BACALAUREAT 2013 Din perlele candidaţilor: „Ne-a dat ceva cu un negru, habar nu am, că n-am citit decât primul subiect. Da' un 7 iau”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii clasei a XII-a au susţinut luni,1 iulie, proba scrisă la Limba şi Literatura Română, la examenul de Bacalaureat 2013. Unii candidaţi au avut versiuni uluitoare despre examenul de Bac de azi: fie n-au citit decât primul subiect, fie au scris ”ceva sinonime”, fie chiar au întârziat trei ore la examen.

Povestea dascălilor care formează elevi eminenţi

Viorica Moşescu, profesor de fizică şi director al Colegiului Naţional “Gheorghe Munteanu Murgoci”: Conduce liceul pe care l-a şi absolvit

De 23 de ani, Viorica Moşescu îi învaţă pe elevii Colegiului Naţional „Gh. M. Murgoci" tainele fizicii. De-a lungul vremii, prin mâinle sale au trecut mii de elevi. Născută la12 ianuarie 1965 în Brăila, Viorica Moşescu a absolvit Universitatea Bucureşti, Facultatea de Fizică, Masterat în „Management financiar şi administraţie public”. 

Este profesor de fizică şi directorul Colegiului Naţional „Gh. M. Murgoci". De 20 de ani, viaţa ei se întrepătrunde cu existenţa Colegiului Naţional „Gh. M. Murgoci". Practic, istoria şi evoluţia renumitului colegiu brăilean se împleteşte de două decenii cu activitatea didactică a profesoarei Viorica Moşescu. I-au trecut prin mână atâtea şi atâtea generaţii de elevi, iar satisfacţiile pe care le-a avut de-a lungul vremii nu pot fi descrise în cuvinte. 

Candidaţii la examenul de Bacalaureat la Limba Romana, proba scrisa, din Caraş-Severin au ieşit din săli abia după expirarea timpului oficial de lucru

Aproape nu există zi pentru Bianca Sasu să nu ia pampoanele în mână, sau cel puţin să nu le privească. Astăzi a fost, însă, una din zilele în care nu a avut timp pentru ele. 

După ce a cochetat cu gimnastica ritmică, Bianca Sasu şi-a descoperit vocaţia într-o echipă de majorete. Şi nu orice fel de majorete, ci majorete tradiţionale,cu pom-poni. A câştigat zeci de competiţii şi concursuri, mai ales cu formaţia de majorete Blast Elite, a Casei de Cultură a Studenţiolor Reşiţa, cu care anul trecut a câştigat medalia de bronz la concursul naţional.

Nostalgică, Bianca a făcut şi un colaj fotografic, în care a pus fotografia din prima zi de şcoală, de la începutul clasei I, alături de fotografia din ultima zi de prezenţă în banca Liceului „Diaconovici Tietz“, un fel de clepsidră care să toarcă prin curgerea ei firul celor 12 ani de şcoală, de elev, de strigat catalogul sau alergat prin pauze, de medalii şi concursuri...

Baia Mare: prima elevă din Mamamureş care a părăsit examenul speră la notă de trecere. Nu ştia dacă a urmat cursurile de real sau uman:  „N-am citit decât primul subiect. Aveam de scris acolo ceva sinonime, în rest nu m-am mai uitat. Nu ştiu exact de cine era textul, dar era ceva cu un negru. Ceva negru, habar nu am, a fost tare greu. N-am făcut tare multe, dar un 7 tot cred că iau. Acuma să vedem“, a explicat Laura, din Baia Mare, care susţine examenul de Bacalaureat pentru a doua oară. 

Limba Română, proba scrisă, din Prahova, între bursa zvonurilor cu Marin Preda sau Caragiale şi cruda realitate, poezia

Emisiunile despre proba scrisă la Limba şi Literatura Română la Bac 2013 sunt transmise luni, 1 iulie, pe adevarul.ro, începând cu orele 10.00, 12.00 şi 15.00, şi vor putea fi urmarite in direct pe site-ul adevarul.ro. Totodată, emisiunile cu specialiştii în Educaţie vor putea fi urmărite la orice oră de cititorii adevarul.ro, fiind păstrate în arhiva site-ului.

6.098 de absolvenţi de clasa a XII-a din Prahova (dintr-un total de 7.205 înscrişi la probele de bacalaureat, diferenţa fiind reprezentată de cei care au deja promovat examenul scris de limbă şi literatură română în promoţiile anterioare), au fost aşteptaţi luni la prima probă scrisă a bacalaureatului de vară din acest an. Majoritatea, adică 5.072, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Prahova, sunt de la profilul real, iar alţi 825 de la profilul uman şi cel pedagogic.

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 ALBA IULIA / Niciun elev nu a fost eliminat la prima probă scrisă

Eu am avut de rezolvat cerinţe dintr-un text al lui George Călinescu, care a fost unul acceptabil. Niciuna dintre cerinţe nu a fost complicată. Nici întocmirea unui text despre importanţa alegerii unui model în viaţă n-a fost dificilă. Subiectul cu numărul trei a fost, de asemenea, pe gustul meu. Ştiu că e greu să iei nota maximă la Limba română, dar sper la un punctaj foarte bun, a rezumat Alexandru prima proba scrisă a Bacalaureatului.

 „Din câte ştiu şi anul trecut a fost tot poezie la subiectul al treilea. Sincer nu mă aşteptam să fie şi anul acesta. Nu pot să zic că m-a luat ca din oală, dar eram mai bine pregătită la altele. Celelalte subiecte au fost rezonabile. Mizez pe o notă între 8.50 şi 9.00“, a declarat Cristina. „Pot să spun că ghinionul, din punctul meu de vedere,  a stat în poezia lui Bacovia, niciodată nu mi-a plăcut. În rest, n-am avut probleme la niciun subiect“, a completat colega sa, Andrada.

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 Sute de elevi din Vâlcea, care au susţinut proba scrisă la Limba şi Literatura Română, la Bacalaureat, au ieşit din săli în mai puţin de două ore de la începerea examenului

Printre elevii care au susţinut luni prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat se numără şi Ionut Budişteanu, tânărul informatician care a uimit o lume întreagă cu invenţiile sale. Ionuţ spune că a tratat toate subiectele, dar că nu se aşteaptă să primească nota maximă. 

“A fost bine la prima probă scrisă. Nu am avut emoţii. Nu mă aşteptam să pice poezia, mai ales la un liceu cu profil tehnologic. Mă gândeam că va fi ceva mai uşor, m-aş fi aşteptat la un roman, dar a fost bine şi aşa. Am scris despre poezia “Testament” de Tudor Argezi. Nu ştiu ce notă voi lua, dar probabil nu e nota maximă. Am tratat toate subiectele, dar acum depinde şi de evaluatori”, spune Ionuţ Budişteanu.  

Cât priveşte următoarele două probe ale examenului de Bacalaureat, Ionuţ nu are emoţii. 

“M-aş aştepta la subiecte mai dificile la următoarele două probe, mai ales că eu sunt la profil Matematică-Informatică. Normal ar fi fost să fie subiecte accesibile la română şi dificile la matematică şi informatică”, susţine absolventul Grupului Şcolar Oltchim din Râmnicu Vâlcea.

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 Candidaţii care au susţinut proba scrisă a Bacalaureatului la Limba Română în Călăraşi: "Nimeni nu s-a axat pe poezie!"

Mulţi dintre cei 2.301 de înscrişi la examenul de Bacalaureat care au susţinut luni, 1 iulie, proba scrisă la Limba şi Literatura Română, au fost dezamăgiţi de subiecte. Elevii spun la unison că poezia nu a fost luată în serios şi, drept urmare, s-au pregătit puţin la acest capitol. 

Mădălina Gheorghe(19 ani), elevă la Colegiul Naţional " Barbu Ştirbei" aşteaptă cu emoţie nota la Limba şi Literatura Română, însă spune că nimeni nu s-a axat pe poezie. "Primele două subiecte au fost ok, accesibile, dar punctul trei ne-a luat prin surprindere. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva. Mulţi dintre colegii mei au fost dezamăgiţi de acest subiect, dar toţi am încercat să-l tratăm cu seriozitate. Sper să obţin măcar nota 6", a povestit, dezamăgită, adolescenta.

Pentru a rezolva cele trei puncte ale probei, eleva a lucrat în sală în toate cele 3 ore alocate probei de examen. "Am încercat să realizez o lucrare bună şi cred că am reuşit acest lucru la primele două puncte. Din păcate, poezia ne-a încuiat pe mulţi. Toţi aşteptam romanul sau nuvela, însă am avut parte de o supriză de proporţii", a încheiat tânăra.

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 BUZĂU Primii elevi care au ieşit din sălile de examen au fost cei de la Colegiul „B.P. Hasdeu” VIDEO

La examenele de Bacalaureat s-au înscris doar 3.118 liceeni din promoţia 2013. Ceva mai determinaţi şi curajoşi s-au dovedit candidaţii nepromovaţi anii trecuţi: 623 de absolvenţi din promoţiile anterioare îşi încearcă norocul la sesiunea din această vară.

      

Elevii Colegiului ”B.P. Hasdeu”, cel mai bine cotat liceu din judeţul Buzău, au ieşit din sălile de examen, cu zâmbetul pe buze. Primii care au apărut la poarta liceului, unde erau aşteptaţi cu multă emoţie de rude şi prieteni, după mai puţin de două ore de la debutul examenului.

Radu Dumitrache a terminat profilul real şi s-a numărat printre elevii care au rezolvat cu maximă promptitudine cele trei subiecte primite la examen. ”Subiectul întâi a fost un text epic din George Călinescu, întrebări destul de simple. La al doilea subiect a trebuit să arătăm punctul nostru de vedere faţă de alegerea unui model în viaţă iar la subiectul trei a trebuit să prezentăm cum se reflectă tema şi viziunea unui autor, a trebuit să alegem între Ion Barbu, Tudor Arghezi şi Lucian Blaga.

Destul de accesibile subiectele mai ales că eu am fost cam speriat şi am învăţat ca la carte. La cât am muncit, ar fi păcat să nu iau note mari”, ne-a declarat Radu Dumitrache, un elev care şi-a propus să devină inginer constructor, pentru a-şi ajuta fratele arhitect într-o viitoare firmă.

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 O elevă a venit la examenul de Bacalaureat la Limba Română, proba scrisă, din Sibiu, la ora 11, crezând că proba începe la 12. Subiectele - "bune"

În faţa Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr, unul din centrele de examinare de la Sibiu, un bunic se plimbă dintr-o parte în cealaltă a aleii, în aşteptarea nepotului care e la examen.

Chair dacă se vede că nu-i tocmai liniştit susţine că nu are emoţii, mai ales că nepotul a făcut şi pregătire. „Nu am emoţii, după cum ştiu că a învăţat. E pregătit, mă gândesc, aştept să văd ce zice. Oricum rezultatul nu-l dau acuma. Mai departe dă la o facultate, la calculatoare a zis că-i place, a făcut pregătire”, spune Constantin Ştefan.

Şi Tiberiu Giurgiu are emoţii. El e abia în clasa a X-a, dar unul din cei mai buni prieteni ai lui este într-una din sălile de examen. Ştie că a făcut meditaţii şi a învăţat mult, s-a văzut, „în ultimele două săptămâni cel puţin nu a mai ieşit pe afară”. Zâmbeşte, şi spune că prietenul lui vrea să dea mai departe la tehnică dentară.

VIDEO REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 Două mame din Satu Mare au stat trei ore, cu sufletul la gură, în faţa liceului unde fiicele lor au susţinut examenul de Bacalaureat la Limba Română, proba scrisă

A fost extrasă varianta nr.7. Au fost două cazuri speciale din motive medicale, pentru care comisia judeţeană de bacalaureat a solicitat subiect de rezervă, unul de la centrul de examen Colegiul Naţional ”Ioan Slavici” Satu Mare şi unul de la centrul de examen Colegiul Tehnic ”Elisa Zamfirescu” Satu Mare. Nu au fost elevi eliminaţi din examen.

Zeci de părinţi şi-au aşteptat copiii cu sufletul la gură minute în şir. De remarcat au fost două mame, una dintre ele chiar cadru didactic, care au stat timp de trei ore în faţa Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“ din Satu Mare. Se vedea cu ochiul liber emoţiile cu care cele două mămici au fost încărcate, sperând că fiicele lor vor ieşi şi vor spune că s-au descurcat. „Eu sunt chiar cadru didactic şi înţeleg prin ce trece fiica mea acum. Ştiu că nu şi-ar fi dorit un text liric. Ea ar fi preferat mai mult un text epic, dar asta este. Vom vedea când vor ieşi din sală“, a declarat Alina Tinca, mama elevei Genina.

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 Candidaţii de la profilul Real la examenul de Bacalaureat la Limba Română, proba scrisă, din Mehedinţi  se plâng de dificultatea subiectului nr. 3

Foarte mulţi elevi de la profilul Real s-a plâns imediat cum au ieşit din examen că la subiectul al treilea „le-a picat poezie, şi nu proză”.

„Ne aşteptam la un subiect de proză, nu la poezie, şi la simulare a fost proză”, a spus o elevă de la Colegiul Naţional Traian din Drobeta Turnu Severin.  „ Subiectul al treilea a fost dificil, am scris ceva la el, dar nu ştiu cât va conta la notare”, a spus un alt traianist.

Profesorul de limba şi literatura română Elisabeta Hruby de la Colegiul Naţional Traian spune că în ultima perioadă elevii nu mai „apetenţă” pentru poezie şi probabil aşa se explică faptul că mulţi dintre ei se plâng de dificultatea acestui subiect.

FOTO  REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 – Sute de candidaţi din Olt la examenul de Bacalaureat la Limba română, proba scrisă, au ieşit din săli în mai puţin de două ore de la începerea testului

Potrivit evidenţelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, în judeţul Olt s-au înscris la sesiunea din vară a BAC-ului un număr de 5.032 elevi, dintre care 423 au absentat deja la probele derulate până acum. Şi de data aceasta emoţii vor avea nu doar elevii, ci şi profesorii şi reprezentanţii IŞJ Olt deoarece, anul trecut, a fost unul “negru” pentru Olt în ce priveşte rezultatele obţinute în urma primei sesiuni a examenului de bacalaureat.

Mai exact, Oltul a înregistrat în 2012 cel mai catastrofal procent de promovare din istoria examenului în judeţ, dar şi în ţară, cu un procent de 70,2 % elevi “picaţi”. Atunci s-au înscris 4.798 absolvenţi ai clasei a XII-a din judeţ, dintre care 425 nu s-au prezentat, iar şase au fost eliminaţi. Au promovat la vremea respectivă 1.368 elevi, în vreme de 2.999 nu au reuşit să obţină medii peste nota 5. 

Unul dintre elevii care, astăzi, au susţinut proba scrisă la Limba română, a remarcat că, faţă de ceea ce se auzise anterior că se va da ca şi subiecte, acestea s-au dovedit a fi mult mai “accesibile”. Andreea Dumitraşcu, elevă la liceul “Nicolae Titulescu” din Slatina, a spus, în acest sens: “Au fost subiecte nu uşoare, dar pe care oricine le putea face. Adică nu prea văd cum să nu fii în stare să rezolvi din subiectele date astăzi, numai dacă nu ai dat deloc pe la şcoală nu ai avea ce să scrii. Adevărul este că am avut subiecte accesibile, am venit cu inima cât un purice după ceea ce a fost anul trecut la noi, adică subiecte dificile, unele chiar incorect concepute de parcă se vroia să nu absolvi. Poate că şi-au dat seama că trebuie să fie doar un examen omenesc, ca să-i spun astfel, cu subiecte normale, nu unele pentru genii sau olimpici”. 

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 Candidaţii care au susţinut proba scrisă a Bacalaureatului la Limba Română în Ialomiţa: „A fost nasol!”

Cu puţin timp ca cele trei ore pe care le-au avut la dispoziţie pentru a-şi rezolva subiectele la proba scrisă la Limba Română a Bacalaureatului, la centrul de examen de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Slobozia, elevii au început să iasă din săli.

Cu lacrimi în ochi, mulţi dintre ei s-au arătat extrem de dezamăgiţi de subiectele pe care le-au primit. Niciunul nu s-a aşteptat că trebuie să vorbească despre poezii. „A fost nasol!” a declarat, în timp ce vorbea cu părinţii la telefon unul  dintre elevi.

O altă candidată, pe numele său Mirela Stoica, susţine că se aşteaptă să treacă proba cu o notă extrem de mică. „Când am văzut poezie, am zis că nu e adevărat. Evident am făcut doar primele două subiecte, de trei nici nu m-am atins” a declarat candidata cu lacrimi în ochi. 

La acest material au participat Cristian Franţ, Nicoleta Butnaru, Irina Rîpan, Ioana Stănilă, Iulian Bunilă, Ramona Găină, Corina Macavei, Mugurel Manea, Mădălin Sofronie.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite