Un grup infracţional care se ocupa cu înşelăciuni, şantaj şi spălarea banilor a fost destructurat. DIICOT a făcut 28 de percheziţii, iar 11 persoane vor fi audiate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Adevărul
Foto: Adevărul

Procurorii DIICOT au făcut 28 de percheziţii în Bucureşti, Ilfov, Tulcea, Cluj, Giurgiu şi Ialomiţa pentru destructurarea unui grup infracţional specializat în înşelăciune, spălarea banilor, abuz în serviciu şi şantaj. 11 persoane vor fi audiate la sediul DIICOT - Structura Centrală. Membrii grupului sunt acuzaţi că, pe baza unor documente falsificate, au transferat din conturile unei companii în conturile proprii peste 70 de milioane de lei.

„La data de 05.05.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul I.G.P.R.-D.C.C.O. şi I.G.P.R.-D.I.C.E. efectuează un număr de 28 percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Tulcea, Cluj, Giurgiu şi Ialomiţa într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălarea banilor, abuz în serviciu care a produs consecinţe deosebit de grave şi şantaj”, se arată într-un comunicat de presă, de joi, al DIICOT.

   

Procurorii menţionează că în luna august 2021, a fost constituit un grupul infracţional pentru obţinerea prin mijloace frauduloase a sumei de aproximativ 16 milioane de USD, sumă aflată în conturile deschise la o unitate bancară din România de către un client al băncii, respectiv o companie înregistrată într-o jurisdicţie offshore.

     

„Începând cu luna august 2021, ulterior dispunerii de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a ridicării măsurii asiguratorii a popririi instituită în perioada 17.03.2015 – 16.08.2021 asupra conturilor companiei înregistrate într-o jurisdicţie offshore, membrii grupului au organizat şi pus în executare un amplu mecanism financiar menit să asigure inducerea în eroare a instituţiei bancare”, se arată în comunicat.

Grupul infracţional organizat a folosit mai multe înscrisuri falsificate cum ar fi mandate şi procuri certificate prin apostilă falsificate în care era atestată calitatea nereală de împuternicit pe conturile societăţii a liderului grupului sau care nu erau apte să justifice din punct de vedere legal, comercial sau economic transferul sau retragerea din conturi a banilor.

„Toate aceste documente au fost menite să justifice formal transferurile de sold/viramentele în conturile pretinşilor prestatori de servicii juridice/financiare. Acţiunile de inducere în eroare a unităţii bancare au fost posibile şi ca urmare a încălcării dispoziţiilor legale prevăzute în Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului şi Regulamentul BNR Nr. 2/2019, privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului care reglementează modalitatea de actualizare a datelor clienţilor în evidenţele unităţilor bancare, prin acceptarea de informaţii nereale şi înscrisuri falsificate, în contextul în care era evident caracterul incomplet, contradictoriu şi neclar al acestora”, se mai arată în comunicat.

Grupul infracţional organizat a indus astfel în eroare unitatea bancară din România şi a determinat factorii de decizie ai acesteia să aprobe în lunile noiembrie şi decembrie 2021 plăţi în valoare totală de 70.156.151,72 lei, din conturile clientului băncii în conturile membrilor grupului infracţional organizat sau în alte conturi controlate de aceştia.

„Ulterior, sumele obţinute au fost supuse unui amplu proces de spălare a banilor, fondurile obţinute prin mijloace frauduloase din conturile firmei offshore fiind împărţite şi transmise către mai multe conturi bancare, operaţiune urmată de retragerea de sume în numerar, cumpărarea unor imobile sau autoturisme de lux, plata creditelor/creditarea companiilor unde membrii grupului sau apropiaţi ai acestora erau acţionari, acordarea unor împrumuturi fictive unor persoane fizice de cetăţenie română, moldoveană, ucraineană şi rusă, precum şi transferuri cu o valoare neobişnuit de mare în raport cu obiectul tranzacţiilor (de exemplu, contracte de cesiune părţi sociale cu o valoare nominală de 50 de lei în schimbul sumei de aproximativ 3.390.000 USD, antecontracte de vânzare - cumpărare)”, mai arată sursa citată.

La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi duse la audieri 11 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfăşurarea activităţilor infracţionale.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite