UPDATE DNA cere Parlamentului European ridicarea imunităţii fostului ministru Ovidiu Silaghi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) cere Parlamentului European, prin intermediul Parchetului General, ridicarea imunităţii lui Ovidiu Silaghi pentru ca procurorii să poată declanşa urmărirea penală împotriva acestuia. Fostul ministru al Transporturilor este acuzat de corupţie în dosarul în care este cercetat afaceristul Nelu Iordache.

UPDATE Europarlamentarul PNL Ovidiu Silaghi spune, legat de cererea de ridicare a imunităţii sale, că ia acest demers „ca fiind şi o recunoaştere clară a caracterului vădit ilegal al demersurilor întreprinse până acum”, de DNA prin începerea anchetei şi de Preşedinţie prin „emiterea nelegală a autorizării”.

„Observ că DNA înţelege să intre în legalitate potrivit principiului mai bine mai târziu decât niciodată. Precizez faptul că, în cauza pentru care se cere abia acum de la Parlamentul European ridicarea imunităţii mele, au fost efectuate acte de urmărire penală de mai bine de trei luni (4 septembrie 2013). Iau acest demers ca fiind şi o recunoaştere clară a caracterului vădit ilegal al demersurilor întreprinse până acum, atât de către DNA prin începerea acestei anchete, cât şi de către Preşedinţia României prin emiterea nelegală a autorizării pentru aceste demersuri ale DNA. Atrag atenţia mass-media asupra acestor derapaje de la legalitate care sunt mai degrabă de natură să servească scopurilor politice şi nu celor legitime pentru care ar trebui să fie făcute. Reiterez şi aspectele susţinute anterior cu privire la nevinovăţia mea şi la şirul de coincidenţe care poate trimite cu gândul la o veritabilă vendetă politică declanşată împotriva mea prin utilizarea unor instituţii ale statului cum ar fi DNA şi ANI, aspect care ar trebui să dea de gândit oricărui cetăţean responsabil”, susţine Ovidiu Silaghi, potrivit Mediafax.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a trimis Parchetului General solicitarea şi referatul întocmit de anchetatori în vederea sesizării Parlamentului European pentru transmiterea unei opinii şi formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Ovidiul Silaghi, pentru trafic de influenţă în formă continuată, fapte comise în perioada în care avea calitatea de ministru al Transporturilor.

Concret, procurorii îl acuză pe Silaghi că, în cursul anului 2012, în calitate de ministru al Transporturilor, i-ar fi cerut lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa.
   
Silaghi i-ar fi promis în schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Naţională de Autostrăzi pi Drumuri Naţionale din România SA, structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, şi pentru ca plăţile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.

„Totodată, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte”, au precizat procurorii DNA.
   
În acest dosar, pe 5 septembrie, Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală faţă de Remus Vasile Şpan, pentru complicitate la trafic de influenţă, fiind acuzat că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Silaghi să pretindă şi să primească 200.000 de euro şi servicii de la Nelu Iordache, pentru a sprijini interesele firmei Romstrade în contractul cu CNADNR.

Anchetatorii au stabilit că Remus Şpan ar fi intermediat întâlniri între cumpărătorul de influenţă Nelu Iordache şi ministrul Ovidiu Silaghi, „cunoscând problemele pe care le întâmpina SC Romstrade SRL în derularea contractelor cu CNADNR SA (întrucât anterior îşi desfăşurase activitatea în cadrul grupului de firme controlat de Iordache Nelu)”.

Nelu Iordache a declarat că i-a dat bani lui Silaghi

Omul de afaceri Nelu Iordache a dat o declaraţie la DNA, în dosarul lui Ovidiu Silaghi, în care a susţinut că i-ar fi dat acestuia 200.000 de euro, pentru a nu-i fi reziliate contractele, şi că fostul ministru al Transporturilor ar fi folosit un aparat de bruiaj contra interceptărilor.

„Când am ajuns la Silaghi Ovidiu acasă, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, ştia că urmează să vin la el şi ştia şi de problema rezilierii (contractelor dintre Romstrade şi CNADNR - n.r.). Încă înainte de a începe discuţia, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. După ce i-am spus pentru ce am venit, şi i-am zis că am banii la mine, precizându-i şi cuantumul sumei, mi-a zis că este ok şi m-a pus să pun banii pe o masă din cameră. În continuare, ne-am mutat în altă cameră, unde era şi ŞR (Remus Şpan, n.r.), unde Silaghi Ovidiu mi-a spus că va lua legătura cu PM a doua zi dimineaţă pentru anularea rezilierii şi am băut un pahar de vin. Întâlnirea a durat aproximativ 40 minute”, le-a declarat Iordache procurorilor anticorupţie.

Nelu Iordache le-a spus anchetatorilor că extinderea liniilor aeriene ale Blue Air i-ar fi fost necesare, potrivit lui Silaghi, finului acestuia Adrian Ştef, în contextul candidaturii acestuia la şefia Consiliului Judeţean Satu Mare.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Remus Şpan, fostul şef de la „Doi şi-un sfert”, urmărit penal pentru că ar fi intermediat „afacerile” dintre Nelu Iordache şi Ovidiu Silaghi

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus începerea urmăririi penale faţă de fostul şef al Direcţiei de Informare şi Protecţie Internă (DGIPI) Remus Vasile Şpan. Acesta  este acuzat de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată.

Nelu Iordache l-a denunţat pe Dan Voiculescu la DNA. Acuzaţia: şantaj. Iordache l-a dat pe mâna procurorilor şi pe fostul ministru Ovidiu Silaghi

Omul de afaceri Dan Voiculescu ar putea fi cercetat de procurorii anticorupţie într-un nou dosar sub acuzaţia de şantaj. Potrivit unor surse judiciare Voiculescu a fost dat pe mâna procurorilor de către Nelu Iordache, iar dosarul este în faza actelor premergătoare, astfel că cercetările sunt în faza incipientă, nefiind pusă încă sub acuzare vreo persoană.

DNA i-a pus barieră lui Ovidiu Silaghi

Deputatul Ovidiu Silaghi, propus de PNL pentru Ministerul Transporturilor, va fi cercetat de DNA pentru că ar fi primit o şpagă de 200.000 de euro. Liberalii vor face altă nominalizare

Silaghi, după ce a intrat în vizorul DNA: „Am avut martori la întâlnirea cu Nelu Iordache. E răzbunare politică“

Deputatul PNL Ovidiu Silaghi a vorbit, miercuri seara, despre solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale împotriva sa, care în opinia liberalului este o „răzbunare politică“.

DNA cere începerea urmăririi penale pentru deputatul Ovidiu Silaghi, acuzat că a luat mită 200.000 de euro

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a solicitat luni-  urmare a solicitării făcută de procurorii anticorupţie- Camerei Deputaţilor declanşarea procedurii în vederea formulării cererii de începere a urmăririi penale faţă de Ovidiu Silaghi. Acesta  este acuzat pentru trafic de influenţă, faptă pe care ar fi comis-o în perioada în care a fost ministru al Transporturilor şi prin care l-ar fi favorizat pe Nelu Iordache.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite