite de aceştia la prima probă a examenului de Maturitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite