Un ONG cere autorităţilor de la Bucureşti să nu-l extrădeze pe românul acuzat că şi-a ucis familia în SUA fără garanţii că nu va fi condamnat la moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În statul Texas se aplică pedeapsa cu moartea Foto Shutterstock
În statul Texas se aplică pedeapsa cu moartea Foto Shutterstock

APADOR-CH cere Ministerului Justiţiei (MJ) şi Ministerului Afacerilor Externe (MAE) să obţină "garanţii clare şi ferme" că românul suspectat de uciderea soţiei şi a unuia dintre fii săi în SUA, Camil Mătase, nu va fi executat în statul Texas, unde încă se aplică pedeapsa cu moartea.

"APADOR-CH solicită autorităţilor naţionale să examineze temeinic şi fără grabă sau exces de zel cazul extrădării lui Camil Mătase, pentru rezovarea căruia este necesară obţinerea de garanţii clare şi ferme în sensul excluderii celui extrădat de la aplicarea/executarea pedepsei cu moartea, aşa cum se prevede în articolul 7 din Legea nr. 111/2008, în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, inclusiv în protocoalele adiţionale şi în jurisprudenţa CEDO", se arată într-un comunicat al APADOR-CH, citat de Mediafax.

Organizaţia aminteşte că România a semnat în 1990 protocolul adiţional la Pactul internaţional cu privire la drepturile politice şi civile şi a abolit pedeapsa cu moartea, pedeapsă care în unele state din SUA, printre care şi Texas, încă se aplică.

De asemenea, în 1994, România a ratificat şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, inclusiv protocolul nr. 6 care interzice pedeapsa cu moartea, astfel că în acest caz se pune problema dacă şi în ce condiţii poate fi dispusă extrădarea cetăţeanului Mătase, pentru a nu contraveni tratatelor internaţionale la care România a aderat, mai arată APADOR-CH.

"Având în vedere că în statul în care urmează să fie extrădat şi judecat suspectul este prevăzută pedeapsa cu moartea, iar România a ratificat, printre altele, şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, inclusiv protocolul nr. 6 care interzice pedeapsa cu moartea, se pune problema dacă şi în ce condiţii poate fi dispusă extrădarea, pentru a nu contraveni CEDO", se mai menţionează în comunicat.

Pe de altă parte, explică organizaţia, România a ratificat Tratatul de extrădare cu Statele Unite ale Americii prin Legea nr. 111/2008, care prevede că, atunci când, potrivit legii statului solicitant, infracţiunea pentru care se solicită extrădarea este pedepsită cu moartea şi nu este pedepsită cu moartea de legea statului solicitat, acesta din urmă poate acorda extrădarea cu condiţia ca pedeapsa capitală să nu fie aplicată persoanei căutate sau, dacă pentru motive procedurale o asemenea condiţie nu poate fi îndeplinită de către statul solicitant, cu condiţia ca pedeapsa cu moartea, în cazul în care va fi aplicată, să nu fie executată.

"APADOR-CH a reamintit autorităţilor naţionale că în cazul Soering vs. United Kingdom, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că nu poate accepta extrădarea suspectului în SUA pentru că persoana respectivă riscă să primească pedeapsa cu moartea şi acest risc în sine duce la o încălcare a articolului 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului", se mai arată în comunicat.

APADOR-CH a mai cerut celor două ministere să i se comunice dacă s-au solicitat SUA garanţii ca, în cazul extrădării, suspectului să nu-i fie aplicată pedeapsa cu moartea şi în ce au constat în concret aceste garanţii.

Organizaţia mai cere să se precizeze, în cazul în care nu au fost cerute încă garanţii, în ce termen va fi adresată solicitarea respectivă, dar şi să se enumere, exemplificativ, în ce ar consta garanţiile pe care autorităţile române le consideră suficiente, în acest caz şi în general, pentru a asigura respectarea Legii nr. 111/2008.

Camil Mătase, românul suspectat că şi-a ucis soţia şi un copil în SUA, a fost arestat preventiv, printr-o decizie luată joi seară de Tribunalul Bucureşti, la propunerea procurorilor de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

Procurorii Parchetului general au cerut instanţei arestarea lui Mătase după ce acesta a fost reţinut pentru 24 de ore, potrivit PICCJ.

Citeşte pe aceeaşi temă:

Românul acuzat că şi-a ucis soţia şi fiul în SUA spune că-şi suspecta consoarta de prostituţie

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite