UPDATE MS: Operaţiile vor fi reluate începând de vineri în cele cinci spitale care şi-au suspendat activitatea. 15 angajaţi ai Hexi Pharma, audiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MS face o videoconferinţă cu DSP-urile FOTO Adevărul
MS face o videoconferinţă cu DSP-urile FOTO Adevărul

Opreaţiile în mai multe spitale din ţară au fost sistate. Conducerea Ministerului Sănătăţii a avut, joi, la ora 13, o videoconferinţă cu directorii Direcţiilor de Sănătate Publică, pentru a vedea care sunt stocurile de dezinfectanţi din spitale. Autorităţile au sistat testarea dezinfectanţilor produşi de Hexi Pharma, deoarece au constatat că toate probele sunt neconforme. Vor începe acum testele pe produsele biocide fabricate de alţi producători.

UPDATE Ministerul Sănătăţii a transmis, printr-un comunicat de presă, că sunt cinci spitale în care se fac intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă.

1.Judeţul Dolj – Spitalul Judeţean – desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă
2.Judeţul Galaţi – Spitalul de Pediatrie – desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă
3.Judeţul Olt – Spitalul Judeţean – desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă
4.Judeţul Teleorman –Spitalul Judeţean - desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă
5.Bucureşti – Institutul de Pneumologie  Marius Nasta

În cazul acestora, au fost deja luate măsuri în aşa fel încât să poată reua fluxul normal al activităţii chirurgicale începând de vineri. „Totodată, Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să comunice unităţilor sanitare cu paturi întreprinderea tuturor măsurilor necesare pentru desfăşurarea serviciilor medicale în condiţii de siguranţă pentru pacienţi prin asigurarea cantităţilor corespunzătoare de produse biocide, altele decât cele fabricate de firma HexiPharma”, notează instituţia.

Cum pot fi achiziţionaţi dezinfectanţii mai repede

Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice arată că spitalele care sunt nevoite să achiziţioneze dezinfectanţi pot iniţia, concomitent cu licitaţia deschisă, care durează trei luni, o procedură de negociere fără publicarea unui anunţ de participare. Acest lucru se face în regim de urgenţă şi durează între trei şi cinci zile de la iniţierea procedurii de negociere. Aceasta este soluţia pentru a face faţă situaţiei create, până la finalizarea licitaţiei directe, atrage atenţia instituţia.

UPDATE 15 persoane au fost citate joi la sediul Poliţiei Române în dosarul privind scandalul dezinfectaţilor folosiţi în spitale. 

Toate aceste persoane sunt angajate ale companiei farmaceutice Hexi Pharma.

Se verifică de ce Hexi Pharma avea jumătate din piaţă

Corpul de Control al premierului va verifica de ce achiziţiile au dus atât de frecvent către Hexi Pharma. Corpul de Control va lucra în colaborare cu echipa Corpului de Control al ministrului Sănătăţii. „Concentrarea este pe modul în care se fac achiziţiile, verificăm cum a ajuns această companie să deţină o parte foarte mare din piaţă, jumătate din piaţă era a lor”, a arătat Valentin Mircea, şeful Corpului de Control.

În câteva cazuri, vor fi verificate caietele de sarcini, a completat Valentin Mircea. „Cei de la Parchet investighează partea penală, dar există numeroase aspecte de natură administrativă pe care un corp de control le poate verifica. Este pur şi simplu o verificare administrativă şi colaborăm şi cu Parchetul, elementele cele mai importante sunt comunicate parchetului”, a arătat Valentin Mircea, şeful Corpului de Control.

Avem surse din toate părţile, inclusiv de la SRI, a confirmat Valentin Mircea. „Resursa umană este limitată, vom merge în unităţi sanitare care sunt reprezentative, însă nu putem preciza care sunt spitalele în care vom merge. Controlul este general se referă la orice alte produse se găsesc în spitale, important este ca şi pacienţii şi doctorii să ştie pe ce se pot baza”, a arătat şeful Corpului de Control al premierului Cioloş. „Există un set de rapoarte la MS pe care le-am solicitat deja şi noi şi vrem să aflăm dacă sunt probleme şi la alte produse”, a declarat Valentin Mircea.

Operaţii sistate

Totodată, au fost sistate operaţiile în mai multe spitale din ţară, în Craiova, în Galaţi, Tulcea, Braşov, unde nu vor mai fi făcute operaţii până ce nu vor fi achiziţionaţi alţi dezinfectanţi. La Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Capitală se fac în continuare intervenţii chirurgicale, după ce au fost schimbaţi dezinfectanţii, dar a oprit temporar spirometriile, iar bronhoscopiile se fac doar pentru urgenţe medicale.

Medicul Irina Strâmbu, purtător de cuvânt, a precizat că în cazul intervenţiilor chirurgicale a fost o schimbare, joi dimineaţă, a orelor programate pentru operaţii, până când dezinfectantul folosit înaintea operaţiilor, respectiv iodul de la Hexi Pharma, a fost înlocuit cu un alcool concentrat, de la o altă firmă.

Ea a precizat că intervenţiile de spirometrie au fost oprite în totalitate, joi, întrucât în laboratorul în care se efectuează se spăla pe jos şi se curăţa masa cu dezinfectant de la Hexi Pharma. Acesta a fost retras şi va fi înlocuit cu alt produs.

Irina Strâmbu a explicat că, la spirometrie, intervenţiile se pot face în continuare pentru că instrumentarul este de unică folosinţă. De asemenea, bronhoscopiile se fac, joi, doar pentru urgenţele medicale, întrucât şi în acest laborator era folosit dezinfectant Hexi Pharma. Însă toate tipurile de biocide de pe piaţă vor fi supuse testărilor. „Se vor face verificări şi la laboratoare din afara, plus verificări încrucişate”, arată oficialii.

Hexi Pharma şi-a cerut insolvenţa

Compania Hexi Pharma, care a indus panică atât în rândul medicilor, cât şi în rândul pacienţilor după ce a aprovizionat spitalele cu dezinfectanţi diluaţi, se clatină din temelii. Ieri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Victor Strâmbu a anunţat că spitalele au 10 zile la dispoziţie pentru a retrage dezinfectanţii diluaţi şi achiziţionarea altora noi.

Asta pentru că toate testele de concentraţie ale produselor de dezinfecţie au ieşit neconforme. Măsura vine la doar 24 de ore de la momentul în care administratorul Hexi Pharma a cerut intrarea societăţii în insolvenţă. La aflarea rezultatelor date publicităţii de Ministerul Sănătăţii, compania a transmis că îşi cere scuze cadrelor medicale şi pacienţilor.

„Hexi Pharma îşi cere scuze. În urma rezultatelor anunţate astăzi, Hexi Pharma îşi cere scuze, public, atât medicilor şi personalului medical cât şi tuturor persoanelor care au fost sau ar fi putut fi afectate de aceste neconformităţi. În numele tuturor angajaţilor Hexi Pharma, ne dorim ca vinovaţii să fie găsiţi cât mai repede”, au comunicat oficialii societăţii.

„Noi ne războim pe subiectul infecţii nosocomiale, cu pacienţii care ne reclamă şi spun că noi n-am luat măsuri. Păi ce măsuri puteam să luăm? Cine a ştiut că aceşti dezinfectanţi nu sunt eficienţi? Unde s-au oprit acele rapoarte ale SRI şi de ce nu i-a controlat nimeni pe acei oameni? Nu poţi să te gândeşti în secolul XXI, într-o ţară din Uniunea Europeană că ţi se livrează cu avize ale instituţiilor statului lucruri care conţin altceva decât ce scrie pe ele”, a reacţionat vehement profesorul Doina Dimulescu, managerul Spitalului Elias.

Şefa spitalului a arătat că deja în Elias nu se mai folosesc produsele Hexi Pharma de două săptămâni. Şi pe bună dreptate pentru că analizele făcute de ICECHIM arată că la clorură de amoniu, valoarea declarată de companie era 15%, iar cea măsurată – 5,18%. La un produs cu iod, valoarea declarată era 10%, cea măsurată – 7,41%. La Glutaraldehidă, valoarea declarată era 12%, iar cea măsurată– 1,23%, a arătat dr. Victor Strâmbu.

Toate secţiile cu risc crescut de infecţii, la control

În tot acest timp, premierul Dacian Cioloş, care a preluat interimar Sănătatea, a anunţat că mai multe acte normative vor fi aprobate, dar şi că testele de sanitaţie pentru eficienţa dezinfectanţilor vor fi reluate, încrucişat, în toate spitalele din ţară. În primă instanţă, vor fi vizate secţiile cu risc crescut de infecţii nosocomiale, urmând a fi supuse testării toate dezinfectantele, indiferent de producător.
 
De altfel, ministrul interimar al Sănătăţii a anunţat că toate spitalele care au detergenţi de la Hexi Pharma pe stoc vor putea scăpa de aceste produse, pentru a le înlocui cu altele noi. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au fost, miercuri, la ICECHIM, pentru centralizarea rezultatelor probelor luate pentru a stabili concentraţia substanţelor active din dezinfectanţi utilizaţi în spitalele unde probele de sanitaţie nu au ieşit conforme.

În plus, laboratorul ICECHIM va primi finanţare pentru acreditare, astfel încât să poată reîncepe testarea biocidelor. În urmă cu câţiva ani, laboratorul a avut acreditare, dar ea nu a fost prelungită, a explicat Sanda Velea, directorul ICECHIM pentru „Adevărul”.

„Noi nu ne-am prelungit acreditarea pentru că nu au fost comenzi. Prelungirea acreditării presupunea prezentarea unei metode, prezentarea echipamentelor, a echipei. Însă noi putem determina ca institut de biocide şi fertilizanţi cantitatea de substanţă activă dintr-un produs şi putem vedea în ce procent se găseşte şi dacă este diferit de ceea ce e trecut pe etichetă. Acum avem autorizare şi certificare de la o firmă internaţională”, a declarat Velea.

Piperea: „Poate fi un pretext”

Specialiştii în drept atrag atenţia că o astfel de cerere de intrare în insolvenţă precum cea făcută în baza articolului 66 din legea 25/2014 de Hexi Pharma trebuie analizată cu foarte mare atenţie deoarece acţiunea poate fi de fapt un pretext pentru rezolvarea problemelor de natura penală ale companiei.

„Poate să fie un pretext pentru a rezolva alte probleme, inclusiv de natură penală, sau este de asemenea posibil să fie un pretext pentru că nu mai poate ţine toţi salariaţii acolo şi urmează să facă o concediere colectivă sau poate să fie realmente o problemă având în vedere concentrarea puternică a atenţiei opiniei publice pe acest business”, a spus Piperea.

Legea pedepseşte însă introducerea prematură, cu rea-credinţă, de către debitor a unei cereri de insolvenţă sau faliment. „Atrage răspunderea patrimonială a debitorului persoană fizică sau juridică, pentru prejudiciile pricinuite”, arată actele normative. Aşadar, cererea Hexi Pharma va fi luată în discuţie de judecătorii Tribunalului Bucureşti pe 17 mai însă, subliniază avocatul, deşi deschiderea procedurii de faliment poate dura cinci zile, lichidarea firmei înseamnă de la şase luni la un an, în funcţie de mărimea companiei.

Sancţiuni dure pentru firmele care mint

Pe lângă acţiunea de control, Guvernul a decis înăsprirea sancţiunilor şi introducerea unei noi contravenţii aplicate firmelor care nu respectă regimul punerii pe piaţă şi utilizării produselor biocide, printr-o Hotărâre adoptată miercuri. Astfel, pe lângă contravenţiile stipulate de legislaţia în vigoare, va constitui contravenţie şi nerespectarea declaraţiei pe proprie răspundere în ceea ce priveşte conţinutul şi concentraţia substanţei active. Această contravenţie va fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 35.000 lei şi 50.000 de lei

Ce se întâmplă cu Hexi Pharma

Solicitarea Hexi Pharma de a intra în insolvenţă urmează să fie discutată de judecătorii Tribunalului Bucureşti. Magistraţii vor hotărî în timpul procesului dacă firma poate intra sau nu în insolvenţă.

Potrivit unor specialişti în Drept, în cazul în care procurorii deschid o anchetă împotriva firmei sau acţionarilor/administratorilor, procurorii pot cere judecătorilor să se suspende procedura de dizolvare sau lichidare a firmei, sau, dacă este cazul suspendarea fuziunii, a divizării sau a reducerii capitalului social a societăţii, începută anterior sau în cursul urmăririi penale. De asemenea, indiferent dacă intră sau nu în procedura de insolvenţă, procurorii pot pune măsuri asiguratorii pe bunurile firmei.

Demisia lui Patriciu Achimaş Cadariu

În plin scandal al dezinfectanţilor, Patriciu Achimaş-Cadariu a demisionat din funcţie. Diferenţele de abordare au fost cele care l-au determinat să plece din fruntea ministerului, a subliniat Patriciu Achimaş-Cadariu, în locul căruia a rămas ministru interimar chiar Dacian Cioloş, premierul României. Cadariu i-ar fi spus primului ministru că, de fapt, criza dezinfectanţilor este „fabricată” şi că se duce o campanie împotriva sa, menită să-i şifoneze imaginea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite