Ucraina foloseşte mine inteligente contra tancurilor ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO bulgarianmilitary.com
FOTO bulgarianmilitary.com

Ucraina continuă să primescă de la occidentali sisteme moderne de armament, între care şi mine antitanc inteligente. Astfel, în afară de sutele de lansatoare antitanc portative sau sisteme antiaeriene cu rază scurtă de acţiune, la miliarii ucraineni au ajuns şi mine antitanc de diferite tipuri din stocurile Bundeswehr.

Concret, potrivit spiegel.de, Ucraina a primit în ultima perioadă mai multe tranşe de echipamente şi muniţie din Germania. Ajutoarele germane au cuprins, între altele, 2.450 de lansatoare antitanc portative RGW-90, 1.600 de mine antitanc cu acţiune orizontală DM-22 şi 3.000 de mine antitanc săritoare cu schije DM-31.

Minele DM-22 sunt destinate lovirii din lateral a unui vehicul ţintă cu ajutorul unui proiectil cumulativ, arată monitorulapararii.ro. Pot fi utilizate ca mine de ambuscadă sau în locurile în care solul sau suprafaţa drumului nu permite îngroparea sau camuflarea minelor antitanc clasice.

Unde sunt utilizate  

Avantajele acestor arme antitanc sunt multiple. Astfel de mine antitanc se pretează atât pentru misiunile executate de forţele pentru operaţii speciale în adâncimea dispozitivului inamic, cât şi în apărare pentru interzicerea unor direcţii. În plus, pot fi dispuse în cadrul barajelor de obstacole antitanc pentru întârzierea, fixarea şi stoparea înaintării unităţilor de tancuri şi mecanizate inamice.  

Sistemul antitanc este reutilizabil şi poate fi instalat în poziţie de luptă în câteva minute când situaţia o impune. Modul de utilizare este mai simplu comparativ cu minele antitanc convenţionale. DM-22 este declanşată de un senzor acustic în momentul în care detectează zgomotul unui motor de vehicul.  Este lansat un proiectil cu o încărcătura de 1,4 kg care loveşte vehiculul-ţintă în partea laterală unde blindajul este mai slab. Raza de acţiune a armei este de cel mult 40 de metri, dar în variantele mai recente aceasta poate ajunge şi la 100 de metri. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite