Românii din Valea Timocului şi Bulgaria au cerut retragerea unor diplomaţi români, pe care-i acuză că lucrează în defavoarea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ivo Gheorghiev a cerut retragerea de la post a ambasadorului României la Sofia FOTO: Sorin Ghica
Ivo Gheorghiev a cerut retragerea de la post a ambasadorului României la Sofia FOTO: Sorin Ghica

Mai mulţi diplomaţi români de la reprezentanţe din Serbia şi Bulgaria sunt acuzaţi că lucrează în defavoarea comunităţilor româneşti din aceste state. Acuzaţiile au fost făcute chiar de reprezentanţii acestor comunităţi.

Reprezentanţii comunităţilor româneşti din Valea Timocului (Serbia) şi Bulgaria, prezenţi la lucrările Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, au cerut retragerea unor diplomaţi români prezenţi în aceste ţări, pe care îi acuză că lucrează în defavoarea lor şi nu îi sprijină în acţiunile de păstrare a identităţii.

Acuzaţiile formulate de etnicii români riscă să declanşeze un scandal la Ministerul Afacerilor Externe. Invitat, miercuri, la dezbateri, ministrul de Externe Titus Corlăţean a evitat să dea un răspuns solicitărilor, menţionând doar că între diplomaţi şi comunităţile româneşti pot interveni uneori şi neînţelegeri. Corlăţean a preferat să discute în particular aceste probleme cu cei nemulţumiţi, departe de ochii presei.

Zavisa Jurj: “Am crezut că acest consulat ne va sprijini”

Unul dintre cei acuzaţi că nu sprijină comunităţile româneşti este consulul general al României la Zajecar (Serbia), Iulian Niţu. Preşedintele Asociaţiei pentru cultura românilor “Ariadnae Filum”, din Valea Timocului (Serbia), Zavisa Jurj, a cerut retragerea lui Niţu, pentru că acesta ar sprijini organizaţii şi partide româneşti create de sârbi, care lucrează împotriva comunităţii româneşti şi a Bisericii Ortodoxe Române în zonă. “Am crezut că acest consulat va fi o instituţie publică românească, prima din istorie în zona noastră, ne va sprijini. La început am avut o colaborare bună (...) dar ne-am pomenit că acest consul dă declaraţii împotriva noastră şi colaborează foarte bine şi promovează oamenii despre care, cu câteva luni în urmă a zis că fac parte din securitatea sârbă. (...) L-am informat şi pe domnul ambasador că sunt probleme cu consulul de la Zajecar, dar pe domnul ambasador de la Belgrad nu-l interesează”, a declarat Zavisa Jurj la Univeristatea de Vară de la Izvoru Mureşului.

Jurj a mai precizat că problema a fost adusă la cunoştinţa ministrului de Externe, Titus Corlăţean. “Ni s-a spus că se va face o analiză, unde s-a ajuns şi ce se va face mai departe (...) O să-l întrebăm public pe domnul ministru, care este poziţia faţă de consulul din Zaicear”, a spus Zavisa Jurj. Cu toate acestea, răspunsul lui Titus Corlăţean la aceste doleanţe nu a fost unul public, preferând să discute între patru ochi cu reprezentanţii comunităţii româneşti.

Ivo Gheorghiev: “Ambasadorului României la Sofia face jocul ultranaţionaliştilor bulgari”

Preşedintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, Ivo Gheorghiev, a solicitat şi el retragerea retragerea de la post a unui diplomat român. Ambasadorul României la Sofia, Anton Păcureţu, este acuzat că face jocul ultranaţionaliştilor bulgari şi susţine că românii de acolo nu se confruntă cu nicio problemă identitară. Asta cu toate că românii din Timocul bulgăresc nu au şcoli, serviciu religios sau mass-media în limba maternă.

“Solicităm retragerea ambasadorului României în Bulgaria, pentru că noi considerăm că nu lucrează în favoarea comunităţii româneşti, dimpotrivă împiedică multe lucruri, din scopuri pe care nu aş putea să le definesc. Unul dintre motivele principale pentru care solicităm retragerea lui este faptul că a declarat de mai multe ori în presa din ţara mamă că românii din Bulgaria nu au probleme. Şi asta în ciuda faptului că nu avem şcoală în limba română, nu avem biserică, nu avem mass-media, nu suntem sprijiniţi adecvat şi sub nicio formă de statul nostru natal. Fapt pentru care domnul ambasador, prin politica lui face un joc al ultranaţionaliştilor bulgari şi nicidecum a politicii oficiale bulgăreşti (...) şi noi credem că el este implicat nefavorabil comunităţii noastre, fapt pentru care cerem retragerea lui cât mai repede”, a declarat Ivo Gheorghiev.

Băsescu vrea o implicare mai mare a diplomaţilor

Preşedintele Traian Băsescu declarase luni, la deschiderea lucrărilor Universităţii de Vară, că diplomaţia românească şi Institutul Cultura Român (ICR) ar trebui să se implice mai mult în sprijinirea identitară a românilor, în special a celor din jurul frontierelor. Băsescu s-a referit mai ales la comunitatea românească de pe Valea Timocului, aflată în criză identitară, în opinia sa, mulţi dintre etnicii români vorbind româneşte dar numindu-se vlahi.

Şi preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, a criticat diplomaţia românească din Serbia şi Bulgaria: “Majoritatea consulilor din aceste ţări, dar şi personalul ambasadelor, nu au nicio legatură cu comunitatea romanească. Stau de vorbă, în general, cu toţi cei care fac rău comunităţii româneşti, dar nu reuşesc să-i vadă niciodată pe liderii adevăraţi (...) Nu înţeleg de ce statul român nu ia nişte măsuri ferme şi clare relativ la aceşti diplomaţi, nu înţeleg de ce sunt ţinuţi acolo. Doar pentru faptul că fac nişte note din ziarele care apar şi atât?”, a declarat Popescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite