Tone de articole pirotehnice confiscate de poliţişti. Când este interzisă utilizarea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul acţiunilor naţionale desfăşurate în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru a preveni şi combate evenimentele negative Poliţia Română a indisponibilizat luni şi marţi aproximativ 4 tone de articole pirotehnice, de la persoanele fizice şi juridice. Poliţiştii reamintesc în ce situaţii nu este permisă utilizarea lor şi care sunt categoriile strict interzise.

Poliţia Română anunţă că în perioada sărbătorilor de iarnă, au loc mai multe acţiuni naţionale de control pentru a preveni şi de combate evenimentele negative (precum răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) care pot apărea în urma nerespectării prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice.

Astfel doar marţi, 29 decembrie, cu ajutorul poliţiştilor de la Arme din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ilfov şi de la Poliţia Oraş Chitila, au fost depistate două persoane care transportau ilegal articole pirotehice, în urma unor opriri în trafic, potrivit unui comunicat al Poliţiei Române. 

În primul caz, un bărbat conducea un automobil încărcat cu aproximativ 950 kg de articole pirotehnice, din categoria F2, a fost prins în flagrant delict, în trafic, în oraşul Chitila, iar materialele i-au fost confiscate pentru care nu a putut prezenta documente justificative. De altfel bărbătul avea la el şi 57.000 de lei, pentru care nu a putut face dovada provenienţei. Poliţiştii cred că banii ar fi fost obţinuţi din vânzarea fără drept de articole pirotehnice.

Şi tot pe teritoriul localităţii Chitila, o altă persoană a fost prinsă în timp ce transporta 1.700 kg. de articole pirotehnice din categoria P1, F2, F3 si F4. Acesta ar fi prezentat 4 facturi fiscale, dar poliţiştii i-au ridicat materialele pirotehnice având suspiciuni că cele înscrise în acte nu corespund adevărului.

Iar poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud au depistat ieri, 28 decembrie, în urma unei opriri în trafic, aproape o tonă de articole pirotehnice, în valoare totală de 44.000 de lei, conform unui comunicat al Polliţiei Române.

Acţiunea a avut loc în municipiul Bistriţa, unde un tânăr, angajat al unei societăţi comerciale autorizate, din Timiş, care transporta 1.478 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile F1, F2, F3, F4 şi P1, a fost oprit în trafic de către poliţişti. Ulterior, materialele pirotehnice descoperiate au fost indisponibilizate în vederea confiscării, deoarece tânărul nu deţinea calitatea de pirotehnician şi nu a putut prezenta documente de însoţire a mărfii.

   

Acţiunile au loc sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Categorii de articolelor pirotehnice interzise

De altfel, Poliţia Română reaminteşte că din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile:

  • F2, F3 şi F4,
  • a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) 
  • a altor articole pirotehnice din categoria P2 (care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni).

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Când nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice:

a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.

d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţiile deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite