Sandero, a doua cea mai vândută mașină din Europa în 2023. Ce autoturisme s-au vândut mai bine în România

0
Publicat:

Dacia Sandero a putut fi învinsă la vânzări în Europa numai de Tesla Model Y, care a beneficiat uneori de subvențiile pentru mașinile electrice

Sandero a avut succes în Europa
Sandero a avut succes în Europa

Dacia Sandero a fost a doua cea mai vândută mașină din Europa, în 2023, după SUV-ul electric Tesla Model Y, arată datele centralizate de publicația „Automotive News Europe“, pe baza cifrelor preliminare ale companiei de cercetare a pieței Dataforce, care reprezintă 97% din vânzările din Uniunea Europeană, țările AELS (Asociația Europeană a Liberului Schimb) și Marea Britanie. Concret, Tesla Model Y a încheiat anul 2023 cu livrări de 254.822 de unități, în timp ce vânzările Dacia Sandero au atins 235.893 de unități.

Conform unor surse, modelul Tesla a fost peste Sandero la vânzări deoarece compania americană a catapultat strategic crossoverul către succes prin implementarea unor reduceri substanțiale de prețuri la începutul lui 2023, măsură păstrată tot anul. Compania a beneficiat, de asemenea, de stimulente care vizează mașinile de companie în Germania, anul trecut, unde Modelul Y a apărut drept cel mai bine vândut model electric cu aproximativ 45.800 de înmatriculări, potrivit motor1.com care citează „Automotive News“.

Conform sursei, Modelul Y a fost cel mai bine vândut în Europa în șapte din cele 12 luni ale anului 2023. Apoi, Sandero a fost pe primul loc în patru din cele 12 luni, în timp ce Volkswagen T-Roc a fost pe primul loc într-o lună.

În paralel, Dacia Duster s-a regăsit pe locul 15 în topul mașinilor vândute, cu 156.556 unități, față de 149,323 unități în 2022, iar Dacia Jogger s-a plasat pe locul 41, cu 88.347 de unități vândute, o creștere de 61% față de 2022.

Decembrie, lună agitată

De precizat că modelul Y a fost în linie pentru a fi cel mai bine vândut în Europa în luna decembrie, în ciuda unei scăderi a vânzărilor cu 24%, la 24.394 de unități. Renault Clio a fost cel mai apropiat concurent al Model Y pentru această lună, în condițiile în care vânzările au crescut cu 29%, până la 20.691 de unități. În decembrie, Sandero a fost într-o cursă strânsă pentru locul trei cu Volkswagen Golf, conducând cu doar 163 de unități, potrivit cifrelor preliminare.

Cifrele vânzărilor auto de anul trecut din Europa diferă destul de mult față de cele din 2022. Peugeot 208 a fost în topul vânzărilor din Europa în 2022, în timp ce Sandero a fost pe locul doi la nivel global. Apoi, în 2021, VW Golf a fost în fruntea clasamentului de vânzări, dar în 2023 este posibil să termine pe locul șapte.

Ce se caută în România, mărci și modele

Cifrele vânzărilor auto din România stau un pic diferit față de cele din Europa, mai ales că datele Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări (DGPCI) arată că în anul trecut piața auto de la noi a reușit să crească moderat față de 2022. În România au fost înmatriculate 144.611 de mașini noi, în 2023, cu un avans de 11,5% față de anul precedent.

Previzibil, liderul clasamentului înmatriculărilor de mașini noi a fost Dacia, care a livrat anul trecut în România 45.944 de unități. Deci, din trei mașini noi cumpărate de români în 2023, una a fost Dacia, arată un calcul estimativ.

Pe locul doi s-a aflat compania-mamă a mașinii Dacia, Renault, care a livrat în România 10.698 de unități, iar la foarte mică distanță podiumul este completat de Toyota, care a vândut 10.691 de mașini. Practic, se poate spune că locurile doi și trei sunt la egalitate.

Un Top 10 al înmatriculărilor de autoturisme noi în România în 2023 continuă cu Skoda (10.557 de unități), Volkswagen (9.888 de unități), Hyundai (8.977 de unități), Ford (6.649 de unități), Mercedes-Benz (4.764 de unități), BMW (4.684 de unități) și Suzuki (4.621 de unități).

La capitolul modele, Logan rămâne automobilul preferat al românilor, cu aproximativ 14.000 de automobile vândute în 2023, iar locul doi este ocupat surprinzător oarecum de Duster, care a surclasat Sandero. Este adevărat că între modelele de pe locurile doi și trei este o diferență de numai câteva sute de unități, dar Duster a „învins“.

Se pierde argumentul low-cost

Conform experților, succesul Dacia pe piața românească, și nu numai, se datorează și prețurilor atractive afișate de dealerii mărcii, dar acest lucru se va schimba în viitor, iar volumul vânzărilor ar putea fi alterat. În cazul noului Duster, de exemplu, s-au afișat prețuri serios avansate față de modelul actual.

„Deși presiunile economice globale pot justifica parțial astfel de creșteri de preț, Dacia riscă să piardă terenul pe care și-a construit identitatea (low-cost - n.red.). (...) Totul este corect și justificabil, dar teama este că s-a mers prea departe, periculos de aproape de concurenții săi care, cu câteva sute de euro în plus, oferă o calitate mai bună și un nivel tehnologic mai ridicat. Cea mai semnificativă creștere a afectat în principal versiunile entry-level, spre deosebire de versiunile mai echipate“, arată actudacia.com care mai subliniază că această realitate nu poate să nu aibă efect asupra unei mărci pentru care competitivitatea prețurilor este un punct forte.

Concurența

Potrivit oficialilor Dacia, prețul noului Duster va începe de la 18.800 de euro (TVA inclus), dar poate ajunge și la 26.650 de euro, uneori mult mai mare decât cel al concurenței de pe piața europeană. Reamintim că vânzările Dacia în Europa sunt deja puse în pericol de avântul luat de MG, producătorul britanic aflat acum în mâinile gigantului asiatic Saic Motors. MG ZS, modelul emblematic al mărcii, se poate lăuda că a depășit Dacia Duster în ceea ce privește vânzările pe mai multe piețe europene, în special în Spania. Principalul avantaj al ZS este prețul versiunii sale de bază, care este mai mic de 14.000 de euro datorită tuturor promoțiilor și reducerilor oferite pentru a facilita achiziția. Este un preț cu aproximativ 3.000 de euro mai mic decât cel al celei mai slab dotate actuale Dacii Duster. Dacia Duster și MG ZS se vor lupta și pe piața românească în acest an după ce marca deținută de chinezi a deschis reprezentanțe și la noi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite