Un asteroid cu un diametru de un kilometru va trece duminică pe lângă Pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Un asteroid cu diametrul de mai puţin de un kilometru va trece, duminică, pe lângă planeta noastră, la peste două milioane de kilometri distanţă, fără risc de coliziune, au transmis specialiştii de la NASA, potrivit AFP.

Numit 2001 FO32, asteroidul se va apropia la peste cinci ori distanţa dintre Pământ şi Lună, neexistând pericol de coliziune cu Terra, cel puţin pentru secolele ce vor urma, scrie Digi24, citând Agerpres.

Asteroidul va trece în apropiere de Pământ la o viteză de 124.000 km/h, "mare repede decât majoritatea corpurilor cereşti care trec în apropierea Terrei", potrivit NASA.

Conform sursei citate, evenimentul din 21 martie le va oferi astronomilor o oportunitate de a înţelege mai precis mărimea, factorul albedo al asteroidului (cât de strălucitoare este suprafaţa acestuia), dar şi informaţii în legătură cu compoziţia acestuia

2001 FO32, care nu este la prima sa vizită, ar trebui să treacă cel mai aproape de planetă noastră la ora 16:02 GMT, când se va afla la o distanţă de 2.016.158 km de Terra, reprezentând de cinci ori distanţă Pământ-Lună.

Totuşi, în termeni astronomici, distanţa este una mică. De aceea, 2001 FO31 a fost catalogat drept "asteroid potenţial periculos". CNEOS calculează orbite foarte precise pentru obiectele aflate în apropierea Pământului (NEOs), pentru a ajuta Oficiul de Coordonare al Apărării Planetare al NASA, pentru a reuşi să caracterizeze cu acurateţe orbita fiecărui NEO, cu scopul de a calcula eventualele riscuri pe termen lung.

În timpul călătoriei sale, 2001 FO32 va ocoli Pământul cu o viteză de aproximativ 124.000 km/h - mult mai rapid decât majoritatea asteroizilor care trec pe lângă Pământ. Motivul vitezei neobişnuite a asteroidului este orbita sa în jurul Soarelui, care este foarte înclinată şi alungită, formând un unghi de 39 de grade faţă de planul orbital al Pământului. 

Sursa citată menţionează că, pe această orbită asteroidul ajunge mai aproape de Soare decât de Mercur (la periheliu) şi respectiv de două ori mai departe de Soare decât Marte (la afeliu). Asteroidul completează o orbită odată la 810 zile.

Peste 95% din asteroizii de mărimi similare, sau mai mari decât 2001 FO32, care au trecut pe lângă Pământ, au fost descoperiţi, urmăriţi şi catalogaţi. Niciunul dintre asteroizii mari din catalog nu prezintă risc de impact cu Pământul pe durata secolului următor. 

Sursa citată menţionează că eforturile pentru a descoperi toţi asteroizii care pot reprezenta un pericol pentru Pământ continuă. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite