Soluţia patronului brutăriei din Ditrău: Tot victimele rasismului vor fi pedepsite. Ce se va întâmpla cu cei doi muncitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei doi muncitori din Sri Lanka i-au pus „pe jar” localnicii din Ditrău.
Cei doi muncitori din Sri Lanka i-au pus „pe jar” localnicii din Ditrău.

Proprietarul brutăriei din Ditrău - cel care a angajat doi bărbaţi din Sri Lanka, fapt care a inflamat spiritele în comună -  s-a oferit să îi mute pe cei doi din procesul de producţie a pâinii, spunând că aceştia vor fi doar ajutoare.

Patronul mai spune că întotdeauna cei care au muncit au fos plătiţi, inclusiv pentru orele suplimentare, şi că îi aşteaptă pe cei care au avut nemulţumiri, pentru clarificarea problemelor. Aceasta, în condiţiile în care mai mulţi angajaţi ai brutăriei s-au plâns că nu sunt plătiţi în conformitate cu orele lucrate şi că nu sunt bine trataţi, transmite Digi 24.

Patronul brutăriei i-a invitat pe cei care vor să se angajeze să meargă la el. „Ne angajăm ca orice decizie importantă în ce priveşte firma noastră să fie făcută publică înainte de luarea ei”, a scris el.

Bărbatul a precizat că cei doi muncitori din Sri Lanka au fost angajaţi cu forme legale.

El le-a mai scris localnicilor că în două săptămâni, de când a început scandalul, „aproape că a pierdut munca de 10 ani” de la brutărie.

Primarul din Ditrău, Puskas Elemer, a vorbit la Digi24 despre concluziile şedinţei la care au participat aproximativ 300 de oameni.

Întrebat de soarta celor doi singalezi, edilul a răspuns: „Soarta lor depinde de angajator, degeaba mă întrebaţi pe mine”.

Edilul a susţinut că, de fapt, problema oamenilor este legată în primul rând de condiţiile de lucru din brutărie.

„Mulţi oameni şi-au exprimat părerile despre munca lor în brutărie, s-a văzut că problema nu este cu cei doi muncitori angajaţi din Sri Lanka, ci cu comportamentul şefului brutăriei cu angajaţii. Oamenii au plecat paşnic acasă. Am promis că vom face luni o petiţie către brutărie, eu voi mediatiza această problemă şi vom depune petiţia la brutărie, cu cerinţa de a schimba munca lor la brutărie. Sunt mulţi oameni care s-ar întoarce, dacă s-ar schimba condiţiile”, a spus primarul Puskas Elemer la Digi24.

Totuşi, au fost mai mulţi oameni care, în timpul şedinţei au susţinut că imigranţii pot provoca probleme.

Conflictul a început după ce aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău, în frunte cu preotul romano-catolic, Bíró Károly, s-au adunat, miercuri, în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri-Lanka. Oamenii susţineau că ă le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”, care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa.

Proprietarii de locuinţe unde au fost cazaţi cei doi muncitori au primit ameninţări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceştia la Gheorgheni.

Puskás Elemér, primarul comunei Ditrău, a declarat la Digi24 că va încerca să joace rolul de mediator în acest scandal. „Eu cred că cea mai mare problemă e dezinformarea pentru că cei doi brutari anagajaţi legal au fost confundanţi cu imigranţi. Comunitatea noastră e mai conservativă şi nu prea îi acceptă pe cei care vin din afara ţării, mai ales cu piele de culoare”, a spus primarul.

Ulterior, tot la Digi24, primarul Puskás Elemér a declarat că cei doi migranţi ar fi, de fapt, victime colaterale într-un scandal mai vechi între patronul brutăriei şi mai mulţi localnici.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite