Șeful Vămii București, arestat preventiv pentru 30 de zile, alături de alți 4 funcționari. Sunt acuzați de luare de mită

0
Publicat:

Paul Petrof, șeful Direcției Vamale București, și alți patru funcționari au fost arestați preventiv, miercuri seară, 14 februarie, pentru o perioadă de 30 de zile, pentru fapte de corupție.

Șeful Vămii București și alți 4 funcționari, arestați preventiv FOTO Shutterstock
Șeful Vămii București și alți 4 funcționari, arestați preventiv FOTO Shutterstock

Paul Petrof, director al Direcției Regionale Vamale București, este acuzat de procurorii anticorupție că a cerut mită unui om de afaceri, constând în plata unui avans de 50.000 de euro pentru achiziţia unui apartament, anunță Antena 3. În schimbul banilor, Petrof a promis că îl va ajuta să obţină nişte autorizaţii. Magistrații Tribunalului București au dispus, miercuri, arestarea preventivă a acestuia.

În același dosar au primit mandate de arestare și ceilalți inculpați: Răzvan-Cosmin Stamatescu (şef birou în cadrul Autorităţii Vamale Române), Alexandru Cernat, Nicolae-Ştefan Teianu şi Marian-Vladimir Vulcan (funcţionari în cadrul Autorităţii Vamale Române şi în cadrul Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti).

DNA și DGA au deschis două anchete privind corupția din vămi, într-una dintre ele fiind vizat chiar directorul regionalei vamale București, Paul Petroff, suspectat că ar fi primit bani de la mai mulți oameni de afaceri străini care aduceau în țară bunuri contrafăcute.

Totodată, sunt vizați alți 47 de angajați de la Vama Nădlac 2, fiind suspectați că luau mită de la șoferii de TIR prinși cu nereguli.

Ce spune DNA

DNA a venit cu precizări, într-un comunicat de presă.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 140/VIII/3 din 13 februarie 2024, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 13 și 14 februarie 2024, a șase inculpați, după cum urmează: Cernat Alexandru, Teianu Nicolae-Ștefan și Vulcan Marian-Vladimir, funcționari în cadrul Autorității Vamale Române și în cadrul Direcției Regionale Vamale București pentru comiterea unor infracțiuni de luare de mită în formă continuată,

Petrof Paul, director al Direcției Regionale Vamale București, pentru comiterea infracțiunilor de:  favorizarea făptuitorului, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,  luare de mită”, arată DNA. 

Alte persoane sunt: „Stamatescu Răzvan, șef birou în cadrul Autorității Vamale Române, pentru comiterea infracțiunilor de: favorizarea făptuitorului;  folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații;  trafic de influență, în formă continuată.

B.F. - pentru comiterea infracțiunii de complicitate la luare de mită. De asemenea în cauză a mai fost dispusă măsura controlului judiciar față de inculpații MARIN MARIUS și GHEORGHE DEMETRIUS, funcționari în cadrul Autorității Vamale Române și în cadrul Direcției Regionale Vamale București pentru comiterea unor infracțiuni de luare de mită, în formă continuată”.

Explicațiile procurorilor

  „În cursul anului 2023, în contextul efectuării unor controale, funcționarii vamali Cernat Alexandru, Marin Marius, Teianu Nicolae-Ștefan, Vulcan Marian-Vladimir și Gheorghe Demetrius ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri care-și desfășurau activitatea în mai multe centre comerciale situate pe raza municipiului București și a județului Ilfov foloase necuvenite constând în sumele totale de 60.600 lei, 11.500 USD, 600 euro, 408 perechi (51 baxuri) de ghete sport și 1.000 parfumuri contrafăcute.Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți de cei cinci inculpați în scopul omisiunii întocmirii unei sesizări penale cu privire la problemele constatate și implicit al finalizării controalelor într-un mod care să fie favorabil oamenilor de afaceri”, arată DNA.

În cursul zilei de 10 ianuarie 2024, în scopul îngreunării cercetărilor ce se desfășurau într-un dosar penal, inculpații Petrof Paul și Stamatescu Răzvan-Cosmin i-ar fi prezentat unui om de afaceri conținutul unei ordonanțe emise de ofițerii de poliție din cadrul I.G.P.R.- Direcția de Investigare a Criminalității Economice, prin care erau solicitate diverse înscrisuri în legătură cu unele societăți controlate de persoana respectivă.În perioada 2021-2023, inculpatul Stamatescu Răzvan-Cosmin ar fi acceptat de la un alt om de afaceri promisiunea remiterii unei sume de 10.000 de USD și ar fi primit mai multe foloase necuvenite pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor polițiști de frontieră și că-i va determina pe aceștia să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu în legătură cu realizarea unor controale asupra unor transporturi de mărfuri contrafăcute, de care era interesată persoana respectivă. În aceeași perioadă, inculpatul Petrof Paul ar fi pretins de la un om de afaceri plata unui avans în sumă de 50.000 euro pentru achiziția unui apartament și alte foloase necuvenite, în schimbul „ajutorului” oferit acestuia din urmă în legătură cu obținerea unor autorizații.”, completează sursa citată.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite