Securitatea de la Marea Neagră, în centrul unei dezbateri între Atlantic Council și SNSPA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a găzduit, miercuri, 15 mai 2024, în colaborare cu Atlantic Council, dezbaterea „Securitate și stabilitate pentru regiunea Mării Negre”.

Nava de razboi ruseasca avariata de Ucraina FOTO Profimedia
Nava de razboi ruseasca avariata de Ucraina FOTO Profimedia

Evenimentul face parte dintr-o serie de discuții organizate de Transatlantic Security Initiative din cadrul Scowcroft Center for Strategy and Security al Atlantic Council, în contextul pregătirilor pentru Summitul NATO din 2024.

Războiul din Ucraina subliniază importanța strategică a Mării Negre

Deschiderea dezbaterii a fost marcată de alocuțiunea rectorului SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, și de James L. Jones Jr., fost consilier pe probleme de securitate națională al președintelui Statelor Unite (2009-2010) și actual Executive Chairman Emeritus la Atlantic Council.

Războiul nu este un concept abstract pentru România. Este o realitate dură la granițele noastre. De aceea, tema dezbaterii organizate de Atlantic Council și SNSPA este extrem de importantă pentru români și pentru întreaga regiune. România a atras constant atenția, înainte de agresiunea rusească împotriva Ucrainei, că pericolul rusesc la Marea Neagră este unul real și în expansiune și iată că, astăzi, regiunea Mării Negre a devenit un punct fierbinte pe harta Europei”, a precizat profesorul Pricopie.

Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie. FOTO snspa.ro
Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie. FOTO snspa.ro

Dezbaterea s-a desfășurat în format hibrid, reunind experți din sediul Atlantic Council din Washington D.C. și online. Discuțiile s-au concentrat pe provocările actuale și viitoare legate de securitatea și stabilitatea din regiune, în contextul războiului din Ucraina.

Prin activitatea de cercetare pe care o desfășoară, prin profesorii și experții săi în domeniul științelor sociale, inclusiv prin colaborări cum este cea cu Atlantic Council, SNSPA încearcă să informeze și să conștientizeze publicul și decidenții politici în legătură cu aceste riscuri de securitate și, totodată să contribuie la generarea de soluții privind combaterea și descurajarea amenințărilor, neconvenționale sau hibride, la adresa securității și apărării euroatlantice”, a mai susținut rectorul SNSPA.

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a făcut ca zona să devină una cu o importanță strategică, aspect recunoscut atât de NATO în „Conceptul Strategic 2022”, cât și de Congresul SUA prin Legea privind autorizarea bugetului apărării naționale.

Dezbaterea a analizat rolul destabilizator al Rusiei în regiune prin utilizarea peninsulei Crimeea ocupată pentru operațiuni militare, tacticile de propagandă și dezinformare, precum și perturbarea transportului maritim comercial reprezintă amenințări majore la adresa stabilității și securității statelor riverane Mării Negre și a întregii regiuni euro-atlantice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite