Sindicaliştii anunţă o tentativă de omor la Penitenciarul Gherla. Un deţinut periculos a încercat să înjunghie un ofiţer cu un ciob de oglindă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
inchisoare

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) anunţă, marţi, o tentativă de omor la Penitenciarul Gherla, unde un deţinut periculos a încercat să înjunghie un ofiţer cu un ciob de oglindă. Evenimentul s-a întâmplat înainte de Crăciun, iar deţinutul a ameninţat şi înjurat şi personalul medical care a încercat să-i acorde primul ajutor.

FSANP  anunţă, marţi, printr-un comunicat de presă, o tentativă de omor la Penitenciarul Gherla.  

„În data de 23.12.2021, deţinutul Cristian Stoica a încercat să-l înjunghie pe şeful de secţie cu un cuţit improvizat şi un ciob provenit de la o oglindă. Deţinutul este condamnat la o pedeapsă de 7 ani şi 3 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată, fiind clasificat în categoria deţinuţilor care prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului”, au transmis sindicaliştii.  

Potrivit acestora, deţinutul a bătut insistent în uşa camerei de deţinere pe motiv că doreşte să se mute la o altă cameră de deţinere.  

„În momentul în care a fost deschisă uşa de la camera de deţinere, de către supraveghetorul de serviciu,  deţinutul a încercat, prin grilajul de la uşă, să-l înjunghie pe şeful de secţie cu un ciob provenit de la o oglindă. Asupra deţinutului a fost descoperit şi un cuţit improvizat dintr-o coadă de lingură metalică. Anterior producerii  tentativei de omor, şeful de secţie a fost scuipat, înjurat şi ameninţat prin grilajul camerei de de către deţinutul Cristian Stoica. La nivelul Penitenciarului Gherla se cunoaşte că deţinutul Cristian Stoica este unul dintre cei mai agresivi condamnaţi”, au mai transmis sindicaliştii.  

Aceştia anunţă că au intervenit membrii echipei operative speciale, deţinutul fiind dus apoi la cabinetul medical pentru îngrijiri, întrucât prezenta urme de sânge pe faţă.  

„La cabinetul medical, deţinutul Cristian Stoica a adresat ameninţări personalului medical.Este de notorietate că sectorul operativ al Penitenciarului Gherla este lipsit de coordonare şi implicare din partea factorilor decizionali. Lipsa de profesionalism şi curaj a ofiţerilor din cadrul sectorului siguranţa deţinerii şi regim penitenciar din Penitenciarul Gherla, care tolerează comportamentele dezadaptative ale deţinuţilor, a condus la producerea unor evenimente negative majore (agresiuni, ameninţări ale angajaţilor de către deţinuţi, tentative de evadare ca în filme etc). La una dintre cele mai importante activităţi din penitenciar (apelul deţinuţilor) supraveghetorii intră în camerele de deţinere cu capul în pământ ca să nu-şi întâlnească privirile cu ale deţinuţilor de teamă să nu fie jigniţi, ameninţaţi”, susţin sindicaliştii. 

Potrivit acestora, în zadar agenţii întocmesc rapoarte de pedepsire împotriva deţinuţilor pentru încălcarea legii şi regulilor în penitenciar, „dacă factorii de conducere ai sectorului operativ anulează în mod dubios rapoartele, încurajând în acest fel comportamentul deţinuţilor”.  

„Practic, deţinuţii nu sunt reabilitaţi pentru societate, existând probabilitatea ca, odată liberaţi, să comită alte infracţiuni. Anterior producerii incidentului, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a fost informată cu privire la toate evenimentele negative petrecute la Penitenciarul Gherla, însă nu a dispus niciun control care să verifice aspectele cu care a fost sesizată. Chiar la sfârşitul anului 2021, reprezentanţii angajaţilor au semnalat conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor că este previzibilă o încercare a deţinuţilor de a înjunghia un angajat. La scurt timp s-a şi întâmplat”, susţin sindicaliştii.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite