Şeful Cancelariei Prezidenţiale şi ambasadorul României în SUA, invitaţi la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene din Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masă rotundă dedicată României la CEPA FOTO Ambasada României în SUA
Masă rotundă dedicată României la CEPA FOTO Ambasada României în SUA

Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, a fost invitat special al mesei rotunde „Looking Ahead 2016: Developments in Romania and the Region“, organizată de Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), cu sediul la Washington. Evenimentul a fost moderat de Wess Mitchell, preşedintele CEPA, transmite Ambasada României în SUA.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei României în SUA, în cadrul discuţiilor, Dan Mihalache a arătat că România intenţionează să valorifice atuurile de care dispune - una dintre cele mai ridicate rate de creştere economică din Europa, stabilitatea politică şi absenţa extremelor politice, progresele remarcabile în consolidarea statului de drept şi combaterea corupţiei - în promovarea poziţiilor sale în cadrul UE, NATO şi în regiune.

„Trebuie menţinută atenţia asupra Mării Negre şi contracarate ameninţările din zonă. După cum au fost reiterate şi la reuniunea la nivel înalt a Aliaţilor din flancul estic, de la Bucureşti din 2015, asigurarea securităţii NATO rămâne la fel de importantă pe flancul estic ca pe flancul sudic“, a afirmat Dan Mihalache.

Şeful Cancelariei Prezidenţiale a fost însoţit de ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior. Cu această ocazie, ambasadorul George Cristian Maior a subliniat faptul că România rămâne un susţinător ferm al relaţiei transatlantice, obiectiv susţinut de majoritatea populaţiei.

La rândul său, preşedintele CEPA, Wess Mitchell, a subliniat importanţa strategică esenţială pentru Europa şi SUA a Mării Negre, un element cheie în ecuaţia energetică a regiunii, marcată însă de riscuri de securitate ridicate.

De asemenea, Dan Mihalache, însoţit de George Cristian Maior, a avut o întâlnire cu Amos Hochstein, emisar special şi coordonator pentru Afaceri Internaţionale privind Energia în cadrul Departamentului american de Stat, potrivit unui alt comunicat al Ambasadei României în SUA.

George Cristian Maior

George Cristian Maior (stânga) şi Dan Mihalache (dreapta), primiţi, la Washington, de către Amos Hochstein (centru) FOTO Ambasada României în SUA

În cadrul întrevederii au fost abordate o serie de teme, printre care independenţa energetică a statelor din Europa Centrală şi de Est, interconectarea infrastructurii energetice şi investiţiile din sectorul energetic.

Şeful Cancelariei Prezidenţiale a semnalat că domeniul energetic poate aduce un nou nivel calitativ al Parteneriatului Strategic din România şi SUA. „Este vorba aici inclusiv de transfer de tehnologie, de infrastructură, de securitate energetică şi capacităţi de stocare. România poate să fie un centru de expertiză şi cercetare ştiinţifică, în colaborare cu mari universităţi americane“, a spus Dan Mihalache.

La rândul său, ambasadorul român şi-a exprimat dorinţa pentru „o intensificare a cooperării pe dimensiunea energiei, inclusiv prin prisma Parteneriatului Strategic pe care îl avem cu SUA“, în contextul în care „aspectele privind domeniul energiei capătă tot mai multă substanţă“.

În acelaşi sens, oficialul american a menţionat faptul că ţara sa şi România împărtăşesc obiective şi perspective comune în ceea ce priveşte securitatea energetică europeană şi a subliniat excelenta cooperare energetică dintre cele două ţări, ca urmare a implementării Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic, transmite Ambasada României în SUA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite