Sancţiuni mai dure pentru vânzarea de ţigări minorilor: Amendă de 10.000 de lei şi suspendarea activităţii încă de la prima abatere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Doc.ro
FOTO: Doc.ro

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu unanimitate de voturi, în calitate de for decizional, un proiect de lege pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin care sunt impuse sancţiuni mai dure chiar de la prima abatere pentru comercianţii care vând ţigări tinerilor sub 18 ani, inclusiv prin suspendarea activiţăţii, spre deosebire de legea actuală. Proiectul merge spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit proiectului de lege (Pl-x nr. 237/2021), persoanele juridice care vând produse din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani vor fi sancţionate cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu suspendarea activităţii pe o perioadă de 30 de zile la prima abatere. O nouă abatere îi va costa pe comercianţi 20.000 de lei, amendă contravenţională, şi va conduce la închiderea unităţii. 

Totodată, potrivit noului proiect, activitatea unui local public se va suspenda pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile pentru servirea cu băuturi alcoolice a consumatorilor aflaţi în vădită stare de ebrietate, precum şi a minorilor.

Ce este diferit faţă de legea deja în vigoare

Noutatea proiectului legislativ este aceea că se impun măsuri mai drastice încă de la prima abatere în cazul în care comercianţii le vând minorilor produse din tutun. 

Potrivit legii în vigoare, în cazul în care un magazin le vinde tinerilor sub 18 ani ţigări, acesta va fi sancţionat doar cu o amendă de 5.000 de lei la prima abatere, faţă de 10.000 de lei amendă şi suspendarea activităţii, aşa cum propune noul proiect adoptat marţi de Camera Deputaţilor. Ulterior, la a doua abatere, comerciantul va fi amendat cu 10.000 de lei şi cu suspendarea activităţii „până la remedierea situaţiei care a dus la suspendare”, se arată în textul legii actuale, faţă de amenda de 20.000 de lei şi închiderea completă a unităţii, aşa cum prevede noul proiect. În schimb, legea în vigoare propune închiderea unităţii şi o amendă de 15.000 de lei tocmai de la a treia abatere. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite