Spania, Portugalia şi Olanda au intrat în zona roşie, iar Grecia în zona galbenă. Ce trebuie să facă persoanele nevaccinate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
carantina covid

Spania, Portugalia şi Olanda au intrat în zona roşie, în timp ce Grecia a intrat în zona galbenă, începând de la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, potrivit deciziei de joi a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care a actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat.

Când se instituie carantina pentru cei care vin din aceste ţări şi ce documente trebuie să prezinte

Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 nu trebuie să stea în carantină la sosirea în România din state aflate pe lista roşie sau pe cea galbenă.

Lista actualizată a statelor cu risc epidemiologic ridicat a intrat în vigoare în 18 iulie, la ora 00.00.

Astfel, de la mizeul nopţii, Spania, Portugalia şi Olanda au intrat pe lista roşie, iar Grecia a trecut de pe lista verde pe cea galbenă, din cauza creşterii numărului de cazuri de COVID-19.

Principalele modificări în încadrarea statelor în cele trei zone în noua clasificare, valabilă din 18 iulie:

- în zona roşie au intrat Spania, Portugalia, Olanda, Andorra, Georgia şi Malaysia; Marea Britanie se menţine pe lista roşie

- în zona galbenă au intrat:

din zona roşie, în urma scăderii incidentei: Uruguay şi Paraguay;

din zona verde, în urma creşterii incidenţei: Grecia, Luxemburg, Gibraltar, Kazahstan, Insulele Feroe şi Libia;

- în zona verde au intrat: Zambia, Guyana şi Bahrain.

LISTA INTEGRALĂ POATE FI CONSULTATĂ AICI

Când se instituie carantina pentru cei care vin din statele aflate în zona roşie sau galbenă

La sosirea din state aflate în zona roşie sunt scutite de carantină doar persoanele care sunt vaccinate împotriva COVID-19. Restul persoanelor nevaccinate intră în carantină.

La sosirea din state aflate în zona galbenă sunt scutite de carantină persoanele care sunt vaccinate împotriva COVID-19 sau care prezintă un test PCR negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte sau dovada trecerii prin boală.

La sosirea în România din zona verde nu există nicio restricţie.

Sâmbătă, a fost aglomeraţie la vama Makaza, la ieşirea din Grecia spre Bulgaria, unde, potrivit Digi 24, sute de români au aşteptat să treacă graniţa pentru a se întoarce în ţară. Mulţi dintre ei şi-au scurtat sejurul pentru că, începând din această noapte, Grecia intră în zona galbenă, iar cei care se întorc de acolo trebuie să intre în carantină dacă nu sunt vaccinaţi sau nu prezintă un test PCR negativ sau dovada trecerii prin boală.

Formular de triaj COVID la intrarea în România

La intrarea în România, toate persoanele trebuie să completeze un formular de triaj COVID care trebuie predat apoi unui reprezentant DSP aflat pe aeroport sau la punctul de frontieră.

Formularul poate fi completat online şi descărcat aici

Primul pas este completarea numărului de telefon, la care va fi primit un sms cu un cod unic de validare pentru a putea completa formularul. Informaţiile care trebuie completate în formularul de triaj necesar la intrarea în România sunt: nume, prenume, CNP, data naşterii, ţara din care vine persoana respectivă.

Formularul de triaj este de fapt o declaraţie prin care persoana respectivă ia la cunoştinţă dacă trebuie să stea în izolare sau carantină, iar în acest caz trebuie să menţioneze adresa în care va sta în această perioadă.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite