Şeful Penitenciarelor a anunţat că se pensionează de la 1 august. Raluca Prună: „Am numit un director interimar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat că directorul general al Administraţiei Naţională a Penitenciarelor (ANP), Cătălin Bejan, a anunţat-o că se pensionează de la data de 1 august. Pensionarea acestuia vine în contextul unor revolte în mai multe penitenciare din România. Chestorul de penitenciare Cătălin Claudiu Bejan a fost numit şeful ANP în mai 2013.

„Pe 11 iulie, domnul Cătălin Bejan, directorul general al Administraţiei Naţională a Penitenciarelor (ANP) mi-a anunţat de intenţia sa de a ieşi la pensie cu data de 1 august. Am decis să numesc un director interimar, este vorba de Marius Vulpe, directorul Penitenciarului Iaşi din 2006”, a anunţat Raluca Prună.

Prună a precizat că luat decizia de a-l numi director interimar al ANP, de la 1 august, pe Marius Vulpe, care este directorul Penitenciarului Iaşi din 2006, post în care a ajuns în urma unui concurs.

În concedii medicale

Prună a arătat că doi din cei trei directorii generali adjuncţi ai ANP sunt în concediu medical, unul din luna martie, iar celălalt în luna mai. Este vorba de chestorul Marian Stancovici şi comisarul -şef Marian Ilie, care sunt in concediu medical din martie, respectiv mai. Ministrul Justiţiei a subliniat că, în aceste condiţii, a trebuit să lucreze de fapt doar cu directorul general Cătălin Bejan şi directorul adjunct Dan Halchin.

Prună a precizat că Marius Vulpe va avea libertatea să desemneze cu caracter temporar doi directori adjuncţi, în locul celor aflaţi în concediu medical, iar Dan Halchin va rămâne în funcţie.

„De la 1 august i-am spus domnului Vulpe că are libertatea şi responsabilitatea de a numi o echipă de doi adjuncţi şi să constituim o echipă completa la ANP. Am mai decis ca, la nivelul ANP să facem un task force din cinci directori de penitenciare, pentru facilitarea accesului nemijlocit la muncă", a spus ministrul Justiţiei.

Despre problemele din penitenciare

Prună a precizat că îşi doreşte ca, în toamnă, pachetul de măsuri administrative şi legislative să aduca o stare de normalitate pentru deţinuţi.

„Umblăm şi la produsele vândute la preţuri exagerate în penitenciare, precum pasta de dinţi", a mai spus ministrul.
Prună a mai explicat că Iaşiul are un penitenciar supraaglomerat pentru că a preluat mai bine de jumătate din sarcina Penitenciarului Bacău, unde se fac lucrări de renovare de aproape doi ani.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună a susţinut vineri o declaraţie de presă ca urmare a videoconferinţei ministrului justiţiei cu directorii penitenciarelor din întreaga ţară. 

Relaţii tensionate între ministrul Justiţiei şi şeful ANP

Încă de la începutul mandatului său de ministru, Raluca Prună a declarat în nenumărate rânduri că este nemulţumită de conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Ultima declaraţie făcute de Prună în acest sens a avut loc joi.

„Nu sunt mulţumită, am mai spus, avem nişte reguli în această ţară, trebuie să lucrez cu această instituţie şi cred că este în interesul persoanei condamnate, pentru că noi, sigur, facem rating aici, dar interesul prim este al persoanei condamnate, al victimelor de care noi uităm şi al societăţii în sens larg ca Ministerul Justiţiei, ministrul să conlucreze cu ANP”, a completat Prună.

De altfel, în februarie, aceasta a declarat că i-a cerut demisia lui Cătălin Cladiu Bejan,Bejan, însă el, care a primit calificativul „excepţional” din partea fostului ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, precizat că „nu înţelege să îşi dea demisia”.

„Eu i-am cerut demisia şi domnia sa mi-a spus că nu înţelege să îşi dea demisia. Şi i-am cerut demisia de acum o lună”, a subliniat atunci ministrul.

Mai mult, săptămâna trecută, Bejan a susţinut o declaraţie de presă ca urmare a unor evenimentele pretecute în trei penitenciare din ţară. El a fost atunci întrebat din nou dacă îşi va da demisia, însă el menţionat că îşi menţine declaraţia din iarnă.

„Am mai spus odată, demisia este o decizie unilaterală. Vreau doar să precizez că relaţiile de colaborare cu doamna ministru, cu Ministerul Justiţiei, sunt relaţii de colaborare instituţională”,a explicat Bejan săptămâna trecută.

Cine este chestorul de penitenciare Cătălin Claudiu Bejan

Cătălin Claudiu Bejan a fost numit în mai 2013 director al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, asta după ce în perioada iunie 2012 - aprilie 2013 a fost director general adjunct al ANP.

De altfel, din noiembrie 2002 şi până în august 2007 a fost directorul Penitenciarului Poarta Albă (judeţul Constanţa), după care a fost director adjunct Educaţie şi asistenţă psihosocială

 până în august 2008.

La ANP a ajuns în septembrie 2008 când a fost numit Director al Direcţiei Reintegrare Socială, după care a fost Director adjunct pentru educaţie şi asistenţă psihosocială în perioada februarie 2010 - mai 2012.

Protestele din penitenciare

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a emis vineri un comunicat de presă în care prezintă situaţia de la ora 12.00 din penitenciarele din ţară:

  • Penitenciarul Iaşi - 3 deţinuţi protestează pe acoperişul secţiei de deţinere, 231 deţinuţi au refuzat hrana.
  • Penitenciarul Botoşani - 6 deţinuţi protestează pe acoperişul secţiei de deţinere, 220 deţinuţi au refuzat hrana.
  • Penitenciarul Oradea - nu sunt manifestări, 7 deţinuţi au refuzat hrana.
  • Penitenciarul Vaslui - nu sunt manifestări, 12 deţinuţi au refuzat hrana.
  • Penitenciarul Bucureşti Jilava - fără manifestări, 3 deţinuţi au refuzat hrana.
  • Penitenciarul Tulcea - nu sunt manifestări, 172 deţinuţi au refuzat hrana.
  • Penitenciarul Bistriţa - nu sunt manifestări, 47 deţinuţi au refuzat hrana.
  • Penitenciarul Aiud - fără manifestări, 9 deţinuţi au refuzat hrana.
  • Penitenciarul Bacău - fără manifestări, 36 deţinuţi au refuzat hrana.
  • Penitenciarul Arad - fără manifestări, 1 deţinut a refuzat hrana.
  • Penitenciarul Târgu Mureş - fără manifestări, 5 deţinuţi au refuzat hrana.
  • Penitenciarul Brăila - fără manifestări, 5 deţinuţi au refuzat hrana.
  • Penitenciarul Focşani - 1 deţinut protestează pe acoperişul secţiei de deţinere, nici un deţinut nu a refuzat hrana.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite