Specialiştii maghiari lucrează la o nouă „Istorie a secuilor“. Manualul din care copiii secuilor învaţă că românii le-au fost slugi devine „carte de lectură”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Etnicii maghiari visează la autonomie    FOTO: Adevărul
Etnicii maghiari visează la autonomie    FOTO: Adevărul

Manualul auxiliar folosit la materia opţională de istorie a secuilor, despre care specialiştii au spus că-i învaţă pe copii că românii le-au fost „slugi“, va fi reeditat sub forma unei „cărţi de lectură” pentru publicul larg, însă fără modificări de fond, spun autorii. Specialiştii maghiari susţin că se lucrează acum la o nouă „Istorie a secuilor”, mai „detaliată”, ”calea de ieşire din acest impas”.

După controversele din primăvară pe textele din manualul auxiliar „Istoria secuilor“, apărut anul trecut la iniţiativa Consiliului Judeţean Harghita ca material auxiliar pentru materia opţională cu acelaşi nume predată la clasele a VI-a şi a VII-a în şcolile în limba maghiară, acesta va fi reeditat ca o carte de lectură pentru publicul larg.

Însă modificările care vor fi făcute sunt mai mult de formă, mai exact de corectare a unor formulări nefericite, autorii susţinând că nu se vor aduce modificări de fond conţinutului noului material, menit de această dată să informeze mai degrabă decât să educe ştiinţific.

„Adevărul“ a prezentat, în luna martie, o analiză realizată de istoricii români, care acuză faptul că abundă în inexactităţi şi falsuri istorice. Concret, istoricul Marius Diaconescu a explicat că acest ghid îi învaţă pe elevi că românii le-au fost „slugi“ şi că în timpul Primului Război Mondial armata română a devastat şi a jefuit magazinele şi casele secuilor. Ca atare, acesta a tras un semnal de alarmă în privinţa manipulării la care sunt supuşi copiii care învaţă după acest manual.

Şi rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, istoricul Ioan Aurel Pop, s-a declarat îngrozit atunci de inexactităţile istorice pe care le conţine cartea, mergând până la sesizarea Academiei Române.

Linişte publică şi bani din noul volum

Autorii manualului, vândut deja în peste 30.000 de exemplare, au organizat, marţi, la sediul Consiliului Judeţean Harghita, o dezbatere la care au fost invitaţi să îşi spună părerea despre ”Istoria secuilor” mai mulţi profesori de specialitate din judeţ, în ideea încheierii controversei care planează asupra ghidului. Majoritatea profesorilor de Istorie prezenţi la forum au afirmat că actuala ediţie a manualului este mai potrivită studiului la cercurile elevilor, aşadar în afara orelor de clasă.

manual istorie secui FOTO Adevarul

Coperta auxiliarului care ar putea fi reeditat, şi apoi tradus în română, până anul viitor

”Eu văd că ar fi mult mai bine să fie o carte pentru activităţile la cercurile de elevi, este mult mai bine dacă este studiată în jurul unor subiecte care se leagă şi de istoria localităţii sau de istoria comunităţilor locale. Eu cred că asta este importanţa acestei cărţi, şi nu să fie o materie", a spus prof. Csog Samu, de la şcoala generală din Sânsimion, citat de Mediafax.

”Deocamdată vorbim despre reeditarea şi traducerea acestei variante. Sper că ediţia a doua a volumului o să apară până la sfârşitul acestui an, în limba maghiară. Traducerea ar putea apărea în cursul anului 2014, dar încă ne aflăm în căutarea unui traducător de specialitate ca să nu intrăm iarăşi în discuţii pe baza unei traduceri greşite. Reeditarea cărţii se desfăşoară sub coordonarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, instituţie subordonată Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, iar costurile aferente reeditării sunt asigurate de această instituţie, dar nu vom cheltui bani publici, având în vedere că aceste cărţi vor fi vândute la un preţ al pieţei şi toţi banii cheltuiţi vor fi recâştigaţi, chiar preconizăm un venit important, peste cheltuieli, cum a fost şi în cazul manualului alternativ”, a declarat pentru Adevărul Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita.

”Naraţiunea istorică rămâne aceeaşi”

În ceea ce priveşte conţinutul noului volum, care va fi ulterior tradus, lectorul universitar Hermann Gusztav Mihaly, de la Universitatea ”Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, un alt autor al manualului "Istoria secuilor", spune că ”nu va suferi modificări foarte de fond”.

”Vor fi modificări în terminologie, în prezentarea ilustraţiilor, poate la subtitlu”, explicând că ”naraţiunea istorică rămâne aceeaşi”. ”E o idee să se despartă în cele ce urmează cele două funcţii, funcţia didactică, de material auxiliar, de funcţia de lectură sau popularizare a istoriei secuilor. La aceste aspecte se va lucra”, referindu-se şi la ”expresii tehnice din lexicul istoric care au fost traduse destul de eronat”, cum este termenul de ”sclav”, care a încins spiritele în primăvară.

Lectorul a mai declarat pentru Adevărul că a primit propuneri de modificare doar de la istorici unguri, nu şi de la cei români, excepţie făcând analiza istoricului Marius Diaconescu, nimic însă de la vreo instituţie a statului, nici Ministerul Educaţiei, nici Academia Română.

De altfel, Marius Diaconescu s-a declarat sceptic în privinţa schimbării conţinutului noului volum de istorie a secuilor, care ar putea fi pe tarabe, în maghiară, chiar de la finele acestui an.

”Ideea de a publica noua carte în limba română este salutară, dar nu mă aştept să facă modificări radicale. Noi nici nu a cerut să fie retras manualul acela de pe piaţă, ci să nu fie folosită istoria ca un instrument de manipulare a copiilor. O astfel de carte trebuie să vadă istoria Transilvaniei echilibrat, să nu denigreze niciuna dintre etnii, nici românii, nici secuii, nici saşii”, este de părere istoricul, care ar fi vrut să fie consultaţi şi istoricii români pentru noua ”carte de lectură”. 

O nouă ”Istorie a secuilor”, în lucru

Lectorul universitar Hermann Gusztav Mihaly a declarat că, odată cu republicarea noii variante a ghidului ”Istoria secuilor”, ”vrea să încheie cât mai curând acest capitol”, susţinând şi care este ”calea de ieşire din acest impas”: o nouă istorie a secuilor care să pună ordine în fapte.

”Un alt colectiv de istorici, din care fac şi eu parte, membri ai mai multor centre de cercetare, lucrează la o variantă mai detaliată a istoriei secuimii, un fel de sinteză. Însă publicarea unui astfel de volum va dura, nu vorbim de anul viitor”, a explicat istoricul.

Acesta a adăugat că este vorba de o iniţiativă separată de reeditarea anunţată de Consiliul Judeţean Harghita. ”Este un alt editor, sunt alţi autori, eu sunt singurul din colectivul care a realizat auxiliarul de istorie a secuilor”, a spus Hermann Gusztav Mihaly, menţionând că nu sunt implicaţi nici aici istoricii români.

Istoricul Marius Diaconescu susţine că ar fi fost bine-venită şi o consultare a românilor pe acest subiect, fiind totuşi de acord, asemenea istoricului maghiar, că o comisie mixtă nu ar putea să cadă de acord asupra unei versiuni comune.

”Ceea ce vreau să le transmit este să se documenteze mai bine pentru perioada 1916-1930, să studieze arhivele, să nu se axeze pe legende, pentru că acolo au carenţe. Dacă în ceea ce priveşte evul mediu au carenţe de limbaj, pentru perioada de după Primul Război Mondial e nevoie de documentare serioasă”, a explicat Diaconescu.


Manualul de „Istoria secuilor“ va fi reeditat, ca o carte de lectură pentru publicul larg

Manualul „Istoria secuilor“, apărut anul trecut la iniţiativa Consiliului Judeţean Harghita ca materie opţională pentru clasele a VI-a şi a VII-a în şcolile cu predare în limba maghiară, va fi reeditat ca o carte de lectură pentru publicul larg, au anunţat marţi, la Miercurea Ciuc, autorii volumului, potrivit Mediafax.

Manualul „Istoria Secuilor“, scris de la Budapesta

Unul dintre autorii manualului după care copiii secuilor învaţă că românii le-au fost slugi este membru al Academiei din Ungaria. Istoricul Pál-Antal Sándor susţine că lucrarea nu conţine informaţii exagerate.

Copiii secuilor învaţă la istorie că românii le-au fost slugi

Manualul de istorie a secuilor adresat copiilor din clasele a VI-a şi a VII-a, lansat în septembrie 2012, îi învaţă pe copii că românii le-au fost „slugi“, şi că în timpul Primului Război Mondial armata română a devastat şi jefuit magazinele şi casele secuilor.

Manualul „Istoria secuilor“, la judecata Academiei Române

Academia Română ar putea lua în discuţie luna aceasta conţinutul cărţii de „Istoria secuilor”, din care elevii claselor a VI-a şi a VII-a, din judeţele Harghita şi Covasna, învaţă că românii le-au fost slugi secuilor. 

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite