Sebastian Ghiţă a scăpat definitiv de controlul judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghiţă a scăpat de controlul judiciar FOTO Eduard Enea
Sebastian Ghiţă a scăpat de controlul judiciar FOTO Eduard Enea

Deputatul Sebastian Ghiţă a scăpat de control judiciar dispus în dosarul de corupţie în care este cercetat alături de Victor Ponta, decizia fiind defintivă.

Înalta Curte a hotărât, marţi, ridicarea controlului judiciar stabilit de procurorii DNA pentru Sebastian Ghiţă, în dosarul de corupţie în care este cercetat alături de Victor Ponta.

Ghiţă a contestat, pe 8 septembrie, la instanţa supremă, măsura controlului judiciar, precizând că nu va renunţa să vorbească despre acuzaţiile de spălare de bani care i se aduc.

Deputatul a susţinut că i se îngrădesc două drepturi fundamentale, dreptul la libera circulaţie şi dreptul la libera exprimare.

„Eu consider că statul are suficiente mijloace să intervină atunci când un cetăţean nu respectă legile sau deciziile impuse de judecători. Senzaţia mea este că din ce în ce mai des unii procurori încearcă să ne bage în cap ideea ca nu e voie să vorbim în România, ori chestiunea acesta e ceva care ţine de libertatea noastră şi e ceva ce nu mai acceptăm, oricâte sfaturi ne dau avocaţii, prietenii sau rudele, e ceva ce trebuie să ţinem încă viu”, a spus deputatul, pe 8 septembrie, în faţa sediului înaltei Curţi.

Ghiţă, următit penal într-un nou dosar

Pe 6 septembrie, Sebastian Ghiţă a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA Ploieşti, pentru complicitate la spălare de bani, în dosarul în care este cercetat şi fostul premier Victor Ponta, acuzat că a primit 220.000 de euro de la un om de afaceri pentru a organiza vizita unei personalităţi politice străine, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.

În ordonanţele de control judiciar dispuse de procurori se arată că pentru desemnarea lui Sebastian Ghiţă drept candidat pe listele unui partid într-un colegiu electoral ”în care formaţiunea să aibă certitudinea că va obţine mandatul pentru care se candida, Victor Ponta, în calitatea sa de preşedinte al respectivului partid, şi-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acestuia pe lista de candidaţi”.

„Confirmarea propunerii a fost făcută de Victor Ponta în scopul obţinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 de euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalităţi politice străine. Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internaţională, Victor Ponta să câştige capital electoral, în condiţiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale şi parlamentare”, arată DNA.

Procurorii susţin că, pentru a crea aparenţa că vizita fostului lider străin în România nu are loc la iniţiativa partidului, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizaţii nonprofit şi apolitice, ”care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Victor Ponta ar fi avut loc la iniţiativa celui dintâi”.

„În acest scop, Victor Ponta, împreună cu Sebastian Ghiţă, i-au solicitat reprezentantului organizaţiei nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că aceasta avea loc la iniţiativa lui Victor Ponta, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de Sebastian Aurelian Ghiţă prin intermediul unei societăţi comerciale controlate prin persoane interpose”, precizează procurorii anticorupţie.

Potrivit DNA, în acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, Victor Ponta a acceptat, în conivenţă cu Sebastian Ghiţă, încheierea succesivă a două contracte.

„Ca urmare a primirii foloaselor necuvenite constând în plata sumei de 220.000 euro necesară obţinerii de capital electoral pentru Ponta Victor Viorel şi pentru formaţiunea politică reprezentată de către acesta, conform înţelegerii avute, Ghiţă Sebastian Aurelian a fost confirmat, de către preşedintele partidului, Ponta Victor Viorel, drept candidat al partidului, în cadrul unui colegiu electoral din judeţul Prahova”, mai spun procurorii DNA.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite