Şcoli şi sedii de Poliţie în imobilele confiscate de la infractori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte dintre imobilele confiscate de la liderii interlopi, care se dovedesc a fi achiziţionate cu bani proveniţi din infracţiuni, vor putea fi transformate în şcoli, grădiniţe şi chiar secţii de poliţie, susţine Cornel Călinescu, director în cadrul Ministerului Justiţiei.

Potrivit directorului Oficiului Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite din Infracţiuni (ONPCCRCI), din cadrul Ministerului Justiţiei, unele dintre locuinţele care ar urma să fie confiscate odată cu înfiinţarea Oficiului Naţional de Management al Bunurilor Sechestrate sau Confiscate vor fi folosite de către stat pentru amenajarea de sedii pentru instituţii publice.

Această măsură ar urma să fie luată, spre exemplu, în cazul unor imobile confiscate de la liderii interlopi, care, chiar dacă ar fi scoase la vânzare, nu ar exista clienţi dispuşi să le cumpere, a precizat directorul ONPCCRCI, Cornel Călinescu.

"În asemenea locuinţe, pe care nu le cumpără nimeni, amenajăm o şcoală, o locuinţă sau o secţie de poliţie", a spus Cornel Călinescu.

Modelul francez pentru managementul bunurilor sechestrate

Pentru înfiinţarea Oficiului Naţional de Management al Bunurilor Sechestrate sau Confiscate, autorităţile române iau în calcul să urmeze modelul francez, în condiţiile în care în Franţa există deja o instituţie similară.

Potrivit directorului Agenţiei pentru Gestionarea şi Recuperarea Bunurilor Sechestrate şi Confiscate din Franţa, Charles Duchaine, această instituţie franceză de recuperare a prejudiciilor funcţionează din 2010 şi are alocat un buget anual de opt milioane euro, structura reuşind şi să se autofinanţaze. Banii strânşi de oficiul francez sunt folosiţi inclusiv pentru despăgubirea victimelor.

Charles Duchaine a făcut această precizare la conferinţa Fundaţiei Freedom House "Cât recuperăm din bunurile provenite din infracţiuni?". El se află în România şi pentru a purta discuţii cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Instituţie nouă pentru valorificarea bunurilor confiscate

Cazanciuc declara, la sfârşitul săptâmânii trecute, că problema recuperării prejudiciilor este la ANAF, de aceea trebuie înfiinţată o agenţie specializată de recuperare.

"Este una din direcţiile de acţiune ale Ministerului Justiţiei. E o chestiune ce ţine de structura modului în care se valorifică bunurile la ANAF, de aceea este nevoie de înfiinţarea unei astfel de structuri specializare, precum în Belgia, Franţa, Olanda", a spus Cazanciuc.

Ministrul a mai explicat că "la nivel de specialişti s-au redactat principiile unei legi", care vor fi discutate procurori şi judecători, pentru a putea fi "închegat un proiect de act normativ care să fie supus în continuare dezbaterii publice".

Guvernul va crea o structură specială pentru valorificarea la nivel naţional a bunurilor confiscate în cadrul procedurilor judiciare penale, în încercarea de a creşte gradul de valorificare a creanţelor provenite din infracţiuni la cel puţin 25 la sută, nivelul actual de valorificare fiind extrem de scăzut. Noua structură va fi denumită "Oficiul Naţional de Management al Bunurilor Sechestrate/Confiscate" şi va primi avizul Guvernului până la sfârşitul lunii martie.

În prezent, Oficiul Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite din Infracţiuni, din cadrul Ministerului Justiţiei, este structura cu atribuţii în acest domeniu, dar rapoartele şi evaluările internaţionale din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene au indicat dificultăţi în activitatea de valorificare a bunurilor confiscate, deoarece competenţele de management al bunurilor sechestrate sunt partajate între mai multe autorităţi, fără o coordonare eficientă, cu impact inclusiv asupra sumelor efectiv recuperate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin procedurile de valorificare.

Din punct de vedere statistic, conform datelor furnizate de ANAF şi monitorizate de Oficiu, procentul de recuperare efectivă a sumelor de bani provenind din activitatea de punere în executare a ordinelor de confiscare emise de instanţele de judecată a înregistrat o scădere accentuată în ultimii ani.

Astfel, potrivit unei statistici a Oficiului, în 2013, valoarea bunurilor sechestrate a depăşit 434 milioane euro, dar cea a bunurilor efectiv confiscate conform notificărilor ANAF a fost de doar 7,6 milioane de euro.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite