Adio, HexiPharma! Apa chioară, retrasă din spitale. Toate produsele HexiPharma s-au dovedit a fi diluate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsele HexiPharma sunt diluate, a arătat ancheta dispusă de Dacian Cioloş, şi vor fi retrase din toate spitalele în care sunt folosite.

Compania Hexi Pharma, care a indus panică atât în rândul medicilor, cât şi în rândul pacienţilor după ce a aprovizionat spitalele cu dezinfectanţi diluaţi, se clatină din temelii. Ieri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Victor Strâmbu a anunţat că spitalele au 10 zile la dispoziţie pentru a retrage dezinfectanţii diluaţi şi achiziţionarea altora noi.

Asta pentru că toate testele de concentraţie ale produselor de dezinfecţie au ieşit neconforme. Măsura vine la doar 24 de ore de la momentul în care administratorul Hexi Pharma a cerut intrarea societăţii în insolvenţă. La aflarea rezultatelor date publicităţii de Ministerul Sănătăţii, compania a transmis că îşi cere scuze cadrelor medicale şi pacienţilor.

„Hexi Pharma îşi cere scuze. În urma rezultatelor anunţate astăzi, Hexi Pharma îşi cere scuze, public, atât medicilor şi personalului medical cât şi tuturor persoanelor care au fost sau ar fi putut fi afectate de aceste neconformităţi. În numele tuturor angajaţilor Hexi Pharma, ne dorim ca vinovaţii să fie găsiţi cât mai repede”, au comunicat oficialii societăţii.

„Noi ne războim pe subiectul infecţii nosocomiale, cu pacienţii care ne reclamă şi spun că noi n-am luat măsuri. Păi ce măsuri puteam să luăm? Cine a ştiut că aceşti dezinfectanţi nu sunt eficienţi? Unde s-au oprit acele rapoarte ale SRI şi de ce nu i-a controlat nimeni pe acei oameni? Nu poţi să te gândeşti în secolul XXI, într-o ţară din Uniunea Europeană că ţi se livrează cu avize ale instituţiilor statului lucruri care conţin altceva decât ce scrie pe ele”, a reacţionat vehement profesorul Doina Dimulescu, managerul Spitalului Elias.

Şefa spitalului a arătat că deja în Elias nu se mai folosesc produsele Hexi Pharma de două săptămâni. Şi pe bună dreptate pentru că analizele făcute de ICECHIM arată că la clorură de amoniu, valoarea declarată de companie era 15%, iar cea măsurată – 5,18%. La un produs cu iod, valoarea declarată era 10%, cea măsurată – 7,41%. La Glutaraldehidă, valoarea declarată era 12%, iar cea măsurată– 1,23%, a arătat dr. Victor Strâmbu.

Toate secţiile cu risc crescut de infecţii, la control

În tot acest timp, premierul Dacian Cioloş, care a preluat interimar Sănătatea, a anunţat că mai multe acte normative vor fi aprobate, dar şi că testele de sanitaţie pentru eficienţa dezinfectanţilor vor fi reluate, încrucişat, în toate spitalele din ţară. În primă instanţă, vor fi vizate secţiile cu risc crescut de infecţii nosocomiale, urmând a fi supuse testării toate dezinfectantele, indiferent de producător.
 
De altfel, ministrul interimar al Sănătăţii a anunţat că toate spitalele care au detergenţi de la Hexi Pharma pe stoc vor putea scăpa de aceste produse, pentru a le înlocui cu altele noi. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au fost, miercuri, la ICECHIM, pentru centralizarea rezultatelor probelor luate pentru a stabili concentraţia substanţelor active din dezinfectanţi utilizaţi în spitalele unde probele de sanitaţie nu au ieşit conforme.

În plus, laboratorul ICECHIM va primi finanţare pentru acreditare, astfel încât să poată reîncepe testarea biocidelor. În urmă cu câţiva ani, laboratorul a avut acreditare, dar ea nu a fost prelungită, a explicat Sanda Velea, directorul ICECHIM pentru „Adevărul”.

„Noi nu ne-am prelungit acreditarea pentru că nu au fost comenzi. Prelungirea acreditării presupunea prezentarea unei metode, prezentarea echipamentelor, a echipei. Însă noi putem determina ca institut de biocide şi fertilizanţi cantitatea de substanţă activă dintr-un produs şi putem vedea în ce procent se găseşte şi dacă este diferit de ceea ce e trecut pe etichetă. Acum avem autorizare şi certificare de la o firmă internaţională”, a declarat Velea.

Piperea: „Poate fi un pretext”

Specialiştii în drept atrag atenţia că o astfel de cerere de intrare în insolvenţă precum cea făcută în baza articolului 66 din legea 25/2014 de Hexi Pharma trebuie analizată cu foarte mare atenţie deoarece acţiunea poate fi de fapt un pretext pentru rezolvarea problemelor de natura penală ale companiei.

„Poate să fie un pretext pentru a rezolva alte probleme, inclusiv de natură penală, sau este de asemenea posibil să fie un pretext pentru că nu mai poate ţine toţi salariaţii acolo şi urmează să facă o concediere colectivă sau poate să fie realmente o problemă având în vedere concentrarea puternică a atenţiei opiniei publice pe acest business”, a spus Piperea.

Legea pedepseşte însă introducerea prematură, cu rea-credinţă, de către debitor a unei cereri de insolvenţă sau faliment. „Atrage răspunderea patrimonială a debitorului persoană fizică sau juridică, pentru prejudiciile pricinuite”, arată actele normative. Aşadar, cererea Hexi Pharma va fi luată în discuţie de judecătorii Tribunalului Bucureşti pe 17 mai însă, subliniază avocatul, deşi deschiderea procedurii de faliment poate dura cinci zile, lichidarea firmei înseamnă de la şase luni la un an, în funcţie de mărimea companiei.

Sancţiuni dure pentru firmele care mint

Pe lângă acţiunea de control, Guvernul a decis înăsprirea sancţiunilor şi introducerea unei noi contravenţii aplicate firmelor care nu respectă regimul punerii pe piaţă şi utilizării produselor biocide, printr-o Hotărâre adoptată miercuri. Astfel, pe lângă contravenţiile stipulate de legislaţia în vigoare, va constitui contravenţie şi nerespectarea declaraţiei pe proprie răspundere în ceea ce priveşte conţinutul şi concentraţia substanţei active. Această contravenţie va fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 35.000 lei şi 50.000 de lei

Ce se întâmplă cu Hexi Pharma

Solicitarea Hexi Pharma de a intra în insolvenţă urmează să fie discutată de judecătorii Tribunalului Bucureşti. Magistraţii vor hotărî în timpul procesului dacă firma poate intra sau nu în insolvenţă.

Potrivit unor specialişti în Drept, în cazul în care procurorii deschid o anchetă împotriva firmei sau acţionarilor/administratorilor, procurorii pot cere judecătorilor să se suspende procedura de dizolvare sau lichidare a firmei, sau, dacă este cazul suspendarea fuziunii, a divizării sau a reducerii capitalului social a societăţii, începută anterior sau în cursul urmăririi penale. De asemenea, indiferent dacă intră sau nu în procedura de insolvenţă, procurorii pot pune măsuri asiguratorii pe bunurile firmei.

Demisia lui Patriciu Achimaş Cadariu

În plin scandal al dezinfectanţilor, Patriciu Achimaş-Cadariu a demisionat din funcţie. Diferenţele de abordare au fost cele care l-au determinat să plece din fruntea ministerului, a subliniat Patriciu Achimaş-Cadariu, în locul căruia a rămas ministru interimar chiar Dacian Cioloş, premierul României. Cadariu i-ar fi spus primului ministru că, de fapt, criza dezinfectanţilor este „fabricată” şi că se duce o campanie împotriva sa, menită să-i şifoneze imaginea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite