Se pregătește o nouă categorie de serviciu militar în România: Patru luni de „boot camp” voluntar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boot Camp voluntar - este un nou serviciu militar pentru tineri. În toată perioada taberei, voluntarii vor beneficia de cazare, masă, drepturile financiare pe care le au soldații încadrați ca profesioniști. La finalul acestei perioade de pregătire, MApN a propus acordarea unei prime, a unei bonificații, la trecerea în rezervă.

FOTO MApN
FOTO MApN

„Și noi suntem atenți la tendințe, suntem obligați să înțelegem că așteptările în piața muncii se schimbă. Noi avem deja un sistem de rezervă, de recrutare de rezerviști pe bază de voluntariat. Sistemul rezerviștilor voluntari, care începe să producă rezultate din ce în ce mai bune. A fost un debut un pic mai timid, în 2017-2018, însă în ultima perioadă avem rezultate bune. Pregătim însă și o a doua etapă a acestei reforme a sistemului de selecție a rezervei necesare Armatei României. Pregătim o nouă categorie de serviciu militar adresat celor care vor să devină rezerviști, să intre în rezerva de mobiliozare a armatei: serviciul militar voluntar în termen", a explicat pentru „Adevărul” Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale.

Serviciul militar voluntar în termen

Adresat tinerilor între 18 și 35 de ani, serviciul militar voluntar în termen va funcționa ca un "boot camp", oferind antrenamente de grup menite să îmbunătățească rezistența, agilitatea, concentrarea, forța, viteza și spiritul de echipă.

"Proiectul legislativ, aflat în curs de validare, prevede o pregătire de până la patru luni pentru bărbați și femei. La finalul acestei perioade, voluntarii vor dobândi abilitățile de bază necesare unui rezervist militar și vor beneficia de cazare, masă și drepturile financiare ale soldaților profesioniști. În plus, la trecerea în rezervă, se propune acordarea unei prime echivalente cu trei salarii medii brute pe economie. La finalul acestei pregătiri, cetățenii români, bărbați sau femei, rămân în documentele noastre de mobilizare până la 55 de ani – soldații și gradații, și până la 62 de ani – cadrele militare, cei care vor dori să urmeze mai departe și să intre în rândul subofițerilor sau ofițerilor Armatei României ca personal în rezervă", a mai spus Constantin Spînu.

Rolul rezerviștilor în România

Constantin Spînu subliniază că orice armată funcționează cu rezerviști pregătiți, iar rezerva de mobilizare a României este constituită doar din cetățeni cu pregătire militară. De aceea, este esențial să se găsească soluții pentru împrospătarea rezervei, toate bazate pe voluntariat.

"Este un mit că în cazul mobilizării armata va lua oameni de pe stradă și îi va trimite în linia întâi, carne de tun. Este un mit pe care noi încercăm de fiecare dată să-l demontăm. Nu are nicio legătură cu modul în care se organizează rezerva Armatei României. Rezerva de mobilizare este constituită doar din cetățeni cu pregătire militară. Aceștia vor face, la declararea mobilizării, obiectul chemării în rândul forțelor armate, pentru a participa la diferite acțiuni. Dar pentru că acești cetățeni pe care îi avem în evidență începă să iasă din evidențe, la împlinirea vârstei maxime, trebuie să găsim din timp soluții pentru împrospătarea de rezervă. Toate sunt pe bază de voluntariat”, a adăugat Constantin Spînu.

Cetățenii invitați la centrele militare

După izbucnirea războiului din Ucraina, mulți cetățeni români au fost chemați la centrele militare pentru actualizarea datelor, un proces stabilit de Legea 446 din 2006 și fără legătură directă cu conflictul.

Orice armară din lume are nevoie de o rezervă operațională de cadre. Iar această rezervă se menține și prin verificarea datelor celor care sunt înscriși în ea. Centrele militare județene și de sector în București, au obligația stabilită de Legea 446 din 2006, ca în fiecare an să asigure operațiuni de împrospătare a datelor din această beze. De aceea, anual un număr de cetățeni vor primi astle de ordine de chemare, dar această interacțiune nu durează foarte mult, nu sunt cozi și se termină în câteva minute. Cam de trei-patru ori pe an facem și exerciții, atunci chemăm rezerviștii pentru o zi întreagă de reînprospătare a cunoștiințelor, se fac și trageri, își aduc aminte de aceste deprinderi”, a explicat Constantin Spînu.

Interesul tinerilor pentru armată

Interesul tinerilor din România pentru armată este crescut. În 2023, aproape 20.000 de candidați s-au înscris pentru diferite forme de recrutare și posturi disponibile la Ministerul Apărării Naționale. Până la jumătatea anului 2024, aproximativ 17.600 de români s-au înscris în diverse forme de selecție pentru cadrele militare.

La baza ierarhiei, un soldat poate să câștige net peste 5.000 de lei.

Important este de reținut în România, serviciul militar obligatoriu nu este anulat, ci este suspendat de la 1 ianuarie 2007. Legea spune însă că în situația ipotetică în care România ar avea nevoie să declare starea de mobilizare sau starea de război, serviciul militar în termen va fi reluat!

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite