Trupul neînsufleţit al regizorului Ion Cojar va fi depus în foaierul TNB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupul neînsufleţit al regizorului Ion Cojar va fi depus în foaierul TNB
Trupul neînsufleţit al regizorului Ion Cojar va fi depus în foaierul TNB

Corpul neînsufleţit al regizorului Ion Cojar va fi depus, miercuri, în foaierul Sălii Mari a TNB, între orele 10- 13, înhumarea urmând să aibă loc la cimitirul Sf. Vineri, anunţă reprezentanţii Teatrului Naţional Bucureşti.

Ion Cojar a fost "un regizor proeminent, un distins pedagog şi animator al teatrului românesc", se arată într-un comunicat al instituţiei. "Colegii din TNB care l-au avut alături în calităţile sale de artist, de profesor şi de director îi resimt dispariţia ca pe o imensă pierdere. Autor, de-a lungul unei cariere de aproape şase decenii, a peste o sută de spectacole, Ion Cojar, regizor cu o extrem de vastă cultură şi cu un gust artistic rafinat, impecabil, a ştiut şi a reuşit întotdeauna să creeze pe scenă atmosferă, să transmită stare, să dezvolte un univers. (...) Sub bagheta sa, TNB a cunoscut unii dintre cei mai faşti ani ai istoriei sale", se precizează în document.

Actorul şi regizorul Ion Cojar a încetat din viaţă, în dimineaţa zilei de duminică, la vârsta de 78 de ani, la spitalul "Profesor Dr. Agrippa Ionescu" din Capitală, unde era internat de mai multe luni.

"Este o mare pierdere pentru toţi oamenii de teatru din România. Ion Cojar, ca profesor, a format foarte multe generaţii de actori şi regizori.  Senzaţia imediată este că a plecat mult prea repede dintre noi", a declarat pentru NewsIn actorul Florin Zamfirescu. Moartea "celui mai mare teoretician al teatrului pe care l-am avut"  este o mare pierdere pentru tot teatrul românesc, a spus şi actorul Dan Puric, care ar fi urmat să joace în stagiunea 2009-2010 în piesa regizată de Ion Cojar la Teatrul Naţional Bucureşti, "Idolul şi Ion Anapoda". "Pentru teatru, el este cel care a ţinut zona de ştiinţa teatrului la cel mai înalt nivel", a adăugat Dan Puric.

Născut pe 9 ianuarie 1931, Ion Cojar a urmat cursurile Facultăţii de Regie şi Teatru a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Până în  2000, a fost profesor universitar la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti. În perioada 1969-1972, a fost director la Teatrul Mic, iar între 1997 şi 2001 a condus Teatrul Naţional Bucureşti. A primit premiul Uniter pentru întreaga carieră, în 1996.

În 2001, Ion Cojar a fost decorat cu Ordinul Steaua României în gradul de ofiţer.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite