Rudel Obreja, reţinut de procurorii DNA. Fostul boxer român este acuzat că ar fi pretins un milion de euro pentru influenţarea judecătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă Rudel Obreja, cunoscut ca fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă. Fostul boxer a fost reţinut marţi seară.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de fostul boxer, acesta fiind acuzat că ar fi pretins un milion de euro pentru a-şi exercita influenţa asupra judecătorilor din completul învestit cu soluţionarea unui dosar aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

„În cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada noiembrie 2013 – ianuarie 2014, Rudel Obreja a pretins de la un denunţător suma de 1.000.000 euro. În schimbul sumei a lăsat să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor, astfel încât îi va determina să pronunţe o hotărâre favorabilă denunţătorului. Hotărârea respectivă avea în vedere judecarea recursului declarat de denunţător, în calitate de inculpat în respectiva cauză penală, împotriva unei soluţii de condamnare la pedeapsa închisorii“, se arată într-un comuncat de presă postat pe site-ul DNA.

Potrivit sursei citate, Obreja Rudel ar fi cerut  200.000 euro să-i fie plătiţi înainte de pronunţarea hotărârii, iar restul de 800.000 de euro să-i fie oferit după obţinerea soluţiei favorabile din partea ÎCCJ.

Pentru a conferi credibilitate promisiunilor sale, Obreja Rudel a susţinut că persoanele pe lângă care îşi exercita influenţa i-au transmis denunţătorului, prin intermediar, că va obţine cu certitudine o hotărâre favorabilă dacă va solicita amânarea cauzei pentru un termen de judecată ulterior intrării în vigoare a „noului cod” (cu referire la data de 1 februarie 2014, când au intrat în vigoare noul Cod Penal şi noul Cod de Procedură Penală).

Recursul a fost soluţionat anterior datei de 1 februarie 2014 şi a fost respins, astfel încât hotărârea de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare a rămas definitivă.

Procurorii au dispus, astăzi, reţinerea lui Rudel Obreja pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat judecătorului pentru drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

Obreja, implicat şi în dosarul galei „Campiona pentru România”

Rudel Obreja a fost în faţa procurorilor anticorupţie şi în nu el este „ţinta” în acest dosar, ci fostul ministru al Turismului şi Dezvoltării Regionale Elena Udrea, deşi procurorii nu i-au pus „întrebări cu nume şi prenume”. 

Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a sesizat DNA, în aprilie 2012, în legătură cu posibile acte de corupţie şi alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja, în contextul organizării galei „Campion pentru România”. În baza acestui contract de exclusivitate, firma lui Obreja, Europlus Computers SRL, ar fi obţinut, prin negociere directă de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de peste 10 milioane de lei, având ca obiect „Promovarea brandului turistic al României”. Valoarea a fost stabilită în baza unui studiu întocmit de The AdComp - Divizia de Publicitate SRL, la comanda Europlus Computers, valoare pe care MDRT „şi-a însuşit-o”. Inspectorii DLAF au ajuns la concluzia că firma lui Rudel Obreja nu avea în niciun caz capacitatea tehnică şi profesională de a organiza o asemena gală sau de a presta servicii de promovare a României ca destinaţie turistică şi a brandului naţional. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite