UPDATE Jaful din Rotterdam. Instanţa decide miercuri dacă dosarul va fi retrimis la Parchet. Suspecţii vor să fie judecaţi în Olanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 3 vor decide miercuri dacă dosarul în care este judecat furtul tablourilor din Muzeul Kunsthal din Rotterdam se va întoarce la Parchet sau va rămâne în instanţă. În faţa judecătorilor au fost aduşi marţi toţi inculpaţii. Avocatul Cătălin Dancu susţine că cinci dintre tablourile furate au ajuns, după arestarea lui Radu Dogaru, la o persoană „trimisă” de acesta, a cărui identitate nu este cunoscută.

UPDATE Termenul de astăzi al procesului privind furtul tablourilor din Olanda s-a terminat. 

Mâine instanţa urmează să anunţe dacă dosarul se va întorce pe masa procurorilor, sau se va continua judecarea acestuia.

UPDATE Cinci dintre tablourile furate de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost predate de mama lui Radu Dogaru unui bărbat. Aşa a afirmat Cătălin Dancu, avocatul lui Radu Dogaru, după terminarea şedinţei de judecată. Avocatul susţine că tablourile au ajuns, imediat după arestarea lui Dogaru, la o persoană „trimisă” de acesta, a cărei identitate nu este cunoscută. 

„Aceste lucruri sunt clarificate şi sunt lămurite deja de procurori. Se ştiu în cadrul materialului de urmărire penală”, a mai spus Dancu.

În timpul şedinţei de judecată, avocatul Cătălin Dancu, apărătorul lui Dogaru, a cerut recuzarea judecătorului după ce l-a amendat că a întârziat la proces şi că este încălţat în adidaşi. 

Dancu a intrat în sala de judecată după începerea şedinţei, moment în care judecătorul Adrian Chiţoiu i-a atras atenţia că a întârziat şi i-a cerut să nu o mai facă. 

Avocatul i-a spus judecătorului că a întârziat pentru că vine de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar Instanţa Supremă are prioritate.

Judecătorul i-a făcut apoi observaţii avocatului să nu mai vină în faţa instanţei încălţat cu adidaşi şi să nu mai intre în polemici cu instanţa, pentru că riscă să fie amendat.

Dancu a replicat că nu se precizează în regulament ca magistratul să-i facă observaţii despre ce încălţăminte are în picioare. În cele din urmă judecătorul a dispus amendarea avocatului Dancu cu 5.000 de lei, iar apărătorul a cerut recuzarea judecătorului. Cererea nu i-a fost însă aprobată. 

Instanţa a trimis dosarul la completul imediat următor pentru a analiza cererea de recuzare, urmând ca procesul să se reia după discutarea acesteia.

În legătură cu tablourile furate de la muzeul din Rotterdam, Dancu a spus că, în opinia lui, cinci tablouri ar fi în Republica Moldova şi celelalte două s-au pierdut în Belgia.

Avocatul a mai spus că cei care au furat tablourile vor recunoaşte fapta şi vor cere să fie fie judecaţi pe probele de la Parchet.

Petre Condrat, asistentul lui Cătălin Botezatu s-a prezent la procesul de astăzi privind furtul tablourilor din Olanda. 

UPDATE Hoţii tablourilor vor să fie cercetaţi în Olanda, unde ar fi o anchetă în desfăşurare privind furtul operelor de artă, de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Maria Vasii, avocata lui Eugen Darie, a declarat, la intrarea în sediul Judecătoriei Sectorului 3, că va cere instanţei să trimisă dosarul la Parchet, pentru ca ancheta în acest caz să ajungă în Olanda. 

Avocata a mai precizat că unii dintre inculpaţii din dosar vor să fie cercetaţi de autorităţile olandeze, care au o anchetă în desfăşurare în acest caz.

Astăzi este aşteptat în faţa instanţei Petre Condrat, asistentul creatorului de modă Cătălin Botezatu. 

La termenul anterior, de pe 13 august, avocaţii celor patru inculpaţi au declarat că tablourile furate nu au fost arse, iar toţi inculpaţii sunt dispuşi să vorbească în faţa instanţei. Mai mult, avocata Maria Vasii a precizat că mama lui Radu Dogaru şi-a schimbat declaraţia, susţinând că nu a ars tablourile.

În acest caz au fost trimişi în judecată Radu Dogaru, Adrian Procop (în lipsă), Darie Eugen, Bitu Alexandru Mihai, Olga Dogaru şi Petre Condrat (ultimul în stare de libertate).

Valoarea prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională a acestora este estimată la suma de 18 milioane de euro.

„Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale există suspiciunea rezonabilă că inculpaţii Dogaru Radu şi Procop Adrian, cu sprijinul inculpatului Darie Eugen, au constituit o grupare infracţională în scopul săvârşirii infracţiunii de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, constând în aceea că, la data de 15/16.10.2012, pe timp de noapte şi prin efracţie, au sustras şapte opere de artă (picturi în ulei şi acuarele)”, preciza DIICOT.

Tablourile intitulate „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Lisseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenetre ouverte dite la fiancee” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud erau expuse într-un muzeu din Rotterdam, Olanda.

„În sarcina inculpatului Bitu Alexandru Mihai s-a formulat acuzaţia că a aderat la grupul infracţional şi i-a sprijinit pe inculpaţii Dogaru Radu, Darie Eugen şi Procop Adrian, ajutându-i în încercarea de a valorifica bunurile sustrase şi a intermediat comercializarea operelor de artă”, informa DIICOT.

Principalii suspecţi în acest caz, Mihai-Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru, au fost arestaţi preventiv pe 22 ianuarie.

De asemenea, pe 8 martie, Tribunalul Bucureşti a decis emiterea unui mandat de arestare preventivă de 29 de zile şi pentru Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Avocaţii nu mai vor expertiză la Luvru, ci în Olanda

Un al doilea test privind conţinutul cenuşii din soba Olgăi Dogaru, din Carcaliu (judeţul Tulcea), va avea loc în Olanda, anunţă avocatul principalilor suspecţi în dosarul tablourilor furate şi distruse de la Kunsthal, Cătălin Dancu.

EXCLUSIV Declaraţiile expertului român căruia hoţii i-au dat să analizeze picturile sustrase de la Rotterdam: „Am avut în mână tablourile furate!“

„Adevărul“ vă prezintă în premieră ultima întâlnire a două dintre celebrele tablouri cu o persoană care nu avea legătură cu furtul lor: Mariana Dragu, curator la Galeria de Artă Europeană a Muzeului Naţional de Artă (MNAR). Ea a acceptat să spună povestea apariţiei picturilor în România, într-o întâlnire cu jurnalişti de la un important ziar quality din Olanda, „NRC Handelsblad“, şi de la „Adevărul“.

Dosarul Jaful Secolului. Drumul tablourilor furate: din Olanda în sobă

Specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) au declarat ieri că cenuşa analizată în dosarul furtului de tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam din octombrie 2012 provine din arderea a cel puţin trei tablouri realizate în tehnica uleiului pe pânză. Drumul operelor celebre din muzeu în soba din baie a unei românce din Tulcea.

EXCLUSIV Ecranizarea furtului tablourilor din Rotterdam, blockbuster cu actori străini şi buget record pentru România

Dacă un grup de români a  furat tablouri în valoare de 18 milioane de euro dintr-un muzeu din Rotterdam, regizorul Tudor Giurgiu vrea să dea o „lovitură” pe piaţa cinematografică. Filmul de acţiune despre cele întâmplate va avea un buget de 6-7 milioane de euro, iar aşteptările sunt ca încasările să fie duble.

Tablourile furate de la muzeul din Olanda, aduse în ţară în două perne. Mama unuia dintre suspecţi a recunoscut că a ars tablourile

Cele şapte tablouri furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam, în octombrie 2012, ar fi fost aduse în România ascunse în perne, prin Vama Nădlac şi ar fi stat o perioadă în portbagajul maşinii lui Eugen Darie, se arată în rechizitoriul prin care cei şase suspecţi în acest dosar au fost trimişi în judecată. De asemenea, mama lui Radu Dogaru ar fi recunoscut în timpul audierilor că a ars tablourile în soba casei sale.

Jaful secolului: şase persoane au fost trimise în judecată în dosarul furtului de tablouri de la muzeul din Rotterdam

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism i-au trimis în judecată, luni, pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

Suspecţii români în furtul de tablouri din Rotterdam vor să fie judecaţi în Olanda

Cei trei români acuzaţi că în octombrie ar fi furat şapte tablouri din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, vor să fie judecaţi în Olanda, a declarat avocatul acestora pentru ziarul olandez Telegraaf.

Româncă arestată în cazul furturilor de tablouri din Rotterdam. Un procuror şi doi poliţişti români sunt în Olanda

O româncă în vârstă de 19 ani a fost arestată luni dimineaţa la Rotterdam, Olanda, fiind suspectă în cazul furtului a şapte picturi de Matisse, în 2012, din muzeul de artă al oraşului, a anunţat poliţia din Rotterdam într-un comunicat, informează agenţia de ştiri AFP.

Percheziţii la Carcaliu: arme de vânătoare în casa unuia dintre tinerii reţinuţi pentru Jaful Secolului. Mătuşa lui Dogaru: „Blestemate să fie tablourile!“

După ce s-a aflat că o parte din cele şapte tablouri furate din Olanda s-ar afla la Carcaliu, poliţiştii au descins vineri după amiază în mai multe locuinţe ale apropiaţilor lui Radu Dogaru (28 de ani), unul dintre cei trei tineri acuzaţi de Jaful Secolului.

Valiza în care s-ar fi aflat tablourile furate din Olanda, în curtea unei case din Carcaliu. Pânzele nu sunt de găsit

În urma percheziţiile desfăşurate marţi în localitatea Carcaliu din judeţul Tulcea a fost găsită celebra geantă pe care ar fi adus-o Radu Dogaru (28 de ani) la mătuşa sa imediat după ce a ajuns în ţară.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite