Două ONG-uri LGBT acuză Poliţia Română de tortură. Povestea nefardată a celui mai complicat scandal dintr-un autobuz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Poliţia Română / Facebook
Imagine: Poliţia Română / Facebook

O plângere penală pentru purtare abuzivă şi tortură a fost depusă împotriva Poliţiei Române de către Accept, după ce o persoană de 25 de ani, fără adăpost, care se prezintă a fi transgender, a fost agresată de poliţişti în timpul imobilizării. Asociaţia Accept spune că poliţiştii au acţionat violent faţă de „o femeie transgender romă instituţionalizată”, Poliţia Capitalei arată că „persoana reclamată” i-a înjurat şi a încercat să îi lovescă.

Două versiuni total diferite au apărut în spaţiul public, după incidentul care a avut loc în data de 20 decembrie, într-un autobuz, între staţiile „Aviatorilor” şi „Gara Băneasa”.

Poliţia Capitalei arată că oamenii legii au fost chemaţi de călători pentru a aplana un scandal dintr-un autobuz, iar în momentul intervenţiei unul dintre cei implicaţi  în conflict a încercat să îi lovească.

„În data de 20.12.2020, în jurul orei 17.00, poliţişti din cadrul Secţiei 2 şi jandarmi, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au fost sesizaţi de călătorii dintr-un autobuz că o persoană aduce injurii persoanelor din maşină şi are un comportament neadecvat.Unul dintre poliţişti a urcat în autobuz, iar persoană reclamată de către ceilalţi călători a continuat să înjure şi a încercat să îl lovească pe poliţist. Bărbatul în cauză, în vârstă de 25 de ani, a fost imobilizat şi condus la secţia de poliţie”, a declarat Diana Sarca, oficialul Poliţiei Capitalei, pentru Realitatea Tv. 

Video: cum au acţionat poliţiştii

Momentul imobilizării a fost filmat de unul dintre călători. În imagini se poate observa cum poliţiştii îl trântesc la pământ pe tânărul fără adăpost. (n.r. - Atenţie, limbaj nepotrivit)

VIDEO

Două organizaţii pentru dreputrile  minorităţilor sexuale condamnă modalitatea în care poliţiştii bucureşteni au ales să intervină şi au depus plângere penală împotriva Poliţiei Române.

Plângere penală pentru tortură şi purtare abuzivă

Accept şi MozaiQ spun că tânărul fără adăpost condus la secţie de către poliţişti este, de fapt, „o femeie transgender romă instituţionalizată”.

Persoana respectivă – despre care cele două organizaţii pentru drepturile minorităţilor sexuale spun că se numeşte Anca – ar fi fost victima, nu agresorul în întreaga poveste.

Anca a fost agresată verbal de către trei femei din autobuz doar pentru ca este transgender. 

„Persoana agresată este Anca, o femeie transgender romă instituţionalizată. Ea ne-a povestit că duminică, în jurul orelor 15, conflictul  a început cu injurii transfobe şi homofobe pe care un grup de trei femei cisgender i le-au adresat în staţia STB Aviatorilor. Pentru a evita conflictul, victima a luat un autobuz, dar a fost urmărită de acestea, care au continuat umilirea şi hărţuirea verbală timp de câteva staţii. Nu a existat o altercaţie fizică în mijlocul de transport, dar a fost solicitată intervenţia poliţiei, pentru că Anca s-a apărat verbal în faţa acestei hărţuiri. În staţia STB Gara Băneasa s-a prezentat un echipaj numeros, format din Poliţie şi Jandarmerie, pregătiţi să confrunte marele pericol social: o femeie firavă, care cântăreşte mai puţin de 50 de kilograme”, se arată în comunicatul Accept.

În documentul citat nu există detalii cu privire la modalitatea în care a reacţionat Anca la vederea echipajelor de Poliţie şi Jandarmerie.

Versiunea Ancăi: „Poliţiştii nu au avut răbdare să înţeleagă”

„Anca a fost trasă cu forţa afară din autobuz de un poliţist, trântită la pământ, imobilizată, încătuşată şi băgată cu forţa într-o maşină de poliţie. În drum spre secţie, poliţiştii au făcut numeroase afirmaţii cu caracter transfob şi homofob, precum şi numeroase ameninţări de internare forţată într-un spital de psihiatrie sau legate de viitoare acte de violenţă pe care victima le va suferi odată cu ajungerea ei în secţia de poliţie. De asemenea, Anca susţine că a fost lovită în continuu până când a ajuns la secţie,  unde acţiunile violente şi abuzurile de putere nu doar că nu au încetat, ci au fost imitate de mai mulţi agenţi sau ofiţeri de poliţie, făcându-i-se inclusiv poze de către aceştia în timp ce era umilită”, se arată în comunicatul Accept.

Mai mult – spun reprezentanţii Accept – Ancăi nu i s-a permis să ceară asistenţă şi nu i s-a prezentat niciun motiv pentru care se află la secţie, fiind obligată să semneze, sub ameninţare, trei procese verbale pe care nu i s-a dat voie să le citească.

„M-am simţit umilită de poliţie, neapărată. Nimeni nu mi-a luat apărarea, nimeni nu a zis „de ce o trântiţi aşa, de ce nu staţi de vorbă întâi?”. Poliţistul nu a avut răbdare să înţeleagă de unde a plecat conflictul, adică de la agresiunea verbală la adresa mea ca femeie transgender. M-a durut să văd imaginile filmate şi reportajele din presă, în care autoritatea statului efectiv dă cu mine de pământ. Autorităţile trebuie să aibă un altfel de comportament faţă de oamenii aflaţi într-un conflict, să afle de unde porneşte un conflict şi să apere adevărata victimă”, povesteşte Anca, citată de Accept.

Avocatul Accept Cristinel Buzatu a depus aplângere penală împotriva Poliţiei Române, pentru purtare abuzivă şi tortură.

„Cei mai vulnerabili dintre noi sunt şi cei mai expuşi la abuz. Poliţia, deseori, nu este un aliat al persoanelor vulnerabile la discriminare şi marginalizare, ci perpetuează prejudecăţile majorităţii. Forţele de ordine trebuie să promoveze pacea socială, care nu se poate asigura prin intervenţii în forţă total nejustificate. Din contră, Poliţia Română a fost găsită vinovată în repetate rânduri de purtarea abuzivă şi tortura faţă de persoane vulnerabile”, a declarat avocatul Cristinel Buzatu, citat în comunicat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite