Traficanți de migranți, prinși de DIICOT. Cum erau tranportați cetățenii afro-asiatici. „Ambele modalități au presupus risc de asfixiere”

0
Publicat:

O grupare de traficanți de migranți, formată din români și arabi, a fost destructurată de DIICOT. Procurorii, împreună cu ofiţeri de la Poliţia de Frontieră pun în aplicare, joi dimineaţa, 29 de mandate de percheziţie domiciliară în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Argeş, Dâmboviţa, Constanţa, Buzău şi Braşov.

Migranți ilegali FOTO Poliția de Frontieră/ Arhivă
Migranți ilegali FOTO Poliția de Frontieră/ Arhivă

Percheziții similare au loc și pe teritoriul Germaniei, vizând activitatea aceluiaşi grup infracţional organizat.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în luna aprilie 2022, pe teritoriul României a fost constituită o grupare format din cetăţeni români şi arabi, având ca scop comiterea infracţiunii de trafic de migranţi, în vederea obţinerii în mod facil a unor importante sume de bani. Grupul a acţionat până în prezent.

Membrii grupării au identificat migranţi de origine afro-asiatică care voiau să ajungă în ţările din vestul Europei, în special în Germania.

Cum erau transportați migranții

Ulterior, transportul acestor migranţi era realizat pe două segmente. În primă fază, migranţii erau preluaţi din Bulgaria, trecuţi ilegal în România şi transportaţi în zona Timişoara - Arad. După ce erau cazaţi pentru o zi, maxim două pe teritoriul României, migranţii erau îmbarcaţi în alte autovehicule, cu care erau transportaţi spre ţările din vestul Europei, în special în Germania, fiind trecuţi ilegal prin punctele de trecere a frontierei în Ungaria.

Migranţii erau transportaţi de către şoferi în dube fie ascunşi în spaţiul de dormit situat deasupra cabinei şoferului, fie în compartimentul de marfă.

În compartimentele de marfă erau confecţionate locaşuri speciale din lemn, creându-se spaţii mici şi improprii, în care se introduceau până la 27 de persoane. Locaşurile respective erau apoi mascate de lăzi cu legume şi fructe.

Ambele modalităţi de ascundere au presupus un risc de asfixiere al migranţilor foarte ridicat, în cabina de dormit cu o suprafaţă de aproximativ doi metri pătraţi erau introduşi 5-6 migranţi. În plus, luând în considerare modul în care aceştia au fost transportaţi, fără niciun sistem de siguranţă, îngrămădiţi unul peste altul, viaţa migranţilor a fost pusă în permanenţă în pericol pe durata transportului. Plata pentru transportul migranţilor a fost realizată prin intermediul sistemului Hawala, migranţii plătind în jur de 5.000 de euro/persoană pentru a ajunge din România în ţările de Vest, în principal Germania, explică DIICOT.

Pe parcursul urmăririi penale au fost documentate 13 transporturi care sunt cercetate de către autorităţile române. De asemenea, au fost identificate alte două transporturi, care sunt investigate de către autorităţile germane.

La sediul DIICOT - Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, peste 35 de persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfăşurarea activităţilor infracţionale.

Pe parcursul urmăririi penale, procurorii DIICOT au cooperat cu autorităţile judiciare din Bulgaria, Ungaria şi Germania. Activităţile au beneficiat de suportul EUROPOL, care a facilitat schimbul de informaţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite