UPDATE CNSAS: Ion Besoiu a colaborat cu fosta Securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul Ion Besoiu şi-a turnat la Securitate colegii de la Teatrul "Bulandra", potrivit Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii  (CNSAS), informează TVR.

CNSAS a înaintat o acţiune la Curtea de Apel Bucureşti în care cere recunoşterea faptului că actorul Ion Besoiu avut legături cu fosta Securitate, având chiar un nume conspirativ: "Bogdan".

Primul termen a fost stabilit pentru 12 septembrie.

Potrivit CNSAS, Besoiu şi-ar fi turnat colegii de la Teatrul "Bulandra" în perioada în care era directorul acestei instituţii.

Într-o informare, ar fi raportat că actorul Ion Caramitru a primit o bursă în Statele Unite ale Americii şi că intenţiona să rămână în America. Din acţiunea CNSAS reiese că "S-a discutat din nou la teatru posibilitatea plecării în SUA cu bursă dată de americani a actorului Ion Caramitru. Fără excepţie, se apreciază că acesta nu se va mai înapoia în ţară".

Potrivit acţiunii CNSAS, maestrul a oferit Securităţii informaţii despre colegii de la Bulandra în perioadele 1980-1985 şi 1988-1989, pentru serviciile sale primind câteva sute de lei.

Din acţiunea CNSAS reiese că "S-a discutat din nou la teatru posibilitatea plecării în SUA cu bursă dată de americani a actorului Ion Caramitru. Fără excepţie, se apreciază că acesta nu se va mai înapoia în ţară", informează Rtv.

Pe lista celor despre care marele actor dădea informaţii ofiţerilor de Securitate apar Liviu Ciulei, Ion Caramitru, Dinu Săraru, Gina Patriche sau istoricul de artă Răzvan Teodorescu.

Deaorece actorul frecventa destul de des ambasada SUA şi pe cea a Franţei, a putut oferi informaţii despre diplomaţii străni.

Contactat de Realitatea TV, actorul a declarat că vorbea cu un ofiţer al Securităţii, dar nu a semnat niciodată un angajament.

"Nişte penibilităţi. Când eram director la Teatrul Bulandra, venea un ofiţer care se ocupa de teatru şi eu cum mergeam la ambasade, în special la Ambasada SUA, venea un ofiţer care mă întreba. M-a şi botezat cu un nume. Bogdan, habar nu aveam. Păi pe vremea aia trebuia să dai relaţii", a spus Ion Besoiu, la RTv.

Actorul susţine că nu a semnat niciodată vreun angajament cu Securitatea. Acesta a declarat la RTv că vorbea cu un ofiţer al Securităţii, dar nu a semnat niciodată un angajament.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite