Studenţi italieni, refuzaţi la Medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Examenul a 31 de candidaţi care au fost admişi la Facultatea de Medicină a fost anulat din cauza unei erori de interpretare a legii. Metodologia de admitere pentru viitorii medicinişti a fost interpretată de decanul facultăţii orădene după o căutare pe internet.

Aproape 60 de studenţi italieni s-au înscris la examenul de admitere la Facultatea de Medicină din Oradea pentru sesiunea din luna septembrie. Ei au trebuit să susţină şi un examen de limba română, 22 dintre ei nu au trecut proba, iar cinci nu au promovat la probele de specialitate.

Cei 31 rămaşi au făcut o solicitare către Comisia de examinare de a putea susţine examenul în limba maternă, iar membrii au fost de acord, după cum menţionează rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal.

El a luat însă decizia de a anula examenul „după ce am interpretat legea şi m-am confruntat cu cei de la Ministerul Educaţiei”.

„Au reprezentare în Parlament”

Potrivit rectorului, membrii comisiei au interpretat greşit metodologia privind examinarea studenţilor străini.
„Membrii comisiei au spus că au interpretat greşit metodologia. Aceasta prevede că minorităţile au posibilitatea de a susţine examenul în limba maternă, dar, deşi au reprezentare în Parlament, candidaţii la acest examen nu puteau fi consideraţi minoritate pentru că nu au cetăţenie română”, a precizat Antal.

Preşedintele Comisiei de examinare şi decan al Facultăţii de Medicină, Adrian Marius Maghiar nu îşi asumă nicio vină pentru situaţia creată. “Am intrat în sala de examinare şi studenţii italieni aveau dicţionare pe masă şi le-am spus că nu se poate să apeleze la surse de informaţie. Mi-au spus că vor să dea în limba italiană, dar nu ştiam dacă se poate. Ştiam totuşi că au reprezentare în Parlament, aşa că am considerat că sunt o minoritate”, a precizat Maghiar.

„Am dat un search pe google”

El a adăugat că s-a consultat cu prorectorul universităţii, care l-a îndrumat către metodologie. „Nu ştiam că fac o aşa mare greşeală. Am dat un search pe Google să văd dacă italienii sunt minoritate. Dacă românii pot da în limba lor maternă examenul, italienii, care sunt şi ei membri ai comunităţii europene, de ce să nu aibă acelaşi drept?”, a mai spus decanul.

Un an pe tuşă

În prezent, cei 31 de studenţi italieni nu au altă alternativă decât să aştepte următoarea sesiune de admitere la Facultatea de Medicină. „Am făcut o solicitare către Ministerul Educaţiei pentru a aproba o altă sesiune de examinare pentru aceşti studenţi, tocmai pentru a le da încă o şansă. Mi s-a răspuns negativ”, a declarat rectorul Universităţii Oradea. Cornel Antal a mai precizat că va trage la răspundere membrii comisiei vinovaţi de situaţia creată.

image

Nu ştiam că fac o aşa mare greşeală. Am dat un search pe Google să văd dacă italienii sunt minoritate. Dacă românii pot da în limba maternă examenul, italienii de ce să nu aibă acelaşi drept?

image


Adrian Maghiar,
decan

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite