Teodor Mărieş l-a dat în judecată pe Iliescu, cerându-i daune de un milion de ruble ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, l-a dat în judecată pe Ion Iiescu, cerându-i daune de un milion de ruble ruseşti pentru "declaraţii insultătoare cu conţinut calomnios" şi condamnarea la "dezdăunare".

Într-un comunicat al Asociaţiei se scrie că "acest comunicat nu este o glumă de 1 Aprilie, cum ar prefera pârâtul Iliescu Ilici Ion". Potrivit comunicatului, avocaţii Asociaţiei 21 Decembrie 1989, l-au convins pe Teodor Mărieş să-l dea în judecată pe fostul preşedinte al României, Ion Iliescu.

Mărieş, cel care a ieşit de curând din greva foamei, a depus la Secţia civilă a Tribunalului Bucureşti, o cerere de chemare in judecată a lui Ion Iliescu, în care cere instanţei ca fostul preşedinte să fie condamnat la "dezdăunare" pentru "declaraţii insultătoare, cu conţinut calomnios" şi să plătească "1.000.000 ruble.

Conform comunicatului, Vladimir Tismăneanu - membru de onoare al Asociaţiei 21 Decembrie 1989, preşedintele Consiliului ştiinţific al Institutului Monica Lovinescu pentru investigarea crimelor comuniste şi neocomuniste, a spus că "jignirile aduse de Ion Iliescu lui Doru Mărieş" ţin de recuzita propagandistică specifică practicilor bolşevice.

Motivul pentru care Mărieş l-a dat în judecată pe Ion Iliescu este că acesta din urmă a afirmat pe 30 martie că preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, "'nu are nici măcar calitatea de revoluţionar'" el "nefiind pe baricade, aşa cum s-au regăsit mulţi dintre cei care au înfiinţat această Asociaţie".

În acţiunea depusă la instanţă, avocaţii lui Mărieş susţin că " afirmaţiile fostului preşedinte au fost făcute într-un moment în care, după o campanie de protest, Camera Deputaţilor a acceptat să reintroducă pe ordinea de zi şi să voteze cu prioritate, proiectul Legii lustraţiei elementelor din fostul partid comunist şi din aparatul de poliţie politică al defunctului regim ", potrivit Mediafax.

"Curtea Constituţională a mai comunicat ca aş fi terorist juridic, atunci când am condamnat decizia 610/2007 prin care au fragmentat dosarele revoluţiei şi mineriadei favorizându-i pe criminali şi dispreţuind victimele. Dar această Curte n-a îndrăznit să nege participarea mea la evenimentele care au generat apariţia perioadei infracţionale Decembrie 1989 - Iunie 1990; pârâtul însă nu s-a jenat sa profereze la adresa mea, aşa cum am arătat, încercând să-i incite şi pe alţii la preluarea de calomnii la adresa mea", se mai precizează în acţiune.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite