UPDATE Patru călugări de la Muntele Athos au venit să-l viziteze pe Becali la Rahova. Vor participa la slujbă duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru călugări de la Muntele Athos au venit sâmbătă dimineaţă, din Grecia, să-l viziteze pe Gigi Becali la Penitenciarul Rahova din Capitală, potrivit Gabrielei Livadariu, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Aceştia nu vor putea oficia o slujbă religioasă, pentru că nu au urmat procedura legală.

UPDATE 18.00  Patriarhia Română le-a dat acordul călugărilor de la Muntele Athos să participe, duminică, la Sfânta Liturghie care va fi oficiată la biserica de la Penitenciarul Rahova, potrivit preotului Constantin Stoica, purtător de cuvânt.

UPDATE 15.25Patriarhia Română nu a primit nicio cerere scrisă din partea unor călugări de la Muntele Athos privind oficierea unei slujbe la biserica Penitenciarului Rahova, iar orice solicitare de acest fel trebuie trimisă cu mai mult timp înainte, a declarat sâmbătă, pentru Mediafax, preotul Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

"Nici la Patriarhia Română şi nici la Arhiepiscopia Bucureştilor nu a fost înregistrată o astfel de cerere. Orice preot, chiar şi monah care intenţionează să slujească într-o biserică din reţeaua Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) trimite o solicitare scrisă cu mult timp înainte la ANP, potrivit legislaţiei în vigoare şi protocolului dintre Ministerul Justiţiei şi Patriarhia Română", a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

El a mai spus că cei patru călugări de la Sfântul Munte Athos care au fost sâmbătă la Penitenciarul Rahova pentru a cere informaţii despre procedura referitoare la oficierea unei slujbe pentru Gigi Becali sunt, din punct de vede spiritual, în jurisdicţia canonică a Patriarhiei Ecumenice.


Mai mulţi călugări de la muntele Athos au venit, sâmbătă dimineaţa, în România pentru a merge la Gigi Becali la penitenciarul Rahova.

„Este adevărat că în această dimineaţă s-au prezentat patru călugări la penitenciar. Aceştia au solicitat informaţii referitoare la procedurile pe care ar trebui să le demareze pentru a oficia asistenţă religioasă (slujbă) în penitenciar. Aceasta poate fi acordată strict după anumite reguli şi, în niciun caz nu va avea loc azi, având în vedere că termenul legal pentru soluţionarea unei astfel de proceduri este de 30 de zile”, a declarat pentru adevărul.ro Gabriela Livadariu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Rahova.

Până în prezent nu a fost depusă la Penitenciarul Rahova nicio solicitare scrisă privind acordarea asistenţei religioase în unitatea de detenţie. Livadariu a mai spus că orice cult religios recunoscut de lege poate solicita acordarea asistenţei religioase în penitenciar.

Călugării aşteaptă răspuns de la comandantul Penitenciarului Rahova

Pe de altă parte, avocatul lui Gigi Becali, Robert Ionescu, a spus că sâmbătă dimineaţă s-a întâlnit cu acesta, ocazie cu care l-a anunţat că a venit cu doi călugări de la Muntele Athos care vor să îl viziteze în penitenciar, informează Mediafax.

Avocatul a precizat că cei doi călugări cu care a venit la Penitenciarul Rahova fac parte dintr-un grup de 12 călugări de la Muntele Athos care a venit în România. Potrivit avocatului, aceştia aşteaptă răspunsul de la comandantul Penitenciarului Rahova privind cererea de vizită şi de oficiere a unei slujbe la biserica din unitatea de detenţie.

Conform Regulamentului privind asistenţa religioasă a persoanelor private de libertate, unităţile de detenţie permit accesul reprezentanţilor cultelor şi asociaţiilor religioase recunoscute de lege în mediul penitenciar, pentru a răspunde nevoilor de asistenţă religioasă a persoanelor private de libertate aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Aprobarea accesului în mediul penitenciar pentru reprezentanţii cultelor sau asociaţiilor religioase recunoscute de lege este acordat de către directorul unităţii de detenţie, conform regulamentului.

Solicitarea de acces trebuie să fie formulată în scris şi însoţită de lista nominală cu persoanele care vor desfăşura activităţi specifice în mediul penitenciar. Aceasta se înaintează directorului unităţii de detenţie până la sfârşitul lunii noiembrie a fiecărui an, având valabilitate pentru anul calendaristic următor. Lista nominală cuprinde informaţii privind numele, prenumele, seria şi numărul actului de identitate al reprezentanţilor cultelor sau asociaţiilor religioase recunoscute de lege, precum şi avizul organismului naţional reprezentativ al acestora.

Trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN

George Becali a fost condamnat definitiv, pe 20 mai, de instanţa supremă, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, în timp ce fostul ministru Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină au primit câte doi ani de închisoare, tot cu executare.

Becali a fost condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, dar va executa trei ani de închisoare, din cauza unei condamnări precedente, cu suspendare, primită în februarie anul acesta în cazul sechestrării celor care i-au furat maşina.

Sentinţa în dosarul „Valiza”, pe 4 iunie

De asemenea, Becali urmează să afle pe data de 4 iunie sentinţa judecătorilor în dosarul „Valiza”, în care latifundiarul este acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri. Procurorul de caz a cerut pentru Gigi Becali patru ani de închisoare cu executare.

„Am falsificat datele ca să pot să iau banii de la Parchet, am antedatat cele două contracte de vânzare-cumpărare. Nu are nimeni nicio vină. Eu l-am semnat, eu l-am scris. El (n.r.-Victor Piţurcă) a venit la palat şi i-am zis să semneze ca martor. El a venit, dar nu ştia despre ce este vorba. A semnat repede că se grăbea“, a declarat Becali în faţa magistraţilor pe 27 mai, când a fost dus, încătuşat, la Curtea Supremă.

Mandatul de deputat a încetat din 29 mai

Două zile mai târziu, a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea Camerei Deputaţilor privind constatarea încetării mandatului de deputat al lui Becali.

Articolul 1 al Hotărârii consemnează că instituţia ia act de de decizia numărul 124 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 20 mai 2013 prin care s-a hotărât condamnarea inculpatului Becali George pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, prevăzută de Articolul 26, raportat la Articolul 248 din Codul Penal, raportat la Articolul 41, alin. 2 din Codul Penal.

„Camera Deputaţilor ia act de încetarea de drept a calităţii de deputat a domnului George Becali şi declară vacant locul de deputat deţinut de acesta în circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti, Colegiul uninominal nr. 25“, se mai arată în Hotărâre.

Pe aceeaşi temă

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite